Cetățenii UE vor avea nevoie de pașapoarte pentru a intra în Marea Britanie post-Brexit, din octombrie 2021 – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Consiliului European Charles Michel a declarat că săptămâna următoare de negocieri Brexit va fi ”momentul adevărului” și a cerut ca Marea Britanie să ”își pună toate cărțile pe masă”. Într-o apariție împreună cu premierul irlandez, Michel a spus că impasul Brexitului pune în pericol pacea în Irlanda. (Politico)

2. Cetățenii Uniunii Europene vor avea nevoie de pașapoarte pentru a intra în Marea Britanie post-Brexit, din octombrie 2021, cărțile de identitate nefiind acceptate. (Politico)

SUA

3. Președintele Donald Trump a declarat că speră să își reia campania, în pofida faptului că a fost testat pozitiv pentru coronavirus acum nouă zile. De asemenea el a deplâns faptul că administrația sa nu a inițiat condamnarea adversarilor săi politici, inclusiv a fostului președinte Barack Obama și a fostului vice președinte Joe Biden. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. Administrația Donald Trump a impus noi sancțiuni economice asupra a optsprezece bănci iraniene, o decizie care ar putea efectiv tăia Teheranul din sistemul financiar global. Criticii spun că sancțiunile probabil că nu vor forța Iranul în negocieri cu SUA și va aliena și mai mult aliații SUA din Europa. (NYTimes)

5. Mii de oameni au continuat să protesteze împotriva premierului Benjamin Netanyahu, în pofida interzicerii adunărilor publice, inclusiv a demonstrațiilor. Netanyahu a declarat că restricția este un răspuns la reizbucnirea cazurilor de coronavirus, dar criticii îl acuză că încearcă să diminueze opoziția. (Link)

Asia

6. Coreea de Nord va expune o nouă rachetă în timpul unei parade militare care celebrează cea de-a șaptezeci și cincea aniversare a fondării Partidului Muncitorilor, aflat la putere. Liderul nord coreean Kim Jong-un este așteptat să adreseze un discurs. (Link)

7. Violențele de grup din tabăra de refugiați Rohingya din Bangladesh forțează sute de oameni să o părăsească. Șapte oameni au murit săptămâna trecută. (TheGuardian)

Africa

8. Comisia pentru Anticorupție a Sierrei Leone a declarat că agenții săi au fost stopați din a pune întrebări fostului președinte Ernest Bai Koroma de către suporterii acestuia. Koroma, împreună cu peste o sută de foști oficiali din administrația sa, sunt căutați pentru suspiciuni de corupție. (Link)

America Latină

9. Mii de venezueleni părăsesc din nou țara, mulți pe jos, după luni de măsuri de izolare în pandemie. Oficialii din Columbia vecină așteaptă două sute de mii de venezueleni să intre în țară în lunile următoare. (AP)

Global

10. China a anunțat că va participa la efortul global coordonat de Organizația Mondială a Sănătății care are ca scop să livreze vaccinuri COVID-19, după ce inițial a declinat invitația. SUA și Rusia rămân în afara alianței. (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
Casa Albă a autorizat sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale – Cronica Externă
Democratul Raphael Warnock este deja declarat câștigător al alegerilor din Georgia, pentru Senatul american – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău