Președintele Iranului Hassan Rouhani a acuzat Israelul pentru uciderea fondatorului programului nuclear iranian – Cronica Externă

Europa

1. Guvernul britanic a mutat data limită pentru furnizorii de telecomunicații pentru a opri instalarea echipamentelor Huawei, în Marea Britanie, în rețeaua britanică 5G, pentru luna septembrie 2021. (BBC)

2. În urma protestelor violente din Franța, politicienii francezi vor rescrie o parte a unei legi controversate de securitate. Patru polițiști francezi sunt investigați după ce l-au bătut pe muzicianul afro-francez Michel Zecler în Paris. Protestele masive au fost declanșate de prevederea articolului 24 din lege care restrânge dreptul de a filma sau fotografia poliția. (BBC)

SUA

3. Anthony Fauci, consultantul științific în boli infecțioase al administrației Trump, a declarat că va urma o perioadă de creștere a cazurilor de coronavirus, după sărbătoarea Thanksgiving. (AlJazeera)

4. Președintele ales Joe Biden și-a fracturat piciorul, în timp ce se juca cu câinele său. (BBC)

Orientul Mijlociu

5. Președintele Iranului Hassan Rouhani a acuzat Israelul pentru uciderea fondatorului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh și a declarat că Teheranul va răspunde ”la timpul potrivit”. (WashingtonPost). Iran a declarat că niciun atacator nu a fost găsit, întrucât asasinarea s-a făcut printr-o armă controlată extern. (BBC)

6. Ultima rundă de discuții privind granițele maritime dintre Israel și Liban a fost amânată, deși trebuia să aibă loc săptămâna aceasta, conform unor oficiali israelieni și libanezi. Aceste discuții sunt primele negocieri dintre cele două țări, care sunt încă oficial în război. (WashingtonPost)

Asia

7. Un oficial al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian a postat un tweet care arată o ilustrație generată pe computer a unui soldat australian, care pune un cuțit la gâtul unui copil afgan, ceea ce a declanșat furie în Australia și solicitări pentru scuze. Guvernul australian a raportat recent că forțele sale speciale au ucis fără drept zeci de afgani în câțiva ani. (WashingtonPost)

Africa

8. Cel puțin 110 oameni au fost masacrați în nord estul statului Borno, din Nigeria, sâmbătă, au declarat Națiunile Unite, cel mai grav atac asupra civililor din acest an. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea, deși gruparea Boko Haram atacă deseori în această regiune. (AlJazeera)

America Latină

9. Într-un interviu cu Financial Times, ministrul economiei argentinian, Martin Guzman, a redus speranța privind posibilitatea unui acord rapid cu Fondul Monetar Internațional pentru rambursarea unui împrumut de $44 miliarde. Argentina se confruntă cu datoriile, în timp ce încearcă să iasă dintr-o recesiune agravată de pandemie. (FT)

10. Majoritatea candidaților sprijiniți de președintele brazilian Jair Bolsonaro au pierdut într-o serie de alegeri municipale în Brazilia. În orașul natal al lui Bolsonaro, Rio de Janeiro, candidatul său preferat a pierdut cu aproape 30 de procente. (AP)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis scuze Italiei, din partea Europei – Cronica Externă
Belarus își va închide granițele vestice – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău