Pentru prima oară din 6 octombrie, rata de infectare, în România, a scăzut sub 10% – Cronica Știrilor Pozitive

1. Rata de infectare, în România, a scăzut sub 10%. Ultima oară când procentul a fost mai mic de 10% a fost în 6 octombrie.

2. România are contractate până la finalul acestui an peste 23 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, de la cele două companii care livrează vaccin în țările Uniunii Europene – Pfizer-BioNTech și Moderna, a anunțat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Până în luna septembrie, România are contractate doze de vaccin astfel încât să vaccineze peste 10 milioane de persoane, a precizat acesta. (Hotnews)

3. Un nou studiu, realizat în Israel pe un grup de 102 persoane, arată că 98% dintre cei care au primit a două doză de vaccin anti Covid-19, cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech, au dezvoltat, la o săptămână după rapel, de 6 până la 20 de ori mai mulți anticorpi. Cantitatea de. anticorpi prezența este mai mare decât la cei care au trecut prin boală. (Link)

4. Imunitatea după infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni, arată un nou studiu publicat de revista Nature. Mai mulți cercetători de la Rockefeller University din New York au analizat 87 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus. (News.ro)

5. Compania Terapia anunţă că miercuri vor ajunge în ţară aproximativ 1.125.000 de tablete de Favipiravir, un medicament folosit în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. (News.ro)

6. Laboratoarele companiei Grifols din Catalonia pregătesc un medicament cu efect rapid împotriva Covid-19 care se va putea administra în orice cabinet medical. Tratamentul injectabil se bazează pe plasmă extrasă din sângele donat de cei care au depășit boala și ar trebui să producă imunoglobuline anti-Covid-19. (Digi24)

7. Vaccinul candidat împoriva covid-19 EpiVacCorona – al doilea vaccin omologat în Rusia – s-a devedit eficient 100% în prima fază a testelor clinice, a anunţat marţi autoritatea rusă pentru protecţia consumatorului Rospotrebnadzor. (News.ro)

8. Facebook, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din New York, a dezvoltat mai multe modele de învățare mecanică ce ar putea prezice evoluția infectării cu COVID-19 la pacienți. Modelele open-source pot prezice deteriorarea stării unui pacient cu 4 zile înainte ca acestea să survină, pe baza imagisticii cu raze X. (VentureBeat)

9. Comisia Europeană vrea să ceară statelor membre UE să-și cooroneze eforturile astfel încât până la vară 70% din populația europeană să fie vaccinată împotriva coronavirusului. Inițial, UE vrea ca până-n martie să fie imunizat 80% din personalul medical, dar și persoanele de peste 80 de ani. (Link)

10. Procentul românilor care declară că se vor vaccina a crescut cu 5% iar procentul celor care nu sunt deciși asupra vaccinării a scăzut față de luna decembrie a anului trecut. Astfel, 35% dintre români afirmă că vor să se vaccineze și au încredere în eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei și a campaniei naționale de vaccinare. (Link)

11. România a avut, în noiembrie, a doua mare creștere anuală a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, de 9,3%, relevă datele Eurostat. (Profit.ro)

12. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, a crescut în primele 11 luni din 2020 față de perioada similară din 2019, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,8%, respectiv cu 2,3%, a informat Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

13. Kamala Harris va face istorie miercuri, când va deveni prima femeia vicepreședinte, prima femeie neagră, precum și prima femeie de origine sud asiatică care va deține această funcție. (AP)

14. Noul șef al personalului Casei Albe, Ron Klain, a redactat într-un memo câteva acțiuni pe care președintele ales Joe Biden le va iniția în timpul primelor sale zile în funcție. Printre acestea se află revenirea în acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, ridicarea interdicției asupra călătoriilor din mai multe țări cu majoritate musulmană, emiterea obligativității măștii pe proprietățile federale și în călătoriile între state. Inaugurarea lui Biden va avea loc mâine. (Politico)

15. O companie israeliană de tehnologie a dezvoltat prima baterie auto care se poate încărca în cinci minute, o tehnologie revoluționară ce ar putea da un nou impuls automobilelor electrice. Bateria pe litiu dezvoltată de compania israeliană StoreDot a fost produsă de compania Eve Energy în China pe o linie standard de producție, pe baza unei tehnologii revoluționare ce nu presupune costuri majorate față de bateriile auto obișnuite. (G4Media)

16. Virgin Orbit a lansat cu succes racheta LauncherOne, care a transportat pe orbita joasă a Pământului mai mulți sateliți NASA. Este pentru prima oară când compania americană reușește să ducă la bun sfârșit un test în care lansează o rachetă cu ajutorul avionului hibrid “Cosmic Girl”, pregătindu-se acum de misiunile comerciale. (TechCrunch)

17. Agenția spațială americană a sărbătorit un eveniment important: 3.000 de zile petrecute pe Marte de roverul Curiosity. (Hotnews)

18. Noua generatie Dacia Sandero a fost încoronată „Mașina Anului 2021”, în Marea Britanie, de către publicația „What Car?”. Modelul românesc este cea mai accesibilă mașină nouă de pe această piață. (Automarket)

19. Unele smartwatch-uri ar putea depista infectarea cu COVID-19 înainte cu câteva zile de apariția primelor simptome, arată deja mai multe studii academice. Cercetătorii cred că, în general, accesoriile purtabile pot juca un rol important în lupta împotriva pandemiei, cu funcțiile lor de monitorizare continuă a pulsului, măsurarea temperaturii și a altor funcții de sănătate. (CBS News)

Fotografia dimineții – Copiii se încălzesc în jurul unui foc, într-o tabără de refugiați din Idlib, Siria. Muhammed Abdullah/Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
În șase săptămâni, județul Argeș a trecut de la 100 de cazuri pe zi la 7 – Cronica Știrilor Pozitive
Taj Mahal s-a redeschis ieri, după șase luni de închidere – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău