Averea netă a românilor a ajuns anul trecut la maxime istorice – Cronica serii

1. Avuția netă a românilor se situa la finalul anului 2020 la un maxim istoric, în creștere cu 6,1% față de anul anterior, arată Raportul asupra Stabilității Financiare publicat de BNR. Trei sferturi din avere e format din case și apartamente (active imobiliare) și doar un sfert din avere e reprezentat de active financiare. (Profit.ro)

2. Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este pomenită în raportul despre România pe anul 2021 făcut pentru investitori de către Departamentului de Stat. În documentul care trece în revistă toate domeniile strategice ce pot interesa potențialii investitori americani în țara noastră, Departamentul de Stat amintește modificările făcute de „fostul guvern” în codul penal și cel de procedură penală și care au slăbit instrumente de anchetă, „inclusiv în combaterea corupției între 2017 și 2019”. Tot în raport despre SIIJ se spune că pare „să întreprindă doar cazuri motivate politic”. (Hotnews)

3. București-Ilfov se află pe primul loc în topul celor mai bine plătite regiuni ale țării, cu un venit mediu lunar de 4.500 lei net. Județele Timiș și Cluj vin puternic din urmă, cu salarii medii nete de 3.500 lei. La pol opus, Vrancea, Vaslui și Dolj sunt județele cu cele mai mici salarii medii, acestea depășind ușor 2.500 lei net. (Profit.ro)

4. Ţânţari purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi recent în Bucureşti, conform unor date transmise autorităţilor sanitare, dar şi municipalităţii, fiind solicitată luarea de măsuri urgente preponderent în zona centrală, dar şi în alte zone verzi. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Un nou studiu arată clar că automobilele electrice poluează mai puțin decât cele pe combustibili fosili. Indiferent de rețeaua la care se încarcă, întreg ciclul de viață al unei mașini electrice, de la colectarea materialelor necesare pentru construcție, până la scoaterea din uz, este mai puțin poluant decât cel similar de la mașinile pe benzină ori motorină. (The Verge)

5. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că va comunica vineri decizia cu privire la cererea primarului Clotilde Armand de declarare a stării de alertă în Sectorul 1 din cauza neridicării deşeurilor. (G4Media)

6. Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Braşov, la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. Fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Decizia nu este definitivă. (News.ro)

7. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de senatorul PNL de Teleorman Eugen Pîrvulescu. Pîrvulescu este și președintele organizației județene a Partidului Național Liberal. Acesta este acuzat că a trucat concursul de la Serviciul județean de Ambulanță. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Weekendul anterior a fost cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc din ultimii doi ani, potrivit datelor sintetizate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), care estimează un număr total de circa 400.000 de turiști. Cele mai aglomerate stațiuni au fost Mamaia, Costinești, Vama Veche și Eforie Nord. (Profit)

8. Prețul mediu al caselor din SUA a continuat să crească, ajungând la $363.300 în iunie, un nivel record. Comparativ cu iunie 2020, creșterea de preț este de 23,4%. (WSJ)

9. China a respins joi planul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a întreprinde o a doua fază a anchetei privind originea Covid-19, care cuprinde ipoteza că SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinez. (News.ro)

10. Numărul șomerilor din SUA a scăzut în săptămâna care s-a terminat pe 3 iulie cu 1,3 milioane, ajungând la 12,6 milioane. Este cel mai mic număr înregistrat de la finalul lunii martie, când s-a a fost declarată pandemia. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 43% dintre Republicani consideră că președintele Trump ar trebui să aibă puterea de a închide presa vinovata de „bad behavior”
BNR: Suntem pregătiți să asigurăm stabilitatea necesară și lichiditatea sistemului bancar – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău