Polonia devine prima ţară NATO care oferă avioane Ucrainei – Cronica serii

1. Planul de aderare la Zona Euro cuprinde ca orizont anul 2029, însă ar putea fi 2026 dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi implementat în totalitate, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. (Digi24)

2. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că ucrainenii au dat un ”acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, însă doar de la kilometrul 22, nu de la kilometrul 11, cum solicitase partea română. (News.ro)

3. Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat că, din primele informații, România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectați de importurile de grâne din Ucraina, de 10 milioane de euro, iar „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”, care este condus de Petre Daea. (G4Media)

4. Datoria externă totală a României a crescut la finalul lunii ianuarie cu 7,51 miliarde de euro, la 150,235 miliarde de euro, de la 142,721 miliarde de euro, arată datele publicate joi de Banca Naţională a României.

5. Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că sunt discuţii cu Forţa Dreptei şi PMP pentru a fi construit „în jurul USR” polul de dreapta ca alternativă pentru alegerile din 2024, însă acestea se desfăşoară fără grabă pentru că „e bine ca lucrurile să fie aşezate”. (G4Media)

6. Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat și Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Inițiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România. (G4Media)

7. Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 949 de milioane de euro în ianuarie, față de 1,14 miliarde de euro în prima lună a anului trecut. Îmbunătățirea a venit pe fondul creșterii deficitelor din comerțul cu bunuri și din contul de venituri primare, evoluții contrabalansate, însă, de creșterea excedentelor din servicii și din contul de venituri secundare. (Profit.ro)

8. Banca Centrala Europeană a majorat joi ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual, în ciuda turbulențelor din piața bancară europeană. Dobânda de referință cheie va ajunge la 3%, cel mai înalt nivel din 2008. Banca a promis că va oferi lichiditate sistemului financiar dacă va fi necesar. Este a treia creștere consecutivă a rate de referință, după cele din decembrie anul trecut și februarie. (WSJ)

9. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi că ţara să vă transfera patru avioane MIG-29 Ucrainei în următoarele zile. Armata poloneză va înlocui flota de MiG-uri pe care o cedează Ucrainei cu avioane moderne FĂ-50 coreene şi F-35 americane. Polonia devine astfel prima ţară NATO care va trimite avioane Ucrainei. (News.ro)

10. Un partid al fermierilor olandezi, format în semn de protest la adresa politicilor guvernamentale, a zguduit miercuri peisajul politic din Olanda, ieşind marele câştigător al alegerilor provinciale care determină componenţa Senatului. Partidul BBB, presecurtare de la BoerBurgerBeweging (Mişcarea Fermierilor-Cetăţeni), a condus un val de proteste împotriva politicilor de mediu ale guvernului ar fi câştigat mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ambasadele a 12 state au spus că sunt îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, premierul Dancilă cere respect
Anul trecut România a avut cel mai mic număr de insolvențe din istorie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău