Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că partidul său Fidesz a părăsit Partidul Popular European (PPE) – Cronica Externa

Europa

1. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că partidul său Fidesz a părăsit Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European. Într-un efort de a elimina Fidesz, PPE a amendat regulile care permit partidelor să fie excluse. (Link)

2. Agenția germană de informații investighează partidul de extremă dreaptă Alternative for Germany (AfD) pentru extremism. Este prima investigație modernă a unui partid reprezentat în parlamentul federal. AfD a declarat că investigația e menită să prejudicieze partidul înaintea alegerilor din acest an. (WSJ)

SUA

3. Poliția Capitoliului a anunțat că un grup militant ar putea plănui să pătrundă în clădirea Capitoliului joi, la mai puțin de două luni după insurecția fatală din clădire. Camera Reprezentanților și-a anulat sesiunea. (WashingtonPost)

4. Într-un discurs, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a numit relația dintre SUA și China cel mai semnificativ test geopolitic al secolului. Noile îndrumări de securitate națională spun că SUA vor contracara China, dacă amenință interesele și valorile americane. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Procurorul general al Curții Penale Internaționale Fatou Bensouda a anunțat o investigație a unor posibile crime de război ale grupurilor israeliene și palestiniene în Fâșia Gaza și Cisiordania. Israel a respins decizia ca fiind o mișcare antisemită, în timp ce Autoritatea Palestiniană a salutat-o. (Haaretz)

6. Rebelii Huti din Yemen au anunțat că rachetele lor au lovit o bază aeriană și o facilitate petrolieră în Arabia Saudită joi (WashingtonPost). În februarie, oficialii americani s-au întâlnit cu Huti, într-o încercare de a încheia conflictul prelungit din Yemen. (Reuters)

Asia

7. Națiunile Unite au anunțat că cel puțin treizeci și opt de oameni au fost uciși miercuri în Myanmar, cea mai sângeroasă zi de când armata a preluat puterea pe 1 februarie (FT). Forțele de Securitate au tras în protestatari, iar activiștii au asemănat scenele unei zone de război. Directoarea ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a spus că peste 1700 de oameni au fost deținuți arbitrar, un număr care include zeci de jurnaliști și lideri ai guvernului demis. (CNN)

8. Think tank-ul Heritage Foundation a inclus Hong Kong și Macau ca parte a Chinei, pentru prima data, în lista lor anuală a economiilor libere, spunând că Beijing controlează orașele. Secretarul financiar al Hong Kong a acuzat organizația de bias. (Link)

Africa

9. Națiunile Unite, prin Michelle Bachelet, a avertizat asupra posibilelor crime de război și crime împotriva umanității comise de varii grupări în regiunea Tigray din Etiopia. Ea a cerut o investigație independentă asupra situației. (Link)

America Latină

10. Brazilia a înregistrat cea mai ridicată rată a deceselor pentru a doua zi consecutiv, iar statul Sao Paulo a anunțat carantină parțială, începând de sâmbătă. Președintele Jair Bolsonaro, care este extrem de criticat pentru reacția sa la pandemie, a atacat politicile de izolare la domiciliu. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Directorul Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA: Rezultatele preliminare ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost încurajatoare – Cronica Externă
Viktor Orban: Planul de recuperare economică europeană este ”absurd” având ca scop să finanțeze state bogate de la cele sărace – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău