Peste 83% dintre români cred că în viitoarele decenii România trebuie să urmeze direcţia Vest – Uniunea Europeană, SUA, NATO – Cronica serii

1. Peste 83% dintre români cred că în viitoarele decenii România trebuie să urmeze direcţia Vest – Uniunea Europeană, SUA, NATO – din punctul de vedere al alianţelor politice şi militare, arată un sondaj de opinie. Majoritatea consideră că şi în viitorul îndepărtat NATO va rămâne principala garanţie de securitate pentru România şi susţine o consolidare a Armatei României. (News.ro)

2. Toate cele patru secţii COVID de adulţi şi copii de la Institutul Matei Balş sunt pline. Directorul medical al al unităţii sanitare, medicul Adrian Marinescu, a declarat că în ultimele două săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate. Medicii redeschid compartiment COVID pentru copii la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” și se fac demersuri pentru extinderea numărului de paturi şi la Spitalul Victor Babeş. (G4Media)

3. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a mulţumit ”din toată inima” României pentru ajutorul pe care l-a acordat Ucrainei încă de la începutul invaziei Rusiei și a cerut din nou armament greu pentru Ucraina din partea statelor democratice. (Hotnews)

4. Mai puțin de 800.000 de companii au depus situațiile financiare aferente anului 2021, până pe 30 iunie. Este cel mai mic număr din ultimii patru ani, cu peste 70.000 mai puține firme față de 2020. Valoarea veniturilor a crescut anul trecut, depășind, pentru prima dată, 1,9 mii de miliarde de lei. (Profit.ro)

Promo: Chef Alex Petricean și restaurantul sau Noua Bucătărie Estivală vă așteaptă, din nou, la Casa de Mare, în Olimp, pe plajă. Cea mai importantă deschidere a sezonului la mare. Rezervări: 0760 855 117 (Whatsapp)

5. Peste 50% dintre români consideră că în România consumul de droguri reprezintă o problemă, în timp ce 40% cred că în școlile și liceele din România se consumă droguri, indică un sondaj Avangarde. 74% dintre respondenți nu sunt de acord cu legalizarea drogurilor ușoare, în timp ce 14% sunt de acord cu o astfel de inițiativă. (G4Media)

6. Premierul conservator Boris şi-a anunţat demisia de la şefia Partidului Conservator şi, implicit, din funcţia de premier. Calendarul alegerii unui nou premier urmează să fie anunţat săptămâna viitoare, a precizat el. El s-a declarat extrem de mândru de realizările sale, evocând realizarea Brexitului, trecerea Regatului prin pandemia Covid-19 şi arogându-şi conducerea Occidentului împotriva invaziei Ucrainei. (News.ro)

7. Parlamentul European a cerut ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, după repunerea acestui subiect în discuţie în SUA. Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat, joi, cu 324 voturi pentru, 155 împotrivă şi 38 abţineri, o rezoluţie ce afirmă că „orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort sigur şi legal”. (Digi24)

8. Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a respins joi posibilitatea livrării de vehicule de transport blindate către Ucraina, declarând că ea nu poate „jefui” resursele armatei germane. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Un fost angajat Facebook a dat compania în judecată după ce a fost concediat pentru că a pus întrebări legate de accesarea datelor șterse de utilizatori. Acesta cere compensații de peste $3 milioane și spune că Facebook folosea acel protocol de acces pentru a evita măsurile obișnuite de protecție a datelor. (Bloomberg)

9. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că perspectivele economiei globale „s-au înrăutăţit semnificativ” din aprilie şi nu ar putea exclude o posibilă recesiune globală anul viitor, ţinând cont de riscurile ridicate. (Digi24)

10. Valentina Matvienko, o apropiată a preşedintelui Vladimir Putin și preşedinta Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), a declarat joi că Kremlinul va folosi armele nucleare doar în cazul unui atac nuclear asupra sa. Ea a susținut că Rusia este o „țară civilizată” care știe că un război nuclear înseamnă „sfârșitul planetei noastre”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ministerul Finanțelor a anunțat un deficit de 27,3 miliarde lei, 2,88% din PIB, pe 2018
Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte al PSD – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău