Rubla rusească a pierdut aproape 30% în raport cu dolarul american – Cronica de Business

1. Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut, după ce nouile sancțiuni împotriva Rusiei, din weekend, au alimentat îngrijorarea cu privire la penuria de energie. Contractele futures tranzacționate în Olanda au crescut luni dimineața cu până la 36%. (Bloomberg)

2. Contractele futures pe petrol au crescut cu aproximativ 4% în această dimineață, iar evoluția pe bursele din Asia-Pacific este un mixt între scăderi și creștere, pe fondul monitorizării de către investitori a evoluției crizei Rusia-Ucraina. (CNBC)

3. Banca Rusiei a adoptat măsuri pentru a susține piața internă, între care și interdicția ca brokerii să vândă active în numele nerezidenților nerezidenți, pentru a le proteja de impactul sancțiunilor occidentale dure care sunt aplicate și băncii centrale. Piața valutară și piața repo s-ar putea deschide la ora locală 10:00, iar bursa din Moscova la ora 15:00. (Profit.ro)

4. Aramco, cea mai mare companiei petrolorieră din lume, a anunțat că a descoperit cinci noi zăcăminte de gaze naturale în Arabia Saudită, care pot produce peste 100 de milioane de metri cubi pe zi, în total. (Bloomberg)

5. A doua mare bancă din Rusia, VTB, măreşte dobânzile creditelor ipotecare cu 4 puncte procentuale, la 15,3%, începând de luni, 28 februarie, în urma sancţiunilor dure impuse de statele occidentale. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Rubla rusească a pierdut aproape 30% în raport cu dolarul american, conform primelor date din această dimineață. Scăderea vine după sancțiunile economice impuse de SUA și UE sâmbătă. (CNBC)

6. Grupul britanic BP a anunţat, duminică seară, că va renunţa la participaţia de 19,75% deţinută la gigantul petrolier rus Rosneft, după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe fondul presiunii crescânde din partea guvernului de la Londra. Decizia va duce la costuri de până la $25 de miliarde la sfârşitul primului trimestru. BP a achiziţionat participaţia la Rosneft în 2013, ca parte a vânzării de $12,5 miliarde a unui pachet de acţiuni la TNK-BP. (Bloomberg)

7. Reuters a publicat o listă cu principalele companii internaţionale care expunere în Rusia și se pregătesc pentru noile sancţiuni occidentale după invazia Ucrainei de către Moscova. (News.ro)

8. Uniunea Europeană ar trebui să acționeze rapid pentru a aproba reglementarea criptomonedelor pentru a împiedică Rusia să se sustragă la sancțiunile economice impuse după invadarea Ucrainei. Declarația a fost făcută de președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. (Bloomberg)

9. BCR a înregistrat un profit net de 1.409,8 milioane de lei (286,5 milioane de euro) în 2021 și a ajuns la 2 milioane de utilizatori de internet banking și mobile banking, dintre care aproape 1,4 milioane de utilizatori activi de George. Creșterea este de 33%, față de 2020.

10. One United Properties (BVB: ONE), principalul dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România, a raportat venituri de 1,1 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 105% față de rezultatul din 2020, un prag istoric pentru companie. Profitul brut a crescut cu 192%, ajungând la 603,5 milioane de lei. One United Properties este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București.

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia are încă aproximativ $300 de miliarde în valută care se află în străinătate – Cronica de Business
Enel a demarat vânzarea operaţiunilor din România – Cronica de Business