Premierul Australiei a declarat că țara sa este ținta unor atacuri cibernetice – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Un înalt oficial european a declarat pentru Reuters că se lucrează împreună cu SUA pentru a schimba Organizația Mondială a Sănătății (OMS). (Reuters)

2. Liderii europeni au decis vineri, 19 iunie 2020, o extindere a sancțiunilor impuse Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina cu încă șase luni. Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au informat ceilalți șefi de state europene și guvernele acestora în timpul unei videoconferințe, cu precizarea că nu s-au făcut progrese privind implementarea acordului de la Minsk. (Link)

Rusia

3. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că Moscova trebuie să aprobe orice acord de pace între Kosovo și Serbia. Liderii celor două state balcanice sunt așteptați pentru o întâlnire la Casa Albă în cursul săptămânii viitoare. (Link)

Bonus: Un lider al regiunii autonome ruse din Chuvashia, Mikhail Ignatiev, a murit în spital la câteva zile înainte de primul termen în procesul intentat lui Vladimir Putin. Acesta era tratat de pneumonie într-un spital din St. Petersburg. (Link)

SUA

4. Președintele american Donald Trump a transmis pe Twitter că ”o completă separare de China” este posibilă după ce reprezentantul pentru comerț Robert Lighthizer a declarat în Congresul SUA că o astfel de debranșare nu este ”o opțiune rezonabilă”. (Bloomberg)

Orientul Mijlociu

5. Actul CAESAR adoptat recent de SUA, prin care sancționează orice stat sau companiei care face afaceri cu guvernul sirian va avea un impact negativ serios asupra economiei Libanului și poate genera o instabilitatea politică ridicată și conflicte, din cauza legăturilor libanezilor cu Siria și cu Hezbollah. (AlJazeera)

Australia

6. Prim-ministrul Australiei a declarat că țara sa este ținta unor atacuri cibernetice cu rea-voință îndreptate împotriva mai multor sectoare, inclusiv guvern, afaceri și infrastructură. Experții au punctat că actorul statatl responsabil ar fi, cel mai probabil, China. (Link)

Asia

7. China a acuzat doi canandieni de spionaj, o decizie care pare o răzbunare pentru arestarea și posibila extrădare a directorului finainciar al companiei chineze Huawei. Cei doi canadieni au fost deținuți în 2018, la scurt timp după ce CFO-ul Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada. Autoritățile au negat sincronicitatea dintre cele două cazuri, deși chiar diplomați chinezi au făcut această conexiune. Meng, fiica fondatorului Huawei, este urmărită în SUA pentru fraudă, iar recent un judecător canadian a decis că poate fi extrădată. (WashingtonPost)

8. Beijing a eliberat zece soldați indieni deținuți în urma unei confruntări pe granița muntoasă dintre cele două state (Link). Purtătorul de cuvânt al afacerilor externe chineze a declarat că niciun soldat indian ar fi fost deținut. (WashingtonPost)

Africa

9. SUA au acuzat Rusia că se amestecă în conflictul din Libia, prin ajutorul aerian pe care îl oferă comandantului rebel Khalifa Haftar. Comandantul SUA pentru Africa a declarat că are probe foto care arată avioane rusești operând în zonă. (AlJazeera)

America Latină

10. SUA au emis o alertă de securitate privind pirații din Golful Mexic. Atacurile piraților s-au întețit din luna aprilie, dar conform ministrului mexican pentru marină, durează de câțiva ani și țintesc platforme de petrol sau vase maritime din industria petrolului și gazelor, dar și vase comerciale. (NYTimes)

Global

Cazurile de coronavirus de pe glob au ajuns la 8.5 milioane de persoane infectate cu COVID-19, conform Universității John Hopkins. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Critici dure la adresa Ministrulului Afacerilor Externe al UE după viziată la Moscova – Cronica Externă
Agenția de Investigații de Mediu: Crima organizată este sursa tăierilor ilegale de păduri din România – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău