Pentru prima oară, un vaccin pe bază de plante a dat rezultate similare cu unul dezvoltat prin metoda clasică – Cronica Știrilor Pozitive

1. Pentru prima oară, un vaccin pe bază de plante a dat rezultate similare, în faza 3 a testelor clinice, cu unul dezvoltat prin metoda clasică. Este vorba despre un vaccin bazat pe tutun, dezvoltat în Australia împotriva gripei, care a fost testat de 23.000 de persoane. (Link)

2. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că cele două vaccinuri anti Covid-19, dezvoltate Pfizer/BioNTech și Modernă, ar putea primi aprobarea pentru comercializarea în Uniunea Europeană în a doua jumătate a lunii decembrie. (Digi24)

3. Ministrul Sănătății a precizat, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PNL, că reforma în sănătate trebuie să fie una din temelii şi ca să poată fi îndeplinit acest lucru partidul îşi propune ca finanţarea sistemului de sănătate publică din România să ajungă la 6% din PIB, în anul 2024. (News.ro)

4. Fondatorul și directorul BioNTech, Ugur Sahin, a spus că lansarea vaccinului împotriva COVID-19 în luna decembrie a acestui an este posibilă. Azi va fi depusă cererea pentru autorizare în SUA, iar săptămâna viitoare, în Europa, a spus Sahin. (Digi24)

5. Universitatea Oxford a confirmat că vaccinul anti Covid-19, dezvoltat împreună cu AstraZeneca, generează o reacție imunitară puternică la pacienții în vârstă, conform datelor din ultima fază a testelor clinice. (Bloomberg)

6. Premierul Ludovic Orban a declarat că nu se pune problema unei reintroduceri a stării de urgenţă, explicând că starea de alertă oferă autorităţilor instrumente pentru gestionarea crizei sanitare.  (News.ro)

7. Autoritățile americane au anunțat că au aprobat primul kit de testare pentru Covid-19 ce poate fi folosit acasă și care oferă rezultatul în 30 de minute. (Reuters)

8. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care reglementează acordarea de asistenţă medicală la distanţă, prin telemedicină. Telemedicina va putea fi utilizată atât de către unităţile medicale publice, cât şi de cele private. Ministerul Sănătăţii va elabora în 45 de zile norme metodologice. (News.ro)

9. Kopenhagen Fur, cea mai mare casă de licitații de blănuri din lume, se va închide în următorii 2-3 ani. Pandemia a generat prețuri în scădere și un stoc mare de blănuri nevândute. (Link)

10. Ministrul Sănătăţii a anunţat că au fost introduse 24 de spitale în rândul celor suport COVID şi urmează să fie operaţionalizate 280 de paturi la terapie intensivă, într-o perioadă care va varia între 7 şi 21 de zile. (News.ro)

11. Ținta PNL este că numărul de locuri de muncă să crească cu 560.000 până la sfârşitul anului 2024, iar salariul mediu să ajungă, până la acel moment, la 1.000 de euro, conform programului electoral prezentat aseară. (News.ro)

12. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o revenire pe creștere a economiei românești în 2021, avansul Produsului Intern Brut fiind estimat la 4,5%, după un declin de aproximativ 4,2% în acest an. (Profit.ro)

13. Între 2010 și 2018, numărul americanilor infectați cu HIV care au decedat, indiferent de vârstă, sex, rasa, religie, a scăzut cu aproape jumătate. (NYTimes)

14. Vaccinul laboratoarelor american Pfizer şi german BioNTech prezintă o eficienţă de 95% în prevenirea îmbolnăvirii de covid-19, arată rezultatele finale ale testului lor clinic la scară mare. (News.ro)

15. Președintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat joi că nu va impune „izolare națională” în ciuda creșterii numărului de infectări în Statele Unite, în ultimele săptămâni. “Nicio împrejurare nu ar putea justifica în ochii mei un blocaj național total. Cred că ar fi contraproductiv”. „Nu voi opri economia, punct. Voi opri virusul”, a spus Biden, asigurând că va urma recomandările oamenilor de știință odată instalat în Casa Albă pe 20 ianuarie. (Hotnews)

16. Lucrările de construcții în România au înregistrat o creștere de 17,3%, în luna septembrie 2020 comparativ cu aceeași lună din anul anterior. Este cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, conform datelor publicate de Eurostat. (Profit.ro)

17. Procedura de eșalonare simplificată pentru datoriile din perioada de urgență și de alertă a fost publicată în Monitorul oficial. OUG 181 prevede că eșalonarea se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni. (Hotnews)

18. Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni a depășit în primele zece luni cifra realizată pe întreg anul 2019, ajungând la 10,3 miliarde lei în perioada ianuarie-octombrie, cu 6,4% peste întreg nivelul de 9,68 miliarde lei realizat în 2019. (Profit.ro)

19. Republica Democratică Congo a declarat încheierea ultimei izbucniri a epidemiei Ebola, la cincizeci de zile după ce a fost raportat ultimul caz. A fost a unsprezecea revenire a Ebola în patruzeci și patru de ani, cincizeci și cinci de oameni pierzându-se viața din cauza acestei boli. (Link)

20. La aproape 40 de ani de la conflictul armat dintre Argentina și Marea Britanie, toate cele aproape 13.000 de mine terestre din Insulele Falkland au fost dezactivate. (BBC)

21. Premierul britanic Boris Johnson a lansat un plan pentru ”recuperarea verde” din pandemia COVID-19, într-un editorial din Financial Times. Johnson a spus că Marea Britanie va încheia vânzarea mașinilor noi alimentate cu benzină sau motorina până în 2030 și va deveni ”Arabia Saudită a vântului”. (FT)

22. Apple va reduce la jumătate comisionul pentru dezvoltatorii care au venituri mai mici de $1 milion pe an. De la 1 ianuarie 2021, cei care se încadrează vor plăti 15% în loc de 30%. (Profit.ro)

23. Google lansează un instrument care poate ajuta orașele să vadă unde este nevoie să se planteze mai mulți copaci pentru reducerea căldurii. Tree Canopy Lab folosește inteligența artificială și imagini obținute din satelit pentru a analiza câtă umbră crează copacii în orașe și va fi lansat în Los Angeles. (The Verge)

24. Google lansează cel mai important update de Chrome din ultimii ani, care reduce resursele alocate tab-urilor inactive, scăzând nivelul de utilizare a procesorului de până la 5 ori și crescând astfel autonomia cu o oră și un sfert. Pornirea browser-ului se va face cu 25% mai repede, iar site-urile se vor încărca cu 7% mai rapid, ambele cu un consum mai mic de energie și RAM. (Profit.ro)

25. Google implementează în Maps mai multe opțiuni utile în pandemie, în frunte cu un nou layer care arată numărul de infectări cu COVID-19 pe zone. Google Maps va afișa acum cât de mare este nivelul de aglomerație în cadrul mijloacelor de transport în comun și stadiul livrării comenzilor de mâncare. (The Verge)

26. TikTok lansează noi opțiuni de control parental, prin care părinții pot configura anumite aspecte ale conturilor copiilor. Părinții pot seta conturile celor mici ca private, pot stabili cine are voie să comenteze la postările acestora, cine le poate vedea clipurile la care au dat like și pot chiar bloca accesul la funcția de căutare a aplicației. (TechCrunch)

Fotografia dimineții – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și prințul Philip au sărbătorit 73 de ani de la căsătorie. Chris Jackson/Getty Images Europe/Handout via REUTERS:

Ți-ar mai putea plăcea
Rata de infectare cu noul virus a copiilor și adolescenților este la jumătate comparativ cu cea a adulților – Cronica Știrilor Pozitive
România a avut, în ultimul trimestru, cea mai rapidă revenire a economiei în rândul statelor UE – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău