Preşedintele chinez Xi Jinping: O confruntare globală între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale” – Cronica serii

1. PSD propune reducerea valorii plafonului la gaze şi la energie electrică cu aproape 45% şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie, şi la gaze. De asemenea, social-democrații vor reducerea TVA de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici de la 1 februarie la energie electrică și gaze. Președintele PNL, Florin Cîțu, a respins ideea reducerii TVA-ului și pledează ca reducerile de taxe să se aplice unitar pentru toată economia (Hotnews). Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, liderul PNL, a declarat, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că PNL propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să fie o variantă de compensare a preţului de la buget. (Digi24)

2. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că susţine în continuare introducerea certificatului verde, el arătând că, în lipsa acestuia, ”nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare şi pentru concedii medicale şi pentru şomaj tehnic, dar şi pentru factura la energie. Eu sunt foarte curios să văd dacă acesta a fost planul de la început, să avem un număr mare de persoane infectate sau nu, pentru că nu văd niciun plan pentru a reduce numărul de persoane infectate, nu văd un plan care să crească numărul de persoane vaccinate, doar văd că, cumva, suntem ok, toată lumea încearcă să ignore acestă problemă. Eu nu o ignor şi vă spun că reprezintă un cost foarte mare pentru economie şi ar trebui găsită o soluţie”. (News.ro)

3. MedLife anunţă că a identificat alte 274 de suspiciuni de Omicron dintr-un nou lot de 349 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR. În Bucureşti şi Timişoara ponderea probelor suspecte este de peste 70%, în timp ce la Cluj, 96% din cazurile analizate sunt, cel mai probabil, cu Omicron. Reprezentanţii MedLife atrag atenţia că ar trebui re-evaluată, „până nu e prea târziu”, decizia de a menţine şcolile deschise până se ajunge la ocuparea a 75% din paturile de spital destinate pacienţilor cu COVID. (G4Media)

Din Cronica de Business: Importul anual de petrol al Chinei a scăzut, anul trecut, pentru prima oară în ultimii 20 de ani. Importurile au scăzut cu 5,4%, comparativ cu 2020. În schimb, importurile de gaze naturale au crescut cu 20%. (Reuters)

4. Purtătorul de cuvânt al USR Ionuţ Moşteanu a anunţat că parlamentarii partidului sunt pregătiţi să depună o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei Virgil Popescu, în cazul în care acesta nu va demisiona. (News.ro)

5. Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat luni că o confruntare globală între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale”, într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia. (Hotnews)

6. Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a declarat luni că, deși „cel mai probabil scenariu” este acela în care coronavirusul va continua să circule timp de ani de zile, este de părere că actualul val de infecții va fi ultimul care va necesita impunerea de restricții. (TimesofIsrael)

7. Grecia aplică începând de luni amenzi pentru persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. Noile reglementări impun ca orice persoană care depăşeşte acest prag de vârstă să plătească o taxă lunară de 100 de euro dacă a ales să nu se vaccineze. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Guvernul britanic a contractat agenția de publicitate M&C Saatchi pentru o campanie menită să creeze un curent public de opinie defavorabil criptării serviciilor de comunicare. Concret, în această campanie este atacată decizia Facebook de a cripta discuțiile din Messenger. (Rolling Stone)

8. Rata de natalitate din China s-a prăbușit anul trecut la cel mai scăzut nivel istoric, cel puțin din 1978 încoace, potrivit datelor oficiale publicate luni, pe fondul incertitudinilor privind viitorul și costul educației. (Profit.ro)

9. Producția de cărbune a Chinei a atins niveluri record anul trecut, dupa ce statul i-a încurajat pe mineri să-și intensifice producția de combustibili fosili pentru a asigura aprovizionarea cu energie a țării în timpul crizei gazelor. China, care este cel mai mare producător și consumator de cărbune din lume, a extras 384,67 milioane de tone de combustibil fosil luna trecută, peste recordul anterior, de 370,84 milioane de tone, stabilit în noiembrie. (TheGuardian)

10. Vânzările de mașini electrice în Europa Occidentală le-au depășit pe cele ale modelelor diesel pentru prima dată, în decembrie 2021, arată datele preliminare. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Un copil din opt din întreaga lume s-a confruntat sau a fost expus în ultimul an la imagini cu caracter sexual – Cronica serii
Îndatorarea statului a trecut pentru prima dată de de pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie – Cronica serii