Joe Biden a spus că nu a cerut o schimbare de regim în Rusia – Cronica dimineții

1. Prețul motorinei a crescut în ultima săptămână cu 30-40 de bani/l, în timp ce cel al benzinei cu cel mult 10 bani/l, după scumpirile combustibililor Diesel efectuate duminică la de OMV Petrom, cu 8 bani/l, și Lukoil, cu 5 bani/l. În a doua jumătate a lunii martie țițeiul Brent, de referință pe piața eurpeană, s-a apreciat cu 23%, de la nivelul de $97/baril înregisrat pe 16 martie, acesta ajungând în prezent la $119,2/baril. (Profit.ro)

2. Preşedintele american Joe Biden a spus că nu a cerut o schimbare de regim în Rusia atunci când a spus, sâmbătă, că Vladimir Putin “nu poate rămâne la putere”. “Domnule preşedinte, vreţi ca Putin să fie înlăturat? Domnule preşedinte, aţi făcut un apel pentru o schimbare de regim?”, l-a întrebat un reporter pe Biden în timp ce preşedintele american ieşea dintr-o biserică, la Washington.
“Nu”, a răspuns preşedintele. (News.ro). Washingtonul nu caută să schimbe regimul de la Moscova, dă asigurări duminică secretarul de Stat american Antony Blinken, care consideră că această problemă este ”de resortul ruşilor”. (News.ro)

3. Chestiunea „neutralității” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia pentru stoparea conflictului, este „analizată în profunzime”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru mass-media rusă. (Hotnews)

4. Un protest la care au participat şi refugiaţi din Ucraina a avut loc duminică în fața Ambasadei Rusiei la București. Manifestanți s-au strâns și la Ambasada Ucrainei la București, de data aceasta însă în semn de susținere pentru victimele războiului declanșat de Rusia. La Ambasada Rusiei, manifestanţii au purtat pancarte pe care scrie „Stop Putin, Stop War”, „Războiul lui Putin ne ţinteşte pe fiecare dintre noi”, „Mulţumim România” şi au strigat „Putin terorist”, „Putin criminal”, „Afară, afară, cu ruşii din ţară”, „Ucraina, Ucraina”. (Digi24)

Din Cronica de Carte: Editura Polirom pregătește pentru luna octombrie a acestui an primul volum al celui mai recent proiect editorial al istoricului israelian Yuval Noah Harari, ciclul „Unstoppable Us/Suntem de neoprit”, care a fost anunțat în premieră la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna (Citește-mă)

5. George Simion a fost ales președintele AUR, cu 784 de voturi. Contracandidatul său, Dănuț Aelenei, a primit 38 de voturi. Simion devine astfel singurul lider al AUR, după ce partidul a renunțat la conducerea bicefală din care făcea parte și Claudiu Târziu. (G4Media)

6. Turcia şi alte ţări trebuie să continue să discute cu Rusia pentru a ajuta la a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei turce. „Dacă toţi ar tăia punţile (de comunicare) cu Rusia, atunci cine va mai discuta cu ei?” (cu ruşii), a subliniat Ibrahim Kalin de la Forumul internaţional de la Doha. (Digi24)

7. Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului german Olaf Scholz a obţinut, conform exit poll-urilor, o victorie detaşată, duminică, într-un scrutin în landul Saarland – primul test electoral de la instalarea lui la conducerea Germaniei. SPD a obţinut 43% dintre voturi, iar Uniunea Creştin Democrată (CDU), care conduce acest land mic din vestul Germaniei de 20 de ani, 27,5%. (News.ro)

8. A patra doză de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer reduce cu 78% riscul de deces în urma infectării, potrivit unui studiu israelian efectuat pe baza datelor referitoare la peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 100 de ani. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Sergii Mohnik, directorul general-adjunct al clubului Dinamo Kiev, a declarat că echipa U19 a grupării va evolua, la 7 aprilie, pe Stadionul Rapid în meciul cu Sporting Lisabona din Youth League şi a precizat că şi-ar dori ca formaţia ucraineană să fie încurajată de cât mai mulţi suporteri români.News.ro

9. Susținerea președintelui Biden în rândul americanilor a atins cel mai scăzut nivel de la preluarea funcției, conform sondajului NBC News. Doar 40% dintre americani sunt de acord cu acțiunile președintelui, în condițiile în care 71% consideră că țara se îndreaptă către o direcție greșită. (CNBC)

10. “CODA” a câștigat premiul pentru cel mai bun film la gala Oscarurilor. Jane Campion a fost aleasă cel mai bun regizor, iar Will Smith și Jessica Chastain cei mai buni actori. “Dune” a luat șase Oscaruri. (News.ro)

Fotografia dimineții – Will Smith l-a pălmuit pe Chris Rock, pe scena premiilor Oscar, după ce acesta a făcut o glumă despre soția sa, Jada Pinkett Smith. Will Smith a luat Oscarul pentru cel mai bun actor. Myung Chun/Los Angeles Times/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Populația a împrumutat guvernul cu peste jumătate de miliard de euro – Cronica dimineții
Moody’s a îmbunătățit perspectiva României din negativă în stabilă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău