Klaus Iohannis: Am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după şedinţa privind gestionarea pandemiei, de la Palatul Cotroceni, că s-a hotărât să nu se mai prelungească dincolo de 8 martie starea de alertă din România. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. (News.ro)

2. Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie, potrivit cifrelor Națiunilor Unite. Aproximativ jumătate de milion dintre cei care au fugit sunt copii. (Hotnews)

3. Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a declarat că România s-a împrumutat joi la cea mai mare dobândă din ianuarie 2013 şi până astăzi. „Atenţie la economie! Fără economie puternică suntem vulnerabili. România s-a împrumutat ieri la 6,09%, cea mai mare dobândă din 24.01.2013 şi până astăzi”. (News.ro)

4. Preşedintele Vladimir Putin i-a avertizat pe cei care se opun acţiunilor Rusiei în Ucraina ”să nu agraveze situaţia” prin impunerea unor sancţiuni suplimentare asupra ţării sale. ”Nu avem intenţii rele împotriva vecinilor noştri”, susţine Putin, care a afirmat că guvernul său ”nu consideră că este nevoie” ca vecinii săi să ia măsuri suplimentare care ”vor înrăutăţi relaţiile noastre”. (News.ro)

Din Cronica de Business: Inflaţia din Turcia a ajuns la 54,44% în februarie, în ritm anual. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. (CNBC)

5. În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare au urcat, la nivel național, cu 0,8%. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o asemenea unitate locativă a ajuns la 1.609 de euro pe metru pătrat util, față de 1.596 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie. Comparativ cu perioada similară din 2021, când un apartament putea fi achiziționat cu 1.358 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 18,5% mai mare. Capitala a consemnat o scădere a prețului, atât de segmentul rezidențial nou, cât și de cel vechi. (Profit.ro)

6. Autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat vineri, printr-un comunicat de presă, că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei. Așa-numitul minister de Externe de la Tiraspol s-a declarat nemulțumit că nu a fost consultată și partea transnistreană și cheamă Chișinăul la dialog „pentru un divorț civilizat și stabilirea relațiilor inter-statale”. (Digi24)

Extra: Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că a purtat o discuţie telefonică cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, cu privire la interesul Belarusului de a avea acces la Marea Baltică. „Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Belarusului pe această temă. Prietenii noştri din Belarus sunt interesaţi să fie prezenţi în Marea Baltică, interesaţi să îşi dezvolte propriile baze portuare. Ştiţi că şi eu îl susţin”, a spus Putin. Dintre vecinii Belarusului, în afară de Rusia, prezenţă la Marea Baltică mai au Polonia, Letonia și Lituania. Toate trei sunt țări membre NATO. (News.ro)

7. Producătorul german de baterii Varta vizează România pentru o investitie strategică de 1 miliard de euro, într-o nouă unitate de producție baterii pentru mașini electrice. Varta Microbattery deține deja o fabrică în Brașov, din 2014. (Profit.ro)

8. Traficul de pasageri de la Aeroportul Otopeni a crescut cu 40-50% în ultimele zile pe fondul războiului din Ucraina și sunt momente cu aglomerație pe fluxurile de plecări și sosiri, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București, care recomandă pasagerilor să se prezinte din timp la aeroport, chiar cu trei ore înaintea decolării. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Rusia ar putea folosi semnalele sateliților pentru a localiza și ținti utilizatorii ucraineni care folosesc conexiunile Starlink, avertizează experții. Și Elon Musk spune că șansele ca utilizatorii Starlink să fie vizați sunt mari, acesta fiind singurul serviciu de comunicare (cu excepția celor rusești) ce încă mai funcționează în unele regiuni din Ucraina. (CNN)

9. Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că a autorizat vaccinul Moderna împotriva coronavirusului pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani. (Hotnews)

10. Curtea Supremă din SUA a reintrodus vineri pedeapsa cu moartea pentru Dzokhar Tsarnaev, condamnat în atentatul cu bombă de la Maratonul din Boston din 2013, care a ucis trei persoane și a rănit zeci de oameni. O curte de apel anulase sentința inițială de condamnare la moarte după ce a constatat erori care ar fi putut afecta decizia juriului. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a împrumutat în august 11,84 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat către bănci și investitori, record pentru piața internă – Cronica serii
Ministrul Transporturilor: Autostrada „Unirii” Tg. Mureș – Iași ar putea fi terminată în 2026-2027 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău