Președintele Aleksandr Lukashenko i-a cerut lui Vladimir Putin să pregătească trupele rusești de menținere a legii pentru Belarus – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia nu va face ”nicio concesie” în disputa sa cu Grecia cu privire la resursele de petrol din estul Mării Mediterane. Franța a declarat că va participa în exercițiile militare din regiune împreună cu Cipru, Grecia, Italia, iar primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat un plan de extinde apele Greciei în Marea Ioniană. (AlJazeera)

2. Comisarul european pentru justiție a solicitat schimbări la legea cetățeniei și intenția de a intenta acțiuni juridice împotriva Ciprului, după o investigație despre ”pașapoartele de aur” a reporterilor Al-Jazeera. (AlJazeera)

Bonus: Comisarul european pentru comerț Phil Hogan a demisionat miercuri seara, după ce guvernul irlandez l-a acuzat că a încălcat regulile anti-coronavirus în timpul ultimei sale vizite în Irlanda. (EuObserver)

Rusia

3. Vladimir Putin a declarat pentru televiziunea rusă de stat Sputnik că președintele Belarus Aleksandr Lukashenko i-a cerut să pregătească trupele rusești de menținere a legii pentru a le trimite în Belarus, dacă este nevoie și protestele devin violente. Putin a acuzat totodată forțe străine neidentificate care încearcă să obțină avantaje politice din instabilitate. ”Ei doresc să influențeze aceste procese și să se ajungă la anumite decizii, despre care ei cred că se conformează intereselor lor politice” a spus Putin. (Link)

Bonus: Poliția de transport rusă a început o ”pre-investigație de verificare” în situația care a dus la spitalizarea lui Alexei Navalnîi în orașul Omsk, pentru a stabili ”toate circumstanțele” și a decide dacă este cazul unei anchete penale. (AlJazeera)

SUA

4. Vicepreședintele Mike Pence a cerut o încheiere a violențelor, referindu-se la orașe unde protestele au erupt din cauza brutalității poliției și uciderii unor afro-americani și a promis ”lege și ordine” în discursul său din Convenția Națională Republicană. Pence a acceptat nominalizarea partidului de a candida ca vicepreședinte în alegerile din noiembrie. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Iran a agreat să permita Agenției Internaționale de Energie Atomică accesul la cele două locuri unde agenția suspectează că se desfășoară activități nucleare nedeclarate. Anunțul comun a venit în timpul vizitei directorului agenției în Iran pentru discuții la nivel înalt. (BBC)

6. Lucrătorii ONU pentru pace au anunțat o investigație într-o confruntare dintre Israel și forțe ale Hezbollah pe linia de graniță dintre Israel și Liban (TimesofIsrael) Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că ”va reacționa în forță” la atacuri și a avertizat Hezbollah să nu testeze puterea Israelului. (Link)

Asia

7. Autoritățile chineze au arestat cel puțin zece oameni, după ce au interceptat un vapor despre care se crede că se îndrepta către Taiwan, din Hong Kong, arată relatările locale. Garda de coastă a Chinei a spus că arestările au fost făcute duminică dimineață lângă partea sudică a provinciei Guangdong, lângă Hong Kong. Media din Hong Kong a scris că cei aflați pe vas doreau să ceară azil politic în Taiwan, printre care și activistul Andy Li. (BBC)

Bonus: Armata Chinei a lansat o rachetă de distrugere a transportatoarelor aeriene în Marea Chinei de Sud ca avertizare către SUA. (Link)

Africa

8. Uniunea Europană și SUA au suspendat antrenamentele militare în Mali. În recenta lovitura de stat militară au participat câțiva lideri care au primit pregătire militară în Europa și SUA, au declarat oficiali americani și germani. (Reuters)

America Latină

9. Peste douăzeci și patru de mii de lucrători medicali și doctori au participat la demonstrații naționale în Peru, solicitând echipamente de protecție personală suficiente, salarii mai bune, și alte acțiuni care să le îmbunătățească condițiile de muncă. (Link)

Global

10. O treime dintre copiii lumii nu au acces la educația online, arată UNICEF. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden: Casa Albă a fost ”sinceră” în a ajuta la tranziția puterii – Cronica Externă
Agenția de Investigații de Mediu: Crima organizată este sursa tăierilor ilegale de păduri din România – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău