Comisia Europeană va lansa oficial noua sa politică privind alimentele – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Liderii Uniunii Europene au găzduit o întâlnire miercuri cu cele șase state balcanice – Serbia, Kosova, Muntenegru, Albania, Bosnia și Macedonia de Nord – care, desi aspiră să devină membre ale Uniunii, au lăudat sprijinul acordat de China și Rusia în timpul crizei coronavirus. Liderii Uniunii au prezentat date despre cele 3.3 miliarde de euro acordate ca ajutor, sumă care depășește echipamentele medicale trimise de Beijing sau Moscova către Serbia și Bosnia la începutul crizei. (Reuters)

2. Comisia Europeană va lansa oficial noua sa politică privind alimentele pe data de 20 mai, dacă nu intervin modificări. Strategia de la Fermă la Furculiță (the Farm to Fork Strategy – F2F) privește măsuri strategice pentru biodiversitate și sectorul agricol. (Euractiv)

SUA

3. Administrația Trump a declarat marți că va desființa celula de criză care s-a ocupat de măsurile necesare în administrarea pandemiei COVID-19 în următoarele săptămâni și se va concentra pe relansarea economiei americane. Mike Pence, care a coordonat această celulă de criză, a precizat că până la finalul lunii mai se va transfera managementul crizei către agențiile federale. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. Ambasadorul American în Israel, David Friedman, a declarat într-un interviu că Washington-ul este gata să recunoască suveranitatea Israelului în teritoriile disputate din West Bank, pe care Israelul dorește să le anexeze. O declaratie în acest sens va fi făcută în cursul săptămânilor următoare. (TimesofIsrael)

5. Municipalitatea Tel Aviv-Jaffa a anunțat miercuri un plan pentru a permite redeschiderea restaurantelor începând din weekendul următor, cu o propunere care include un singur meniu, sticle de dezinfectant pentru mâini pe fiecare masa și un regim de curățenie extins. Restaurantele se vor redeschide doar dacă acestea asigură că distanțarea socială este menținută între mese. Toți cei implicați în prepararea alimentelor vor purta măști și mănuși tot timpul, iar gunoaiele vor fi menținute în cantitate redusă în preajma zonei de preparare a mâncării. Toți angajații vor da detalii zilnice despre starea lor de sănătate și li se va lua temperatura înainte să intre la locul de muncă. (TimesofIsrael)

Asia

6. O nouă alianță formată din lideri din zona de afaceri doresc revigorarea Hong Kong-ului, împreună cu figuri pro-Beijing ca membri fondatori ai Coaliției Hong Kong. Un membru fondator al coaliției a declarat că o parte a scopului acesteia este să protejeze Hong Kong de haosul unor noi proteste. (Link)

7. O nouă facilitate deschisă lângă aeroportul din Pyongyang, Coreea de Nord, este conectată cu programul de extindere a rachetelor balistice, arată un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. (Link)

Africa

8. Sudan plănuiește să deschidă o piață pentru tranzacționarea aurului, la prețurile standard de pe piața globală. Sudanul este cea de-a treia țară producătoare de aur în Africa, după Ghana și Africa de Sud. În 2018 a produs aproximativ 93 de tone aur, însă prețurile mai favorabile în alte țări au generat traficul aurului din Sudan. (BBC)

America Latină

9. Departamentul de stat al SUA a reacționat la acuzațiile președintelui venezuelean Nicholas Maduro, care a acuzat doi americani de implicare într-un complot împotriva sa. Departamentul de Stat al SUA a calificat acuzațiile lui Maduro ca fiind ”o campanie de dezinformare majoră” care face dificil ”să separăm faptele de propagandă”. (CNN)

Global

10. Facebook a suspendat mai multe conturi false afiliate televiziunii de stat iraniene, care lansau mesaje pro-Iran online, încă din 2011, pentru votanți din SUA și Marea Britanie. În raportul lunar despre conturile suspendate pentru ”comportament inautentic coordonat”, Facebook a anunțat marți că a anihilat opt rețele în săptămânile recente, inclusive o rețea conectată cu Islamic Republic of Iran Broadcasting Corporation (IRIB).  (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Papa Francisc a deschis un fond de urgență pentru a ajuta zonele afectate de pandemia Covid-19 – Cronica Externă
Sondaj: Germania este evaluată ca prima putere globală – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău