Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei – Cronica Externa

Europa

1. Musulmanii francezi au reacționat cu aversiune la uciderea joi a trei cetățeni în orașul Nisa, spunând că crimele nu sunt reprezentative pentru credința și valorile musulmane. Atacul, care a avut loc în interiorul unei biserici, unde o femeie a fost decapitată, este al treilea de acest tip într-o lună și vine pe fondul unor tensiuni ridicate între țările musulmane și Franța. (AlJazeera). Donald Trump și-a exprimat pe Twitter sprijinul pentru Franța, după atacuri. (AP)

2. SUA și Groenlanda sunt aproape de finalizarea unui număr de acorduri, inclusiv în domeniul comerțului și securității, ca parte a efortului administrației Donald J. Trump de a contracara China în zona Arctica, a declarat un oficial american. Trump și-a exprimat anterior interesul în cumpărarea Groenlandei, teritoriu autonom danez. (WSJ)

3. Premierul Poloniei a cerut încetarea protestelor față de recenta hotărâre a Tribunalului Constituțional, de interzicere a avorturilor, din cauza creșterii puternice a cazurilor de coronavirus în țară. (Link)

SUA

4. Departamentul de Justiție al SUA a anunțat acuzații pentru presupusa implicare într-o schemă de hărțuire a dizidenților și fugitivilor politici chinezi împotriva a opt persoane. Cinci dintre suspecți au fost arestați în SUA, iar ceilalți trei se presupune că sunt în China. (NYTimes)

5. Zeci de grupuri activiste, care pretind că reprezintă milioane de americani din ambele partide politice, plănuiesc să iasă pe străzi săptămâna viitoare, dacă președintele Donald Trump se va amesteca în numărarea voturilor sau va încerca să manipuleze rezultatele alegerilor după ziua de 4 noiembrie. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei, dacă grupurile armate kurde nu sunt mutate de pe granița turco-siriană. De asemenea, Erdogan a condamnat recent atacurile aeriene presupuse a fi rusești, care au țintit rebelii sirieni sprijiniți de Turcia, din regiunea Idlib. (AlJazeera)

Asia

7. Taifunul Molaye a ucis cel puțin treizeci și cinci de oameni în Vietnam, inclusiv pescari și oameni îngropați de surpările terenurilor. Zeci de alți oameni au dispărut. (AP). Ploile puternice au expus de asemenea bombe americane neexplodate, rămase din războiul în Vietnam. (Reuters)

Africa

8. Un suspect jihadist a fost condamnat la moarte în Mali, după ce a pledat vinovat de împușcare a cinci oameni în 2015 și de plănuirea a încă două atacuri asupra unor occidentali, în care au murit treizeci și șapte de oameni. Fawaz Ould Ahmed a spus instanței că a droit să se răzbune pentru tipărirea caricaturilor Profetului Mahomed în revista franceză Charlie Hebdo. (Reuters)

America Latină

9. Peste patru sute de sucursale cubaneze ale Western Union, o companie americană de servicii financiare, se vor închide din cauza restricțiilor de embargo impuse de administrația Trump în această săptămâna. Restricțiile blochează compania militară cubaneză Fincimex de a se ocupa de transferurile în Cuba. Western Union a declarant că va căuta alternative. (MiamiHerald)

Global

10. Administrația Trump a blocat selectarea nigeriencei Ngozi Okonio-Iweala ca nou director al Organizației Mondiale a Comerțului. Okonio-Iweala, care este și cetățean american, a primit susținerea majorității membrilor OMC, dar administrația Trump și-a alocat toată susținerea pentru ministrul comerțului al Coreii de Sud, Yoo Myung-hee, contra-candidatul în cursă. Directorul general al OMC trebuie ales prin consens de către toți membrii, votul SUA putând duce la un blocaj de luni de zile. (Bloomberg)

Bonus: Un bărbat a fost atacat de un leopard negru captiv, la o grădină zoologică din Florida de Sud, conform unor oficiali responsabili cu animalele sălbatice. Bărbatul plătise $150 pentru o ”experiență full-contact” cu leopardul negru, care i-a permis să se joace cu el și să facă poze. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Populația globală în 2100 ar putea fi cu două miliarde sub proiecțiile actuale ale ONU – Cronica Externă
Fostul premier italian: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a permis blocului să răspundă mult mai rapid la criza coronavirus – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău