Președintele Donald Trump l-a concediat pe Mark T. Esper, Secretarul Apărării – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a impus tarife asupra unor produse americane în valoare de $ 4 miliarde. Tarifele sunt parte a unei dispute comerciale în privința subsidiilor oferite companiei aerospațiale americane Boeing și rivalului său european Airbus. SUA au impus tarife asupra UE anul trecut. (WashingtonPost)

2. Camera Lorzilor a respins părți ale unui controversat proiect de lege, care ar fi permis Marii Britanii să renege acordul de părăsire al Uniunii Europene, ceea ce anunță o lovitură asupra guvernului premierului Boris Johnson. Guvernul a spus că va reintroduce clauzele respinse în Camera Comunelor. (BBC)

3. Armenia și Azerbaidjan au agreat cu un acord negociat de Rusia în regiunea disputată din Nagorno-Karabakh. Acordul pune capăt celei mai recente izbucniri a unui conflict vechi de decenii, care a ucis sute de oameni în ultimele șase săptămâni. Azerbaijan își va menține acest teritoriu, iar Armenia va ceva teritoriu adițional. Anunțul a declanșat proteste în Armenia și celebrări în Azerbaidjan. (Link)

SUA

4. Președintele Donald J. Trump l-a concediat pe Mark T. Esper, secretarul apărării, luni. Christopher Miller, directorul Centrului Național Contraterorism a fost numit ca secretar al apărării în funcție. Esper nu a fost de acord cu trimiterea trupelor active ca reacție la protestele împotriva injustiției rasiale. (NYTimes)

5. Cursa pentru reunificarea familiilor separate sub politica de migrație ”zero toleranță” a administrației Trump este în căutarea părinților pentru mai mulți copii, 666 de copii, nu 545 despre care se știa luna trecută. Politica de combatere a migrației ilegale la granița cu Mexicul a început în 2018, dar a fost retrasă câteva luni mai târziu, din cauza haosului. Un grup de avocați a fost numit luna trecută pentru a găsi părinții, mulți dintre aceștia fiind deportați în America Centrală. (BBC)

Orientul Mijlociu

6. Emiratele Arabe Unite au anunțat o serie de schimbări juridice pentru a atrage investiții și turism internațional, inclusiv o protecție mai bună pentru femei și mai puține restricții în privința consumului de alcool. (NYTimes)

Asia

7. Liderii din cincisprezece țări ale zonei Asia-Pacific speră să încheie negocierile pentru un acord comercial regional masiv, conform unor surse. Parteneriatul implică zece dintre statele membre ale Asociației Națiunilor Sud Asiatice (ASEAN), precum și Australia, China, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. India s-a retras din discuții anul trecut. (Link)

8. China a denunțat sancțiunile SUA asupra a patru oficiali chinezi pentru rolul lor în implementarea legii securității naționale în Hong Kong. Oficialii vor fi blocați în a mai călători în Statele Unite și vor avea bunurile înghețate, a anunțat Departamentul de Stat american. (AP)

Africa

9. Trupele federale ale Etiopiei au preluat aeroportul din regiunea nordică Tigray, conform mediei de stat, iar Uniunea Africană a cerut încheierea conflictului, care deja a ucis sute de oameni, iar alte sute s-au refugiat în Sudan. (Reuters)

America Latină

10. Autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia a suspendat testele clinice pentru un vaccin produs de China, citând ”un eveniment cu reacții adverse severe”. Vaccinul a devenit o luptă politică între guvernatorul din Sao Paolo, Joao Doria, care îl susține și președintele brazilian Jair Bolsonaro, care dorește un vaccin alternativ. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
India vrea să reducă accesul investitorilor chinezi pe piața indiană – Cronica Externă
Fostul Papă Benedict XVI-lea este grav bolnav – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău