Preşedintele Klaus Iohannis: „Nu văd motive pentru un aşa-numit lockdown” – Cronica Știrilor Pozitive

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu vede motive pentru „un aşa-numit lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu”, însă a precizat că se observă şi România, şi în alte ţări cum numărul de infectări este în creştere. (News.ro)

2. Tel Aviv va deveni primul oraș din lume cu un drum „inteligent” care va permite încărcarea mașinilor electrice în timpul mersului. (TimesofIsrael)

3. Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat o lege care interzice creșterea animalelor pentru blana lor. Fermele care cresc animale pentru blana vor trebui să se închidă în următoarele 12 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi. 5 milioane de animale vor fi salvate. (Link)

4. Johnson & Johnson a anunțat că a început astăzi faza finală a testelor pentru vaccinul împotriva Covid-19. 60.000 de voluntari de pe 3 continente vor participa la testare. Este cel de-al patrulea vaccin împotriva noului virus care a început faza finală de teste în SUA. (WSJ)

5. Decesele cauzate de Covid-19 în Anglia și Țara Galilor, în a doua săptămâna din septembrie, au reprezentat 1% din total decese. Este cel mai mic procent înregistrat din martie, de la declanșarea pandemiei până în prezent. (BBC)

6. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a anunțat că Franţa va primi în total 500 de migranţi minori care au rămas fără adăpost după incendiul care a distrus recent tabăra Moria, de pe insula Lesbos. (G4Media)

7. Primul tunel montan de autostradă din România va fi construit pe Lotul 3 al autostrăzii A1 Pitești – Sibiu. Cei 37,4 km de la Tigveni la Cornetu au fost scoși la licitație pentru o valoare cuprinsă între 1,1 și 1,2 mld de euro, cea mai mare licitație ca valoare lansată vreodată de CNAIR. Contractul, cu o durată de proiectare și execuție de minim 45 de luni și maxim 77 de luni, prevede realizarea dublului tunel de 1,7 km de la Poiana, a 48 de poduri și viaducte de autostradă, un ecoduct, două noduri rutiere și numeroase alte lucrări. (Hotnews)

8. China şi-a stabilit, pentru prima oară, marţi, obiectivul neutralităţii carbonului la orizontul lui 2060, o decizie care consolidează Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice. (News.ro)

9. Agenţia de Plăţi şi intervenţie pentru Agricultură anunţă că a făcut plăţi de 833 milioane lei pentru 27.300 fermieri afectaţi de secetă. (News.ro)

10. Premierul Ludovic Orban a declarat, întrebat despre problemele care există privind achiziţionarea Euthyrox şi faptul că se găseşte în cantităţi mici în farmacii, că va fi încercată o introducere a acestui medicament în fabricaţie în ţara noastră, fără a oferi un orizont de timp în care acest lucru se va întâmpla. (News.ro)

11. Guvernatorul Californiei a semnat un ordin prin care, din 2035, nu vor mai putea fi vândute decât mașini cu zero emisii de gaze. Practic, pe cea mai mare piață din SUA nu vor mai putea fi vândute mașini alimentate cu benzină sau motorină. Mai mult de 11% din vânzările de mașini din SUA au fost vândute în California anul trecut. (WSJ)

12. Cercetătorii britanici au dezvoltat un biomaterial asemănător bandajului care aplicat pe membrele fracturate ajută la vindecarea acestora. Bandajul se aplică ușor, asemenea unui plasture, accelerând semnificativ procesul de vindecare, îmbunătățind recuperarea și reducând riscul de infecții inclusiv pentru leziuni foarte grave. (Link)

13. Opozantul rus Aleksei Navalnîi, spitalizat de la 22 august, la Berlin, şi care ar fi fost otrăvit cu Noviciok, a fost autorizat marţi să părăsească spitalul, din care a fost externat miercuri, iar o refacere completă este posibilă, a anunţat miercuri Spitalul berlinez Charité. (News.ro)

14. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,9% față de iulie și cu 3,7% față de anul anterior în august, la 274,5 miliarde de lei, pe fondul accelerării împrumuturilor pentru firme, și a ajuns peste nivelul de dinainte de declanșarea crizei COVID-19 din primăvară. (Profit.ro)

15. Electoratul italian a aprobat referendumul privind reducerea mărimii Parlamentului, prin limitarea numărului de parlamentari de la 945 la 600 de locuri. (BBC)

16. Tesla are în plan să construiască o mașină electrică, în trei ani, care să coste $25.000, a declarat CEO-ul și fondatorul companiei, Elon Musk. (Bloomberg)

17. Doar 8 din cele 855 de servere „scufundate” de Microsoft acum doi ani, într-un data center „container” au cedat. Procentul este semnificativ mai mic decât cel înregistrat în cazul dată centerelor normale. (BBC)

18. Tesla vrea să dezvolte un nou design pentru baterii, din care vor fi eliminate filele care sunt folosite în prezent pentru transferarea energiei de la celule la componentele și dispozitivele exterioare. Noile baterii, care vor fi dezvoltate intern de Tesla, vor fi mai ușor de produs, vor avea mai puține părți și un circuit electric mai scurt, iar Tesla crede că va putea astfel să vândă mașini electrice la același preț ca cele pe benzină sau motorină. (The Verge)

19. Acțiunile Nike au crescut cu 13%, până la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, după ce compania a raportat un profit peste așteptări pe trimestrul încheiat la 31 august. Vânzările online au crescut cu 82% comparativ cu perioada similară a anului trecut. (Reuters)

20. În ciuda pandemiei de coronavirus, prequelul serialului HBO de succes „Game of Thrones” va fi gata, aşa cum era prevăzut, în doi ani, a confirmat Casey Bloys, preşedintele HBO, pentru Deadline. (News.ro)

21. Royal Ballet îşi va relua reprezentaţiile pe scena Covent Garden în luna octombrie, după şapte luni de pauză din cauza pandemiei, cu un spectacol în care vor dansa 100 de balerini acompaniaţi de orchestra completă, ce va fi transmis online în întreaga lume. (News.ro)

22. Singura librărie din oraşul teleormănean Alexandria unde sunt vândute exclusiv cărţi şi care va aloca spaţiu evenimentelor culturale a fost inaugurată miercuri. (News.ro)

23. Viaţa veteranului Tom Moore, care a strâns peste 38 de milioane de lire sterline în sprijinul lucrătorilor sanitari britanici, va fi transpusă în film, a cărui producţie este programată să înceapă anul viitor. (News.ro)

Fotografia dimineții – Mii de păsări în Norfolk, UK, la asfințit. Paul Marriott/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Comerțul cu amănuntul a crescut pe primele 8 luni ale acestui an – Cronica Știrilor Pozitive
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că decesele cauzate de malaria au fost, anul trecut, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău