Planeta Venus ar putea avea vulcani activi – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania au efectuat o simulare software în care au “împins” 8 stele într-o gaură neagră cu masa de un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui pentru a vedea cine câștigă. În cadrul simulării mai multe stele au fost distruse de gaura neagră, însă altele au reușit să supraviețuiască, să revină la forma normală și să păstreze o bună parte din masa pe care o aveau inițial. (Futurism, Phys)

2. Cercetătorii au descoperit două găuri negre supermasive situate la o distanță de numai 1600 de ani lumină una de altă care se vor “contopi” la un moment dat. În plus, cele două găuri negre fac parte din galaxia NGC 7727 și se află la doar 89 de milioane de ani lumină distanță. Practic, aceasta este cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive detectate vreodată. (Science Alert)

3. Cercetătorii de la Universitatea din Sidney colaborează cu NASA pentru lansarea unui telescop spațial numit Toliman care va avea ca scop să identifice eventuale planete locuibile din Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Pământ. Până în prezent există doar câteva ipoteze neconfirmate cu privire la existența unei exo-planete în acest sistem stelar. (Earth Sky, University of Sidney)

4. Astronomul Adrian Sonka a fotografiat cometa C/2021 A1 (Leonard) cu un telescop cu diametrul de 38 de centimetri. Cometa poate fi văzută din România pe parcursul lunii decembrie, iar în ianuarie se va apropia de Pământ la numai 92 de milioane de kilometri. (Adrian Sonka)

5. O echipă de cercetători a descoperit posibile dovezi ale faptului că planeta Venus este activă din punct de vedere vulcanic. Datele obținute de cercetători se bazează pe semnalele provenite de la vulcanul Idunn Mons. Dacă va fi confirmată, descoperirea va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine modul în care vulcanii afectează evoluția planetelor și a habitatelor. (The Verge, IopScience)

6. Agenția Spațială Europeană a anunțat că, în cursul lunii noiembrie, sonda sa spațială Mars Express a efectuat o serie de teste de comunicații cu rover-ul Zhurong de pe planeta Marte produs de China. Sonda spațială a agenției europene a interceptat cu succes datele trimise “în orb” de rover-ul Zhurong și apoi le-a transmis mai departe pe Pământ, unde au ajuns în cele din urmă la echipa de cercetători din China care gestionează rover-ul. Este pentru prima oară când ESA a testat transmițătorul radio unidirecțional al sondei Mars Express. (ESA)

7. Rover-ul Curiosity de pe planeta Marte și-a făcut un selfie “amețitor”. Selfie-ul prezentat de NASA a fost realizat prin combinarea a 81 de imagini distincte pentru a oferi o panoramă cu o perspectivă la 360 de grade asupra rocilor dintr-o zonă cunoscută drept Greenheugh Pediment. (NASA)

8. Modulul rusesc Prichal a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională după ce a fost lansat în spațiu cu o rachetă Soyuz. Modulul s-a conectat la celălalt modul rusesc lansat în acest an, Nauka. Modulul Prichal cântărește 4 tone, are o formă sferică, iar principalul său rol este de a permite altor navete spațiale să andocheze la Stația Spațială Internațională. Prichal are 6 porturi de andocare, dintre care unul este folosit de Nauka, iar celelalte pot fi folosite de Progress și Soyuz. (Space News)

9. NASA intenționează să retragă Stația Spațială Internațională în 2030, potrivit unui raport publicat pe site-ul oficial al agenției spațiale americane. NASA mizează că, începând din 2030, va derula experimente științifice spațiale la bordul uneia sau a două stații spațiale private. Totuși, raportul menționează că, pentru a nu exista întreruperi ale misiunilor de cercetare spațiale, o astfel de stație spațială privată ar trebui să devină operațională în 2028. (Universe Today)

10. Elon Musk a trimis o scrisoare angajaților SpaceX în care susține că producția de motoare Raptor pentru viitorul sistem de lansare Startship este într-un stadiu critic. Musk afirmă că SpaceX riscă să dea faliment în cazul în care Starship nu va efectua o lansare orbitală cu Starship fiecare două săptămâni. Până în prezent, SpaceX nu a efectuat niciun zbor orbital cu Starship, iar primul este programat în ianuarie sau februarie, potrivit celor mai recente planuri comunicate oficial de SpaceX. Starship este sistemul de lansare cu care SpaceX spera să trimită oameni pe Lună și Marte. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit apă și molecule organice lângă o stea tânără activă – Cronica Spațială
A fost descoperită prima exoplanetă care a supraviețuit după explozia stelei pe care o orbita – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău