Singapore a extins măsurile parțiale de carantină cu încă patru săptămâni – Cronica Externă

Europa

1. Mai mulți europarlamentari au cerut liderilor europeni să ia măsuri imediate pentru a susține sectorul de știri media, ca urmare a pierderii veniturilor din publicitate cauzate de criza COVID-19. Mai multe publicații au permis accesul gratuit la conținutul media pentru a-și exprima solidaritatea și responsabilitatea față de cetățeni, însă sectorul media se află într-o criză profundă. În pofida consumului crescut de știri, starea financiară a industriei media se află în criză profundă.  (Euractiv)

2. Grupul de telecomunicații Huawei a anunțat că are întârzieri la livrarea rețelelor 5G către Europa, din cauza dificultăților apărute cu furnizorii ca urmare a crizei COVID-19. (CNN)

SUA

3. Companiile americane importante au solicitat sprijinul Congresului pentru a se asigura că nu vor răspunde legal pentru implementarea deciziilor impuse de guvern, dacă angajații sau clienții se vor îmbolnăvi de COVID-19, o data cu reînceperea activităților la locul de muncă. Companiile doresc să fie protejate împotriva potențialelor litigii care pot rezulta din schimbări legate de venituri, ore, călătorii în interes de muncă și posibilitatea de a demisiona. ”Acestea sunt lucruri practice pentru a reasigura companiile că pot implementa redeschiderea afacerilor cu încredere”, a spus Neil Bradley, ofițerul șef pentru politici al Camerei de Comerț a SUA.  (Reuters)

4. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat pentru Fox News că un acord pentru suplimentarea fondurilor pentru un program de urgență pentru afacerile mici a fost agreat.  (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Turcia va livra către SUA un export de echipamente medicale și părți necesare ventilatoarelor în combaterea COVID-19. SUA au solicitat Turciei la începutul lunii să îi vândă mai multe produse și echipamente medicale, inclusiv măști medicale, costume hazmat, ventilatoare și mănuși. Orice export de echipamente medicale are nevoie de acordul guvernului turc. (Link)

Asia

6. Singapore a extins măsurile parțiale de carantină cu încă patru săptămâni, până pe data de 1 iunie, ca urmare a creșterii rapide a cazurilor de COVID-19, mai ales în comunitatea de muncitori migranți. Insula are până la această dată 9125 de cazuri, cea mai ridicată cifră din Asia de Sud Est. (Link)

America Latină

7. Pandemia poate ajuta crima organizată în această perioadă, dacă guvernele țărilor latino-americane nu mențin măsurile de supraveghere și monitorizare a activităților ilegale, cum ar fi trecerile ilicite de frontiere sau traficul de droguri și persoane. Măsurile de restricție luate pe tot globul au dat o lovitură serioasă crimei organizate, care și-a văzut deodată reduse profiturile sau confiscate drogurile, ca urmare a vigilenței la frontiere și închiderii granițelor.  Însă crima organizată deja se reprofilează pe fundalul recesiunii economice, prin recrutarea tinerilor din America Latină, lăsați fără prea multe oportunități de a supraviețui. Ultima recesiune a dus la o creștere a crimelor în Mexic și Honduras, iar o nouă recesiune poate împinge mii de tineri într-o carieră în cartelurile crimei organizate.  (ForeignAffairs)

Global

8. Un studiu elvețian despre noul coronavirus arată că virusul nu atacă doar plămânii, ci toate vasele de sânge din corp, ceea ce poate duce la colapsul mai multor organe. Virusul atacă linia de apărare a celulelor care protejează vasele de sânge (endothelium) și distruge sistemul de apărare al corpului, prin disruperea întreruperea circulației sângelui. Studiul a fost publicat în revista The Lancet de un cercetător al University Hospital Zurich.  (Link)

9. Piețele globale au înregistrat astăzi a doua zi de scădere după colapsul prețurilor la petrol de ieri seară, în lipsa spațiilor suficiente pentru a stoca petrol brut. Indicele S&P 500 a scăzut cu 1.7% marți dimineață, după ce luni scăzuse cu 2%. Piețele europene majore au înregistrat între 1% și 3% mai puțin, iar cele asiatice la fel. (NYTimes)

10. Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că toate probele adunate până acum sugerează că virusul a provenit de la lilieci și nu a fost creat în laborator. Declarația vine după ce SUA au anunțat că serviciile americane investighează posibilitatea ca noul coronavirus să fi fost lansat dintr-un laborator chinez decât dintr-o piață de animale. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Raport: Peste o treime din vânzările globale de arme dintre 2016 și 2020 au avut originea în SUA – Cronica Externă
Oficialii americani au mediat discuțiile dintre Israel și Liban – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău