Premierul Nicolae Ciucă: Am convenit cu partenerii de coaliţie ca pînă la soluţionarea problemelor să nu îmi depun mandatul – Cronica serii

1. Greva generală din educație, aflată în cea de a cincea zi, va continua, protestele în stradă se extind în tot mai multe județe, iar la mitingul programat marți pe traseul Palatul Victoria – Cotroceni sunt semnale că vor participa peste 20.000 de oameni, a declarat liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor. Întrebat despre riscul amânării celor două examene naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul -, Nistor a spus că „atât timp cât este grevă în școli nu se desfășoară niciun tip de activitate”. (Hotnews)

2. Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat vineri că liderii coaliţiei au decis să continue dialogul cu sindicatele din învăţământ, precizând, după ce a enumerat problemele existente şi realizările Cabinetului, că a convenit cu partenerii de coaliţie ca pînă la soluţionarea problemelor să nu îşi depună mandatul şi să îşi asume în continuare responsabilitatea de premier. (News.ro)

3. Premierul Nicolae Ciucă a avut vineri o discuţie cu prim-vicepreşedinţii PNL, au precizat surse politice. Discuţiile au vizat strategia formaţiunii, în contextul amânării rotaţiei premierilor până după soluţionarea problemelor din educaţie. Liberalii i-au transmis şefului Executivului solicitarea ca ministrul de Finanţe Adrian Câciu şi ministrul Muncii Marius Budăi să se ocupe de negocierile cu sindicatele din învăţământ până când vor fi rezolvate cerinţele dascălilor privind majorările salariale. De asemenea, aceştia consideră că PSD ar vrea să amâne pe o perioadă mai îndelungată rotaţia guvernamentală, în condiţiile în care liderului social-democraţilor Marcel Ciolacu i-ar fi teamă să preia guvernarea în timpul grevei din educaţie. (News.ro)

4. Aproape 20% dintre tinerii români (între 15 și 29 de ani) sunt fără ocupație, adică nici nu sunt implicați într-o formă de învățământ, nici nu sunt angajați – un record la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat. Media europeană este de circa 12%. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Hackerii susținuți de guvernul chinez au accesat infrastructura navală a SUA, spune Secretarul Marinei Carlos Del Toro, care adaugă că atacul nu este o surpriză. Declarația reprezintă o confirmare oficială a anunțului făcut recent de Microsoft, care avertiza cu privire la atacurile Chinei asupra infrastructurii SUA, ce au compromis sistemele esențiale de comunicare și navigare. (Reuters)

5. Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri la 7 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul de corupţie legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa, în care este acuzat că ar fi primit o mită de peste 2 milioane de euro. Iniţial, Vlădescu fusese condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare. Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani de închisoare, iar în cazul lui Cristian Boureanu faptele s-au prescris. (News.ro)

6. Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri suspendarea executării pedepsei de 7 ani de închisoare și rejudecarea procesului omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat în 2017 pentru fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare în nordul Capitalei. Decizia nu este definitivă. (Digi24)

7. Comisia Europeană a ajuns la un acord cu grupurile farmaceutice Pfizer Inc şi BioNTech pentru a modifica termenii contractului de furnizare de vaccinuri COVID-19, în ideea reducerii numărului de doze de vaccin pe care UE trebuie să le cumpere. UE va renunța la peste 100 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer, în schimbul unei taxe speciale plătite companiei. (Hotnews)

8. Portugalia a prezentat vineri Comisiei Europene o cerere de modificare a planului său de redresare și reziliență (PNRR), la care dorește să adauge și un capitol REPowerEU, potrivit unui comunicat al executivului european. Statele membre UE au dreptul de a depune o cerere de modificare a PNRR. Guvernul Ciucă a anunțat în mod constant că vrea modificarea PNRR, dar nici acum nu a depus cererea formală. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: Festivalul de muzică rock Metalhead Meeting începe astăzi și are loc până duminică în aer liber la centrul expozițional Romexpo din București. Headliner-ul festivalului este trupa americană Pantera, una dintre cele mai apreciate trupe de metal din lume, care va urca pe scenă sâmbătă. Abonamentele pe trei zile au prețuri între 400 lei și 500 lei, în timp ce biletul pentru una dintre zile costă 300 lei. (IaBilet)

9. O nouă statistică vine să confirme rezultatele excelente ale modelului Dacia Sandero pe piețele europene, în luna aprilie, când a reușit să depășească toți competitorii, inclusiv celebrul Tesla Model 3. (Profit.ro)

10. Mii de oameni s-au plâns de sistemul Full Self-Driving folosit de Tesla. Printre altele, au fost raportate 2,400 de probleme cu accelerarea și 1.500 de probleme cu frânarea. Informațiile au ieșit la iveală după ce un whistleblower a publicat 100GB de date. (The Verge

Ți-ar mai putea plăcea
15,5% este creşterea câştigului mediu salarial, în iunie – Cronica serii
UNICEF: România e pe locul al doilea în Uniunea Europeană la rata de naştere în rândul mamelor adolescente – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău