Președintele Venezuelei Nicholas Maduro a fost acuzat în SUA pentru infracțiuni legate de traficul de droguri – Cronica Externă

Europa

1. Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a criticat dur lipsa de solidaritate dintre statele membre ale Uniunii Europene confruntate cu pandemia virusului COVID-19. Ea a spus astăzi în Parlamentul European că atunci când Europa a avut nevoie să fie alături unul de celălalt, prea multe state s-au preocupat doar pentru sine. Când Europa a avut nevoie de un spirit ”toți pentru unul” prea mulți au răspuns cu ”doar pentru mine”. (Euractiv)

Bonus: Franța dorește să câștige bătălia de comunicare în criza COVID-19. Consiliul de miniștri ai UE reunit miercuri a discutat problema comunicării cu publicul despre criza actuală, inclusiv despre idea unor ”coronabonduri” pentru a susține zona euro. Solidaritatea europeană este iarăși sub semnul întrebării, fiind state membre care refuză această idee. Ministrul francez a avertizat că lipsa solidarității europene va duce la dispariția zonei euro. (Euractiv)

2. Un nou termen a apărut în relațiile dintre China și Uniunea Europeană : ”mask diplomacy” (diplomația măștii). Reprezentantul Chinei pe lângă UE a spus într-o opinie publicată că politizarea pandemiei și perceperea eforturilor Chinei cu multă suspiciune ca fiind ”parohiale și dăunătoare”. El a subliniat că singurul lucru de făcut acum este ca politica și preconcepțiile să fie puse deoparte și lupta împotriva virusului să fie globală. China a trimit un avion plin cu echipamente medicale și experți în Italia și a ținut o videoconferință cu 17 țări din Centrul și Estul Europei pentru a oferi consultanță privind lupta împotriva COVID-19. Spre deosebire de China, țările membre ale UE nu au fost capabile să ajute Italia sau oricare alt stat europena cu ajutoare medicale cruciale pentru a lupta cu virusul. (Euractiv)

Bonus : În timp ce SUA poartă un război virtual al declarațiilor cu China, iar Uniunea Europeană privește China cu suspiciune, cancelarul german Angela Merkel caută soluții pentru o cooperare viitoare cu China. (Link)

SUA

3. Primarul New York-ului Bill de Blasio a anunțat într-o declarație de presă că 50% dintre newyorkezi vor fi infectați cu virusul COVID-19, mulți vor muri, iar alții vor supraviețui, însă situația este îngrijorătoare. Peste 4 milioane de newyorkezi riscă contaminarea, fiind avertizați să rămână în case, întrucât pericolul contaminării poate dura luni de zile. (NYPost)

Orientul Mijlociu

4. Liderul partidului Blue and White Benny Gantz va colabora cu premierul Benjamin Netanyahu pentru a forma un guvern de uniune națională, devenind ministrul de externe al Israelului, iar din septembrie 2021 prim-ministru, conform unui acord între cei doi lideri. Decizia liderului opoziției a declanșat o criză în partidul său Blue and White, cu membri ai partidului care resping acest acord cu Netanyahu. (TimesofIsrael)

5. FMI a aprobat un împrumut de 1.3 miliarde dolari pentru un program de patru ani care să sprijine reforma în Iordania și să sprijine țara în perioada de recesiune economică cauzată de pandemia coronavirus. (Reuters)

America Latină

6. Președintele Venezuelei Nicholas Maduro a fost acuzat astăzi în SUA pentru infracțiuni legate de traficul de droguri, după o investigație a autorităților federale din Washington, New York și Florida. Acuzații similare vor fi anunțate și împotriva unor membri ai guvernului venezuelean, forțelor armate revoluționare cunoscute sub denumirea de FARC, precum și împotriva unor oficiali din serviciile de informații venezuelene pentru narco-terrorism și conspirații privind importul de cocaină în SUA. Președintele Donald Trump l-a numit de Nicholas Maduro un ”lider ilegitim, un tiran care își brutalizează propriul popor”. (NYTimes)

Asia

7. Coreea de Sud va ajuta SUA cu kit-urile necesare testelor pentru COVID-19. Coreea de Sud a fost țara care a reușit cele mai multe teste pentru populație, preemptiv, pentru a identifica rapid persoanele contaminate și a le izola. (VOA)

Africa

8. Zimbabwe se confruntă cu o grevă a doctorilor și asistentelor medicale cauzată de lipsa hainelor de protecție și a minimului necesar pentru a răspunde noului coronavirus. Pacienților li se cere să aducă mănuși și apă curată, minimul necesar lipsind din spitalele publice. (AP)

Global

9. Grupul celor 20 de economii majore G20 s-a întâlnit virtual într-o sesiune extraordinară astăzi și au decis să aloce 5 trilioane de dolari în economia globală, prin măsuri naționale menite să reducă din impactul recesiunii economice cauzată de pandemia COVID-19. Ei au declarat că vor face ”tot ce este necesar” pentru a finanța toate măsurile de sănătate necesare pentru protecția vieților și reducerea daunelor economice și sociale, precum și pentru evitarea unui blocaj al comerțului internațional. Îngrijorări majore au fost exprimate cu privire la țările fragile, cu precădere din Africa, și pentru refugiați, fiind necesare rețele financiare de protecție și susținerea sistemelor de sănătate naționale. În declarația comună de la finalul întânirii video de 90 de minute liderii G20 au declarat că ”suntem pe deplin deciși să avem un front unit împotriva acestei amenințări comune”. Inițiatorul întâlnirii extraordinare de urgență a liderilor G20 a fost Arabia Saudită, actualul stat coordonator al G20. (Reuters)

10. Cea mai bună strategie împotriva răspândirii virusului COVID-19 a fost testarea masivă a populației, astfel cum au procedat Coreea de Sud și Singapore. Lipsa kit-urilor de testare și a altor materiale medicale cruciale este însă o realitate cu care se confruntă majoritatea statelor europene și SUA. (TimesofIsrael)

Ți-ar mai putea plăcea
Analiza săptămânii 9 – 14 martie 2020 – Cronica Externă
Parlamentul bulgar a votat astăzi intervenția militară pentru a limita libertatea de mișcare a oamenilor – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău