Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru ajutor – Cronica serii

1. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru contribuția substanțială la capabilitățile de apărare a țării și pentru susținerea aderării la Uniunea Europeană. (Hotnews)

2. Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat luni, în cadrul unei vizite oficiale în România, că este momentul ca România să fie membru deplin al spaţiului Schengen. (Digi24)

3. Agenția de stat rusă RIA Novosti a publicat, în dimineața zilei de 26 februarie, un articol prin care era recunoscut războiul de cucerire a Ucrainei și aducerea acesteia înapoi în Rusia. La scurt timp, articolul a fost șters, însă acesta a rămas în arhivă. Articolul din RIA Novosti arată cum Putin și-a asumat o luptă cu Occidentul pentru a consolida „spațiul rus” și a anunțat „întorcerea Ucrainei în Rusia”. (G4Media)

4. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni, într-o convorbire la telefon de o oră şi jumătate, omologului său francez Emmanuel Macron că cere recunoaşterea Crimeei ca teritoriu rus, ”denazificarea” Guvernului ucrainean şi un ”statut neutru” al Kievului în vederea unei opriri a invaziei Ucrainei (News.ro). Consilierul lui Zelenski care a participat la negocierile de luni cu Rusia, Mihailo Podoleac, spune că discuțiile cu partea rusă au fost foarte „dificile” și că rușii își păstrează retorica „părtinitoare” despre agresiunea pe care au comis-o împotriva Ucrainei. Luni, delegații din partea Ucrainei și Rusiei s-au întâlnit aproape de granița bielorusă pentru a încerca să negocieze un armistițiu. (Digi24)

Din Cronica de Business: Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut, după ce noile sancțiuni împotriva Rusiei, din weekend, au alimentat îngrijorarea cu privire la penuria de energie. Contractele futures tranzacționate în Olanda au crescut luni dimineața cu până la 36%. (Bloomberg)

5. Kremlinul a acuzat, luni, Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”, acest lucru demonstrând, astfel, că Rusia a procedat corect în eforturile de a demilitariza statul vecinul. (News.ro)

6. Aderarea la Uniunea Europeană, cerută luni de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există „opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel. (Hotnews)

7. Ministerul Afacerilor Externe le-a cerut românilor care se alfă în Federația Rusă să părăsească de urgență țara. (Digi24)

8. În ultimele săptămâni, peste 400 de mercenari din grupul paramilitar rus Wagner, apropiat Kremlinului, au fost trimişi în Ucraina să-l asasineze pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dezvăluie cotidianul britanic The Times. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Parlamentul European a amânat pe termen nedefinit votul asupra noilor reglementări privind criptomonedele. Asta după ce a devenit publică o prevedere prin care monedele digitale ar fi putut fi interzise pe considerentele consumului mare de energie, prevedere ce a atras aspre critici. (CoinDesk)

9. Operatorul german E.ON a respins solicitările de a închide gazoductul Nord Stream 1, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat luni un purtător de cuvânt al companiei. (Profit.ro)

10. Un cercetător a observat deplasarea trupelor rusești spre teritoriul ucrainean cu mai multe ore înainte ca invazia să fie anunțată oficial. Acesta a identificat un ambuteiaj în Belgorod pe Google Maps la ora 3:15, pe care l-a corelat cu imagini din satelit care arătau blindatele rusești. (Washington Post)

Ți-ar mai putea plăcea
Nicuşor Dan este susţinut de PNL pentru Primăria Capitalei – Cronica serii
România este printre țările UE cu creșterea cea mai mare a vânzărilor cu amănuntul în luna Mai – Cronica serii