Comisia Europeană: Trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România – Cronica serii

1. Comisia Europeană a publicat Monitorul anual al educaţiei şi formării în care este subliniat că trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România. Un procent ridicat de tineri au un nivel inadecvat în ceea ce priveşte competenţele de bază. Asigurarea educaţiei şi formării de calitate şi relevante pentru piaţa muncii reprezintă în continuare o provocare majoră. (News.ro)

2. Peste 38% dintre românii care au răspuns la un sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare. 38,6% dintre respondenţi au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. 30% au declarat că ar aştepta o perioadă şi s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care şi-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament. (Link)

3. Transferurile personale de bani din stăinătate înspre România au crescut pentru al cincilea an consecutiv și au atins anul trecut 3,7 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. În 2018, România era depășită de Portugalia în funcție de intrările din transferuri personale. (Profit.ro)

Una din Cronica Știrilor Pozitive: Imunitatea la alte virusuri din aceeași familie le oferă copiilor protecție și împotriva SARS-CoV-2. Aceasta ar fi o posibilă explicație de ce copiii nu dezvoltă complicații și sunt mai puțini afectați de acest virus. Datele apar într-un studiu publicat vineri în Science și realizat de Francis Crick Institute din London. (NYTimes)

4. Dan Barna a declarat că joi a fost momentul adevărului şi PSD, PNL şi UDMR au boicotat referendumul „Fără penali” şi şedinţa Biroului permanent care nu s-a putut desfăşura din cauza lipsei de cvorum. „Fără Penali este parte din programul nostru de guvernare şi condiţie esenţială pentru participarea la orice coaliţie care vrea, într-adevăr, reformarea Românie”, a adăugat liderul USR. (News.ro)

5. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% pe an. (Profit.ro)

6. Franţa a reuşit, la fel ca alte ţări europene, să controleze al doilea val al epidemiei covid-19, declară joi un epidemiolog, Antoine Flahaut, un profesor de sănătate publică. Medicul îşi argumentează poziţia în acest sens subliniind că nivelul reproducerii virusului, ”factorul R”, a scăzut miercuri la 0,93. (News.ro)

7. Numărul americanilor care au aplicat pentru ajutorul de șomaj săptămâna trecută a fost de 709.000, în scădere de la 757.000 câți au fost în săptămâna precedentă. Este cel mai scăzut număr de la vârful înregistrat la finalul lunii martie, când 7 milioane de americani au aplicat pentru a intra în șomaj. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: Google va elimina stocarea gratuită pentru fotografiile salvate în Google Photos și documentele native create în Google Drive pentru a-și forța utilizatorii să cumpere abonamente Google One cu spațiu de stocare (de la 10 lei pe lună pentru 100GB). Începând cu 1 iunie 2021, aceste tipuri de fișiere vor fi contorizate în cei 15GB alocați unui cont Google pentru toate serviciile. (Profit.ro)

8. Viitorul președinte al SUA, Joe Biden, a cooptat în echipa sa de consultanți persoane care lucrează pentru companiile americane de tehnologie, precum Alphabet, Amazon, Facebook, dar și cunoscuți critici ai acestora. Viitoarea administrație va trebui să gestioneze investigațiile antitrust împotriva giganților din zona de tehnologie începute deja. (CNBC)

9. Un nou pelerinaj va avea loc în Capitală, de această dată la Catedrala Mântuirii Neamului, care vineri va serba hramul de toamnă. Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur a fost scoasă afară pentru închinare. Reprezentanții Patriarhiei spun că slujba va fi oficiată afară, că racla va fi protejată cu un capac dintr-un material care permite o igienizare permanentă, iar „credincioşii care vor participa în curtea lăcaşului de cult sunt deja obişnuiţi să respecte măsurile sanitare”. (Hotnews)

10. Biroul Electoral de Circumscripţie Dâmboviţa a admis azi sesizarea PSD care a cerut interzicerea promovării sloganului „O Românie fără hoţie„ al Alianţei USR-PLUS pe motiv de „defăimare”. Alianţa a precizat că sloganul „nu vizează persoane sau un grup de persoane ci expune o valoare, un principiu, care îşi are ecou atât în Constituţie cât şi în legislaţia penală”. Aceştia vor contesta la BEC decizia BEJ Dâmboviţa. (News.ro)

Fotografia serii – Măști cu Joe Biden și Donald Trump puse pe tarabă în Saitama, Japonia. Issei Kato/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
România a devenit lider european la exportul de cereale – Cronica serii
România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani, din UE, care renunță la școală – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău