PNL și USR-PLUS ar putea anunța mâine candidații la primăriile de sector – Cronica serii

1. Potrivit unui sondaj IMAS comandat de Europa FM, pentru alegerile parlamentare, PNL înregistrează o creştere, de la 32,6% în luna iunie, la 33,4% în această lună. PSD ar, o cotă de 23,4%, faţă de 21,9%, cât avea în luna precedentă. Sondajul include şi Alianţa USR-PLUS care este la 17,2%. În luna iunie, USR avea separat 12,3%, iar PLUS avea 5,8%. (News.ro)

2. Comisie Europeană a transmis azi că împotriva României au fost deschise 38 de noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), în anul 2019. Din aceste 38 de proceduri de infringement au fost 17 proceduri noi de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de transpunere la timp împotriva României în domeniile mediu, mobilitate şi transport, antreprenoriat şi IMM sau servicii financiare. (News.ro)

3. Forurile statutare de conducere ale USR şi PNL urmează să valideze sâmbătă candidaţii partidelor pentru primăriile de sector. Astfel, USR ar urma să primească sectoarele 1 şi 2, PLUS – Sectorul 4, iar PNL va avea candidaţi la primăriile sectoarele 3, 5 şi 6. Clotilde Armand va fi candidatul USR la Primăria Sectorului 1, iar Radu Mihaiu la Primăria Sectorului 2. Din partea PLUS, la Sectorul 4 va candida Simona Spătaru. PNL încă nu a decis pe cine va nominaliza la Primăria Sectorului 3, însă pentru Primăria Sectorului 5 îl are candidat pe Cristian Băcanu, iar pentru cea a Sectorului 6 pe Ciprian Ciucu. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: iPhone-urile de anul acesta vor fi lansate cu câteva săptămâni mai târziu decât eram obișnuiți, anunță Apple, care confirmă zvonurile ce vorbeau de unele probleme cu producția și distribuția pricinuite de pandemie. Pentru investitori, întârzierea înseamnă că veniturile care anii trecuți erau generate pe finalul lui septembrie, vor fi împinse în ultimul trimestru. (Axios)

4. În trimestrul doi din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), PIB-ul a înregistrat un declin de 12,1% în zona euro și de 11,9% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995. (Profit.ro)

5. Consumul în Statele Unite a înregistrat o creștere puternică în iunie, de 5,6%. (WSJ)

6. Noul șef al Renault Group, Luca de Meo, a susținut un discurs de prezentare a rezultatelor financiare ale companiei, “autentic”, așa cum se precizează în motto-ul textului. El face referiri spectaculoase la Dacia, marca “miracol”. “Dacia, văzută din interior, arată chiar mai mult decât un miracol. Nimeni în industrie nu poate face atât de mulți bani la acest nivel al pieței. Este timpul pentru Dacia să înflorească precum o marcă cu drepturi depline.” (Profit.ro)

7. Italia a anunţat azi extinderea unei reguli de carantină de 14 zile pentru persoanele care sosesc din Bulgaria şi România. Măsura fusese adoptată săptămâna trecută ca parte a măsurilor împotriva extinderii infectărilor cu coronavirus şi ar fi încetat azi. Ministerul Sănătăţii nu a stabilit o nouă dată de expirare. (Hotnews)

8. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile de la Viena au decis să reia zborurile directe tur-retur între România şi Austria, începând cu 1 august, ora 00.00. Instituția menţionează că, din 27 iulie, accesul cetăţenilor români şi ai statelor membre UE provenind din România cu destinaţia Republica Austria este permis dacă deţin un test biologic molecular negativ pentru SARS-CoV-2/ PCR, nu mai vechi de 72 de ore, de la data prelevării. (News.ro)

Una din Cronica de Divertisment: Astăzi începe Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în Cluj-Napoca până în 9 august. Toate proiecțiile de la ediția din acest an vor avea loc în aer liber, iar startul este dat de comedia franceză “La Belle Époque” în Piața Unirii Open Air. Biletele au prețuri cuprinse între 20 lei și 35 lei, însă acestea au fost deja epuizate pentru unele proiecții. 15 filme prezente la ediția din acest an vor putea fi urmărite online pe platforma TIFF Unlimited. Accesul la platformă costă aproape 6 dolari pe lună. (TIFF, Cinemagia)

9. BNR anunță că tranzacțiile de plată cu carduri au crescut cu 10% în pandemie deși România are mai puțin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene. (Profit.ro)

10. Un arhiepiscop catolic care în trecut a fost ambasadorul Vaticanului în Statele Unite l-a acuzat pe papa Francisc de erezie și promovarea „legitimării homosexualității”. (Hotnews)

Fotografia serii – O hartă care arată unde pot călători americanii în această vară:

Ți-ar mai putea plăcea
Klaus Iohannis: Începând din 1 iunie se redeschid terasele – Cronica serii
Numărul copiilor născuți în România în 2020 a fost cel mai mic înregistrat din 1930 până în prezent – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău