Ungaria a aprobat vaccinul Sinopharm produs în China – Cronica Externă

Europa

1. Reglementatorii europeni au autorizat vineri vaccinul împotriva coronavirus dezvoltat de AstraZeneca pe teritoriul Uniunii Europene. Autorizarea vine în contextul criticilor legate de faptul că blocul comunitar nu se mișcă suficient de repede pentru vaccinarea populației. Experții Agenției Europene pentru Medicamente au recomandat unanim vaccinul pentru a fi folosit pe adulții de peste 18 ani. (AP)

Bonus : Reglementatorul pentru medicamente și siguranța alimentelor din Ungaria a aprobat vineri vaccinul Sinopharm produs în China, pentru folosirea de urgență. Ungaria este prima țară din Uniunea Europeană care a aprobat acest vaccin. (AP)

America de Nord

2. Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat vineri restricții mai stricte asupra călătorilor, ca reacție la noua mutație, mult mai contagioasă, a noului coronavirus. Pasagerii sunt obligați să rămână în carantină, într-un hotel, pe cheltuiala lor, când ajung în Canada, iar zborurile către Mexic și toate destinațiile din Caraibe sunt suspendate până pe 30 aprilie. (AP)

Bonus: Președintele Joe Biden a revocat politica administrației Donald Trump, cunoscută ca o regulă de interdicție globală, care a interzis finanțările americane pentru organizațiile străine care oferă servicii de avort sau consiliere. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

3. Iran nu va accepta cererile SUA de a regândi accelerarea programului său nuclear înainte ca Washington să ridice sancțiunile împotriva țării, a declarat ministrul de externe iranian, Javad Zarif. Solicitarea SUA ”nu se va întâmpla”, a spus acesta la o conferință în Istanbul. (AlJazeera)

4. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat ieri că SUA nu își asumă retragerea tuturor trupelor sale din Afghanistan până în luna mai, întrucât Talibanii nu și-au onorat angajamentele făcute în acordul din februarie 2020 (Link). Între timp, un purtător de cuvânt al Talibanilor a declarat că atacurile aeriene ale SUA în Afghanistan au violat acordul. (AlJazeera)

5. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și Consiliul de Securitate al ONU au cerut forțelor străine și mercenarilor să părăsească Libia. Ambasadorul SUA în funcție la Națiunile Unite a numit în mod specific Rusia, Turcia și Emiratele Arabe Unite, care au sprijinit facțiuni rivale în războiul libian. (Reuters)

Asia

6. China a anunțat că va înceta recunoașterea pașapoartelor britanice acordate rezidentilor din alte țari. Decizia este percepută ca răzbunare pentru decizia Marii Britanii de a oferi milioanelor de rezidenți din Hong Kong pașapoarte britanice pentru cei de peste hotare (BNO), ca o cale pentru obținerea cetățeniei, după ce Beijing a impus o legea a securității naționale în Hong Kong anul trecut (Link). Marea Britanie va permite formal celor din Hong Kong să înceapă să se stabilească în țară duminică. Mii de rezidenți Hong Kong au primit deja dreptul de a se stabili mai devreme. (FT)

7. Guvernul chinez a solicitat milioanelor de lucrători migranți care și-ar vizita în mod normal orașele natale în timpul noului an lunar, să intre în carantină pentru două săptămâni sau să evite călătoriile. Aglomerația ar fi început în mod normal în această săptămână, pentru sărbătoarea care începe pe 12 februarie. (NYTimes)

8. Autoritățile din Bangladesh au mutat aproape două mii de refugiați Rohingya dintr-o tabără situată în Cox Bazar pe o insulă din zona Bengal. Aproape patru mii de refugiați au fost déjà trimiși pe insulă, însă grupurile de drepturile omului au criticat decizia, acuzând că relocarea acestora a fost forțată. (AP)

Africa

9. Curtea de Apel din Haga a decis că gigantul petrolier britanico-olandez Shell trebuie să compenseze fermierii nigerieni pentru deversările de petrol care au apărut în Delta Nigerului între 2004 și 2007. Patru fermieri și o organizație de mediu a inițiat procesul în 2008. (Link)

America Latină

10. Peste 155.000 de oameni au murit din cauza coronavirus în Mexic, ceea ce plasează țara pe locul trei în lume privind decesele COVID-19, după SUA și Brazilia. Spitalele de pe teritoriul Mexicului sunt depășite și se luptă să găsească suficiente paturi și ventilatoare. (NYTimes)

Global

Bonus : Vaccinul mult așteptat al companiei Johnson & Johnson pare să protejeze împotriva COVID-19 cu o singură doză, nu însă la fel de puternic ca unele dintre cele două vaccinuri rivale. J&J a declarat vineri că în SUA și în alte șapte țări o singură doză de vaccin a fost eficientă 66% în prevenirea cazurilor moderate și severe ale bolii, și a protejat mai mult, 85%, împotriva celor mai serioase simptome. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat – Cronica Externă
Administrația Trump a notificat Congresul SUA de intenția de a vinde 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău