Peste 4000 de decese confirmate după cutremurul din Turcia – Cronica dimineții

1. Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmaţi după puternicul cutremur cu magnitudinea 7,8 care a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă. Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane, începând de marţi dimineaţă, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia. În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi. În Siria, autoritățile au anunțat un bilat care cuprinde 1.451 de morţi şi 3.531 de răniți. (News.ro)

2. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu naţional timp de şapte zile în Turcia, după cutremurele de 7,7 şi 7,6 grade care au zguduit sudul ţării şi Siria. (Digi24)

3. UNICEF a anunțat că mii de case au fost probabil distruse în urma cutremurului produs luni în Turcia şi Siria. Numai în Turcia, cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit. De asemenea, este probabil ca spitalele şi şcolile, împreună cu alte facilităţi medicale şi educaţionale, să fi fost „avariate sau distruse”. (News.ro)

4. UDMR susține, la fel ca PSD, introducerea unei taxe de solidaritate pentru companii, măsură respinsă de PNL. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că propunerea este ca această taxă să fie introdusă pentru o perioadă limitată de timp și doar pentru firme din anumite domenii. (Profit.ro)

5. Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus luni seara ucrainenilor că se pregăteşte să facă noi numiri în administraţia centrală şi locală şi a subliniat că este important ca în aceste posturi de conducere să fie numiţi oameni care să aibă experienţă militară dobândită în apărarea Ucrainei, o declaraţie ce poate fi interpretată ca o aluzie la faptul că ar avea de gând să-l schimbe din funcţie pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov, cu şeful serviciului de spionaj al armatei (GUR), Kirilo Budanov. (News.ro)

6. Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. (Hotnews)

7. Goldman Sachs a anunțat că a redus la 25%, de la 35%, probabilitatea ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în următoarele 12 luni. (Reuters)

8. Bonusurile angajaților din Japonia au crescut, în decembrie anul trecut, în ritm anual, cu 4,8%. Este cea mai mare creștere înregistrată în ultimii 26 de ani. Câștigul real, după scăderea inflației, a fost de 0,1%. (FT)

9. Aproximativ 51% dintre femeile incluse în grupurile rasiale și etnice marginalizate din SUA și din alte patru țări au declarat că s-au confruntat cu rasism sau discriminare la locul lor actual de muncă, potrivit unui nou sondaj la care au răspuns 2.734 de femei din Australia, Canada, Africa de Sud, Marea Britanie și SUA. (Axios)

10. Patriarhul Kiril, 76 de ani, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, care s-a pronunțat de mai multe ori în favoarea invaziei declanșate de Moscova în Ucraina, a lucrat pentru serviciul secret sovietic KGB la Geneva, în anii ’70, sub numele de cod „Mihailov”, a dezvăluit cotidianul național elvețian Tages Anzeiger. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un castel din Gaziantep, Turcia, vechi de 2000 de ani, a fost parțial distrus după cutremurul de luni:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Energiei: România este dependentă de gazul rusesc – Cronica dimineții
Trump le ordonă companiilor americane să părăsească China – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău