Presa din Ucraina: Pentru a nu supăra România, Kievul nu va mai tipări manuale de limba „moldovenească” – Cronica dimineții

1. Presa ucraineană scrie că pentru a nu supăra România, Kievul nu va mai tipări manuale de limbă „moldovenească” și e dispus să „sancționeze funcționarii publici pentru nerespectarea unor acte normative încă neadoptate”. (Libertatea)

2. Derco, parte din grupul american Lockheed Martin, a semnat cu Aerostar Bacău pentru întreținerea flotei de avioane F-16 a României, după ce în vară Lockheed a convenit cu aceeași companie din Bacău să deschidă un centru de întreținere, reparații și revizie a elicopterelor Black Hawk. (Profit.ro)

3. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la Berlin, că „uciderea copiilor nu este în Tora”, referindu-se la civilii uciși în bombardamentele armatei israeliene în Gaza după atacul mortal al Hamas din 7 octombrie. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz. (Hotnews)

4. Ucraina şi Statele Unite vor organiza o conferinţă privind industria militară în luna decembrie, a anunţat, vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Naționala României înfruntă azi, de la ora 21:45, în direct la PrimaTV, reprezentativa Israelului, în preliminariile EURO 2024. Un egal aduce calificarea la turneul final pentru ”tricolori”.

5. Sam Altman, una dintre cele mai proeminente figuri din lumea inteligenței artificiale, a fost demis de la OpenAI – compania din spatele popularului chatbot ChatGPT – după ce consiliul de administrație a declarat că și-a pierdut încrederea în el ca lider. Altman era directorul executiv al companiei. Mira Murati, un inginer de origine albaneză, va fi director executiv interimar OpenAI. (Bloomberg)

6. Citigroup, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, intenționează să anunțe săptămâna viitoare prima rundă majoră de concedieri într-o restructurare radicală. Va fi cea mai mare din ultimii aproape 20 de ani, cu eliminarea a mii de poziții. (FT)

7. Ponderea caselor din Statele Unite care nu sunt ipotecate a crescut cu 5% din 2012 până în 2022, ajungând la un nivel record de 40%. Mai mult de jumătate dintre proprietarii care nu mai au credite ipotecare au împlinit vârsta de pensionare. (Bloomberg)

8. În Shenzhen, unul dintre cele mai mari orașe din China, aproximativ 2.654 de apartamente nou construite au fost vândute în octombrie, în condițiile în care 4.189 de apartamente au fost finalizate. Suprafața totală a apartamentelor disponibile la vânzare în oraș se apropie de cinci milioane de metri pătrați. (Link)

Din Cronica de Divertisment: Filmul “The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes” (“Jocurile foamei: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare”) este premiera săptămânii în cinematografele din România. Producția este un prequel la cele trei filme anterioare ale seriei și spune povestea lui Coriolanus Snow pe vremea când avea 18 ani, cu ani înainte să devină președinte al Panemului.

9. Casa Albă l-a acuzat pe Elon Musk de faptul că a făcut ”o promovare abjectă a urii antisemite şi rasiste” într-una dintre postările sale pe reţeaua sa de socializare X, fosta Twitter. Musk a răspuns miercuri unei postări care acuza evreii de faptul că încurajează ”ura împotriva albilor” spunând ”ai spus exact adevărul”. (News.ro)

10. Potrivit unei analize, între 2016-18 și 2019-21 s-a înregistrat o creștere cu 15% a numărului de femei, cu vârsta peste 50 de ani, care au născut în Anglia. Între 2019 și 2021 au născut șapte femei de peste 60 de ani, două având peste 65 de ani. În timp ce nașterile la femei peste 50 de ani sunt încă relativ rare – doar 0,04% din toate nașterile din Anglia în perioada 2019-2021 – numărul este în creștere. Au fost 824 mame de peste 50 de ani, față de 701 în cei trei ani anteriori. În 2021, vârsta medie a femeilor care au născut în Anglia și Țara Galilor a crescut la aproape 31 de ani. Este cea mai ridicată de când au început înregistrările, în 1938. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Bărbați evrei, unii purtând arme, se roagă la Zidul Plângerii din Ierusalim. Christopher Furlong/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
600.000 de mașini noi și second-hand vândute în primele 6 luni – Cronica dimineții
Iohannis: România este decisă să sprijine pe deplin aderarea Republicii Moldova la UE – Cronica dimineții
Un comentariu
  • LevSt.
    nov. 18,2023 la 2023-11-18T19:48:22+02:000000002230202311

    „…limba „moldoveneasca”…”___–-___mai jos, momentul cand s-a creat ultimul mare precedent, de faramitare a Romaniei : „Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui să se afle de fapt:melodrame ieftine, dar -macar- conforme cu gradul de dezvoltare generala al timpului, ce trebuie sa accentuam(si nu se face deloc aici), este ca Monarhia este singurul sistem de conducere care a evoluat pozitiv, permanent, in schimb republica, in marea majoritate a tarilor, este parcul de distractii al diavolului, iar Romania este cel mai „ilustru” exemplu… Monarhia reprezinta stabilitate pe sute (sau mii de ani), reprezinta predictibilitate si asigura continuitatea proiectelor nationale, care deobicei- se deruleaza pe zeci de ani, si nu pe unul sau doua cincinale…Pentru Romania, cea mai buna solutie si OPORTUNITATE la zi, este o alianta cu Casa Regala Spaniola( dintotdeauna o mare putere economica, militara si culturala, in lume), trebuie doar gasit acel tanar(aprox 30 ani) chipes, educat si de succes in breasla sa, care sa acceada la mana Infantei Sophia, a Spaniei , si astfel, Romania va face un salt urias pe scena mondiala…Din pacate bandele de neocomunisti si neonomeclaturisti care au pus stapanire pe Romania , nici nu vor sa auda de asa ceva, desi stiu-cred ca asta vor- ca astfel, in alctuala forma de conducere , Romania va fi distrusa, precedente recente exista, amintiti chiar in articol…(pt. conformitate:”Dar anul tragic 1940 a însemnat ciuntirea teritoriului românesc într-o formă absolut dramatică. Este socotit anul negru, anul tragic al țării noastre. Cu alte cuvinte, parte din Transilvania ne-au smuls-o ungurii, Cadrilaterul l-au luat bulgarii, parte din Banat au luat sârbii și halca zdravănă, Basarabia și parte de Bucovina, rușii.)

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău