Premierul danez și cancelarul austriac vor vizita Israelul săptămâna aceasta pentru a discuta cooperarea privind vaccinul COVID-19 – Cronica Externă

Europa

1. Experții ONU în drepturile omului au cerut o investigație internațională despre otrăvirea aproape fatală a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi și au spus că el ar trebui eliberat din detenție imediat (TheMoscowTimes). Uniunea Europeană a sancționat oficiali ruși, din cauza lui Navalnîi, iar SUA se pare că vor urma. (Bloomberg)

2. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că premierul danez Mette Frederiksen și cancelarul austriac Sebastian Kurz vor vizita Israelul săptămâna aceasta pentru a discuta cooperarea privind vaccinul COVID-19. (Reuters)

SUA

3. SUA au început mandatul de o lună ca președinte al Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, care a fost confirmată săptămâna trecută, a declarant că prioritățile SUA includ restaurarea parteneriatelor cu alte țări, precum și conducerea prin exemplu. (Link)

4. Președintele Joe Biden se va întâlni virtual cu președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador. Ambii lideri au indicat dorința de îmbunătățire a relațiilor bilaterale și au exprimat interesul în cooperarea privind migrația. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Un raport ONU arată că zeci de mii de oameni deținuți arbitrar în Siria sunt dispăruți, iar mii au suferit tortură, violență sexuală sau deces în timpul deținerii. Raportul pretinde că aproape toate părțile importante din conflictul sirian au comis violări și abuzuri legate de drepturile deținuților. (Link)

Asia

6. Miniștrii de externe ai națiunilor sud asiatice (ASEAN) s-au întâlnit virtual cu ministrul de externe al Myanmar numit de junta militară, în contextul protestelor cauzate de lovitura de stat de luna trecută. ASEAN a cerut juntei din Myanmar să înceteze vătămarea protestatarilor și să elibereze liderii civili deținuți. (Link)

Africa

7. Într-o scrisoare scursă către presă, ministrul marocan de externe Nasser Bourita a anuntat suspendarea contactelor cu ambasada Germaniei în Maroc și cu anumite organizații germane. Bourita a citat ”neînțelegeri grave” cu Germania, cauzate se pare de dispute legate de Sahara de Vest. (Link)

8. Cele aproape trei sute de fete, care au fost răpite de bărbați înarmați dintr-o școală din statul nigerian Zamfara săptămâna trecută, au fost eliberate. Elevele se vor întoarce la familiile lor, după ce primesc examinări medicale și mâncare, a declarat guvernatorul Bello Matawalle. (Link)

9. Vicepreședintele Zimbabwe a demisionat, după ce un website a lansat înregistrări cu el solicitând sex din partea femeilor, inclusiv unei asistente din biroul său. Mohadi pretinde că a fost șantajat, iar vocea sa a fost clonată promitând că va lupta în instanță cu acuzațiile. (Link)

America Latină

10. Brazilia a înregistrat cea mai ridicată rată de decese săptămânală, cauzate de coronavirus (TheGuardian). Între timp, un studiu arată că o nouă tulpină a virusului inițial identificată în Brazilia este mai transmisibilă și mai puțin susceptibilă la imunitatea naturală decât alte variante ale virusului. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Miniștrii de finanțe ai țărilor G7: Vom face ”orice este necesar” pentru a proteja locurile de muncă și economia – Cronica Externă
Pentagon: Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea – Cronica Externa

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău