Rusia a cerut Iranului să nu răspundă ”provocărilor” Statelor Unite și să acționeze cu ”reținere și precauție” – Cronica Externă

Europa

1. Germania a interzis joi orice activități ale grupării libaneze Hezbollah pe teritoriul său și a numit gruparea ”organizație teroristă responsabilă cu numeroase atacuri și răpiri globale”. Până acum Germania a considerat în afara legii doar aripa militară a organizației, nu și pe cea politică. Ministrul german de interne a subliniat că Hezbollah este o ”organizație teroristă șiită”, care are interzisă orice acțiune pe teritoriul Germaniei începând de joi. (AFP)

2. Uniunea Europeană a aprobat un fond adițional de 194 milioane euro pentru a susține țările din regiunea Sahel care doresc să îmbunătățească securitatea și stabilitatea în regiune. Noul angajament financiar presupune alocare a 112 milioane euro către țările G5 Sahel – Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger – pentru dezvoltarea unor capabilități de Securitate și apărare, iar restul de 82 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și coeziune socială în populațiile vulnerabile. (Link)

SUA

3. Un oficial american a declarat pentru Reuters că administrația Trump i-a notificat pe liderii saudiți că dacă nu vor reduce producția de petrol ”nu va exista niciun mod prin care Congresul SUA poate fi oprit de la a impune restricții ce pot conduce la retragerea trupelor americane (din Arabia Saudită)”. Percepția americană este aceea că SUA ”apară industria saudită, în timp ce industria americană este distrusă”. (Reuters)

4. Falimentele companiilor americane din industria petrolului și gazelor sunt abia la început, iar exploatatorii gazelor de șist nu pot accesa credite preferențiale din cauza prăbușirii prețurilor la petrol. Pe termen lung, falimentarea mai multor companii din această piață va extinde pierderea locurilor de muncă și șomajul. (CNN)

5. Macy va redeschide 68 din magazinele sale în statele americane care au redus restricțiile de circulație și măsurile de carantină, începând de luni, a anunțat un operatorul departamentului magazinului joi. (Reuters)

Rusia

6. NATO a interceptat avioane rusești zburând foarte aproape de spațiul aerian NATO în ultimel două zile. (Link)

7. Colonelul generalul rus Andrei Burlaka, directorul adjunct al serviciilor de securitate ale Federației Ruse din forțele de graniță a fost identificat ca fiind cel care a coordonat separatiștii ruși în Ucraina și i-a aprovizionat cu arme și se prezumă că este oficialul rus al patrulea în ierarhia de comandă după Vladimir Putin care a comandat prăbușirea avionului malaiezian MH17 în Ucraina, în iulie 2014, conform unei investigații publicate în această săptămână. Kremlinul a refuzat să comenteze.  (Telegraph)

8. Pe fondul tensiunilor crescute din Golful Persic, Rusia a cerut Iranului să nu răspundă ”provocărilor” Statelor Unite și să acționeze cu ”reținere și precauție”, conform purtătoarei de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zakharova. (TimesofIsrael)

Orientul Mijlociu

9. ONU a avertizat miercuri că este posibilă o tragédie umanitară în Siria, ca urmare a decimării sistemului de sănătate al țării, incapabil să lupte cu pandemia coronavirus. Recent au fost raportate peste 40 de cazuri de COVID-19 și cel puțin trei oameni au murit din cauza bolii, însă datele sunt estimative, fiind imposibilă testarea populației. (AP)

Bonus : Firma israeliană Cellebrite, care furnizează echipamente tehnice de spionaj către agențiile guvernamentale de aplicare a legii, își oferă produsele și serviciile către guverne pentru a lupta împotriva răspândirii COVID-19, prin monitorizarea tuturor interacțiunilor persoanelor infectate, ceea ce permite izolarea rapidă a persoanelor expuse, ceea ce încalcă dreptul la date personale și viață privată. (Link)

Global

10. Comunitatea internațională trebuie să aibă în vedere că scopul comun nu este doar producerea unui vaccin, ci sfârșitul pandemiei, iar acest lucru se poate întâmpla doar după ce miliarde de doze sunt produse la un preț accesibil oricui, mai ales celor din țările sărace. O opinie a Foreign Affairs arată de ce vaccinurile ar trebui recunoscute ca bunuri publice globale, pentru a se evita agendele private sau guvernamentale care ar dori să profite din comercializarea vaccinului anti-COVID-19. (ForeignAffairs)

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden: Casa Albă a fost ”sinceră” în a ajuta la tranziția puterii – Cronica Externă
OMS: Țările trebuie să decidă individual cum vor să-și conducă campaniile de vaccinare – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău