Premieră istorică: Populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă – Cronica serii

1. Pentru prima dată în istorie, imigranții veniți la muncă în România sunt principala cauză a creșterii populației României, atrage atenția Institutul Național de Statistică. Numărul imigranților a fost mai mare decât al românilor care au părăsit țara cu circa 85.000 de persoane. (Hotnews)

2. Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a scăzut, în iunie 2023, la 724,76 miliarde lei, față de 731,28 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a coborât la 49,7%, de la 50,1% în mai 2023. (Profit.ro)

3. În primul semestru au fost acordate credite ipotecare de 2,54 de miliarde de euro, din care un sfert sunt refinanţări, relevă o analiză. Aproape 60% din locuinţele vândute în România în primul semestru au fost cumpărate doar cu resurse proprii, fără credit. (News.ro)

4. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, face apel la edilul Capitalei, Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă în vederea anulării deciziei de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR şi îi propune o discuţie pentru identificarea unei soluţii în acest caz. (G4Media)

5. Ambasada Israelului a transmis, ca reacţie la exprimările publice ale unor rezerve faţă de întâlnirea Ambasadorului Statului Israel Reuven Azar cu liderul partidului AUR, George Simion, că întrevederea Ambasadorului cu Simion a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Adopția mașinilor electrice a trecut pragul critic de 5%, după care aceasta ia avânt, în 23 de țări. În ultimul an, cota electricelor a trecut de 5% în Canada, Australia, Spania, Thailanda și Ungaria. Analiștii cred că, în următorii patru ani, mașinile electrice vor sări de la 5% la 25%. (Bloomberg)

6. Uniunea Europeană a importat cu aproape 40% mai mult gaz lichefiat din Rusia decât înainte de războiul din Ucraina, relevă datele publicate de organizația Global Witness. (Digi24)

7. Kievul a fost vizat miercuri dimineaţa de „cel mai puternic” atac cu rachete şi drone înregistrat din primăvară, au declarat autorităţile. Rusia susţine că a distrus patru ambarcaţiuni ucrainene în Marea Neagră care transportau până la 50 de soldaţi. (News.ro)

8. Kremlinul a declarat miercuri în premieră că există posibilitatea ca prăbușirea avionului în care s-a aflat Evgheni Prigojin să fi fost rezultatul unui act deliberat, însă nu va permite o investigație internațională privind cauzele accidentului aviatic. (Hotnews)

9. Traficul Facebook în Canada a rămas la aproximativ același nivel după blocarea accesului la știri. Această evoluție pare să dea dreptate companiei americane, care susținea că știrile au o valoare redusă pentru Facebook. (Reuters)

10. Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a avertizat, într-un interviu acordat lui Tucker Carlson, asupra pericolului unui al treilea război mondial şi a spus că în Ucraina este nevoie de pace, cât mai curând posibil. ”Să îl chemăm înapoi pe Trump! Aceasta este singura cale de ieşire”, a mai afirmat Orban. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Concentrația de dioxid de carbon a atins cele mai înalte cote înregistrate vreodată în istoria Pământului
Populația României va scădea până la 13.7 milioane de locuitori în anul 2060 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău