Peste 10.000 de cadre medicale au fost deja vaccinate – Cronica dimineții

La mulți ani, să aveți un an mai bun!

1. Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, joi, că 4.623 de cadre medicale au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, numărul total ajungând la 10.289. S-au înregistrat 9 reacţii adverse comune şi minore. (News.ro)

2. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) arată, într-un comunicat de presă că, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în domeniul organizării judiciare, Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetăţeni şi Constituţia României. Cele două asociaţii propun ca Parlamentul să se pronunţe privind organizarea judiciară şi cer abrogarea actului normativ adoptat de Guvern. (News.ro)

3. Benzina și motorina s-au scumpit, din această noapte, la pompă cu 6 bani pe litru ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal. (Profit.ro)

4. Cota redusă de 5% a TVA va fi aplicată, în continuare, doar pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. O ordonanță, care amână până la 1 ianuarie 2022 aplicarea unei legi a Parlamentului pentru majorarea acestei limite la echivalentul a 140.000 de euro, a fost publicată acum în Monitorul Oficial. (Profit.ro)

5. Municipiul Constanţa iese din carantină în această seară, la ora 20, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) după ce a primit avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) în acest sens. Rata infectărilor în municipiul Constanţa era joi de 4,50. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: Becky Hammon a devenit prima femeie care a antrenat o echipă de baschet masculin din istoria NBA. Ea a preluat conducerea echipei San Antonio Spurs, miercuri, la un meci cu Los Angeles Lakers, după eliminarea antrenorului principal Gregg Popovich. Becky Hammon a fost şi prima femeie antrenor secund din istoria NBA. (News.ro)

6. China, ţara în care a fost descoperit SARS-CoV-2 în urmă cu un an, a aprobat joi primul său vaccin împotriva Covid-19 pentru utilizare generală, ser dezvoltat de o companie afiliată gigantului farmaceutic Sinopharm, finanţat de stat. Nu au fost oferite informaţii detaliate legat de eficienţa acestuia, însă dezvoltatorul, Beijing Biological Products Institute, unitate a China National Biotec Group (CNBG), subsidiară Sinopharm, a transmis miercuri că vaccinul are o eficienţă de 79,34%, în baza datelor preliminare. (News.ro)

7. “Ne vom întoarce repede, Europa. Țineți luminile aprinse”, este mesajul transmis aseară de premierul Scoției, Nicola Sturgeon. Marea Britanie, din care face parte și Scoția, a ieșit din Uniunea Europeană la miezul nopții. (Reuters)

8. Cheltuielile pentru alcool ale românilor au înregistrat cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul deceniu. Romanii aloca alcoolului 2,6% din total cheltuieli pentru consum, media UE fiind de 1,6%. (Profit.ro)

9. Anul 2021 va începe cu una dintre „cele mai spectaculoase ploi de meteoriţi”, conform NASA. Ploaia de meteoriţi, fenomen care poartă numele de Quadrantide, va lumina cerul în acest weekend, în noaptea dintre 2 şi 3 ianuarie. (Link)

10. Tatăl premierului britanic Boris Johnson, Stanley Johnson, a declarat că a demarat procedurile de solicitare a unui paşaport francez pentru a-şi putea menţine legăturile cu Uniunea Europeană după Brexit. (G4Media)

Fotografia dimineții – Mesajul SRI postat pe Facebook, cu ocazia noului an:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Ciolos: nu inlatur deloc o posibila candidatura la prezidentiale
Bursa americană atinge noi recorduri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău