Premierul Nicolae Ciucă anunţă o plafonare a preţului la energie şi gaz, de la 1 februarie – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, după şedinţa coaliţiei, că s-a ajuns la un acord, astfel încât să existe o plafonare a preţurilor la energie şi gaz, de la 1 februarie. De asemenea, limitele în care trebuie să se încadreze consumatorii vor fi majorare. (News.ro)

2. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seara, la finalul ședinței coaliției, că un milion de facturi emise greșit vor fi recalculate, fără ca românii să fie debranșați sau să plătească penalități. (Digi24)

3. Prețul final de furnizare, cu toate tarifele, taxele și costurile incluse, plătit de consumatorii casnici la electricitate va fi fixat, după plafonare și compensare, la nivelul de 0,68 lei/kWh la energie electrică, acesta fiind, practic, astfel, aproximativ egal cu cea mai avantajoasă ofertă concurențială din piață, cea a producătorului de stat Hidroelectrica. (Profit.ro)

4. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că numărul copiilor spitalizaţi în urma infectării cu SARS CoV-2 este de trei ori mai mic decât media naţională a internărilor. Referindu-se la numărul mare de cazuri în rândul minorilor din Timiş, ministrul a precizat că joi, ziua de referinţă pentru această raportare, gradul de ocupare al paturilor COVID era de 15 la sută. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea s-a calificat în turul doi de la Australian Open, sportiva noastră reușind una dintre cele mai importante victorii din carieră: a repetat figura de anul trecut și a trecut de Petra Kvitova, locul 19 WTA și dublă campioană de Grand Slam.

5. Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna decembrie 2021, până la 5,37%, potrivit datelor medii lunare publicate de Eurostat. Practic, acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite s-a dublat pe parcursul anului trecut, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%. (CursdeGuvernare)

6. Prețul pentru un baril de petrol Brent a ajuns la $87, cel mai ridicat nivel din 2014 panain prezent. (Bloomberg)

7. În România, 28% din populaţia adultă se împotriveşte categoric vaccinării. În rândul maghiarilor din Transilvania, această proporţie este de 24%, iar în rândul secuilor (Harghita și Covasna) – proporția urcă la 40%, arată un sondaj de opinie prezentat luni de Institutul Bálványos. (G4Media)

8. Doza a patra de vaccin anti-Covid produs de Pfizer crește numărul anticorpilor la niveluri și mai mari decât doza trei, însă nu este suficientă pentru a preveni infecțiile cu Omicron, potrivit unui studiu preliminar din Israel. (Reuters)

9. Dintr-un total de 155,4 milioane de vaccinări împotriva Covid făcute în Germania, au fost depuse 1.219 cereri de despăgubire pentru efecte secundare, ceea ce ar însemna o cerere la fiecare 127.500 de vaccinări. Doar 54 au primit răspuns: 30 au fost respinse, 18 admise, 3 transferate pe motiv de competență și una soluționată. (Hotnews)

10. Miliardarul Chamath Palihapitiya a declarat, într-un podcast, că „nimănui nu-i pasă” de încălcările continue ale drepturilor omului împotriva uigurilor din China. Palihapitiya a spus că îi pasă de problemele lanțului de aprovizionare, de schimbările climatice, de sistemul de sănătate paralizat al Americii, precum și de potențialele consecințe economice ale unei invazii chineze a Taiwanului. (CNBC)

Fotografia dimineții – Premierul britanic Boris Johnson la jogging cu câinele său. Hannah McKay/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
România se află pe locul doi în Europa și 6 în lume în privința deceselor cauzate de COVID-19 din ultima zi – Cronica dimineții
Mii de persoane, aseară, în stradă „​Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător!” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău