Prețul energiei pe bursă a crescut cu peste 200% în luna august față de anul trecut – Cronica dimineții

1. Noul an şcolar care începe azi va avea 34 de săptămâni, împărţite în două semestre. Un număr de 2.400 de elevi nu încep şcoala cu prezenţă fizică întrucât localităţile în care învaţă au depăşit rata de infectare de 6 la mie. Peste 13.000 de poliţişti, alături de jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali, asigură ordinea şi siguranţa în prima zi de şcoală. (News.ro)

2. Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM (Piața pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 554,65 lei pe MWh în luna august 2021, valoare de peste trei ori mai mare față de prețul înregistrat în aceeași lună a anului trecut, respectiv 183,19 lei pe MWh, potrivit raportului lunar al operatorului bursier. (Profit.ro)

3. Potrivit datelor din raportul Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii martie 2021, de 12.669, cu 584 mai puţini faţă de sfârşitul anului trecut. (G4Media)

4. Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler, a anunţat că se aşteaptă ca unitatea medicală pe care o conduce să intre în incapacitate de plată în următoarele două luni, din cauza prețurilor în creștere. Mahler a declarat că noul contract cu furnizorul de electricitate aproape că dubla preţul facturii. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Au început înscrierile la Juvenes Translatores, concursul anual de traducere al Comisiei Europene, unde pot participa elevi din toate țările din Uniunea Europeană (Link).

5. Posturile guvernamentale ar trebui să fie renegociate în eventualitatea întoarcerii USR PLUS în coaliție, a declarat Robert Sighiartău, secretar general al PNL. Acesta crede că există șanse de împăcare cu USR PLUS, dar a subliniat că sunt nemulțumiri în rândul colegilor săi de partid cu privire la ministerele pe care PNL le-a primit la negocierile de coaliție din decembrie. (Digi24)

6. USR PLUS va fi ”partidul care va câştiga dreapta din România”, dacă va lua decizia de a rămâne în opoziţie, a declarat, duminică, la Botoşani, co-preşedintele acestei formaţiuni politice, Dan Barna. (Hotnews)

7. Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o nouă rachetă cu rază lungă de acțiune în acest weekend. Racheta a parcurs 1500 de km înainte de a lovi ținta. Reprezentanții armatei SUA au declarat că racheta este un pericol pentru vecinii Coreei de Nord. Este primul test realizat de la preluarea președinției SUA de Joe Biden. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Daniil Medvedev a câștigat primul turneu de Grand Slam al carierei, învingându-l în finală pe favoritul 1 și liderul mondial Novak Djokovic, 6-4, 6-4, 6-4. Făcând asta, rusul l-a oprit pe Djokovic în tentativa acestuia de a reuși Grand Slam-ul, adică câștigarea tuturor turneelor de Mare Șlem într-un an calendaristic. (Treizecizero)

8. Anne Hidalgo, primarul socialist al Parisului, a anunţat că va candida la preşedinţia Franţei. Ea a spus că, în calitate de femeie din familie de imigranţi şi cu rădăcini în clasa muncitoare, va încerca să repare diviziunile din societatea franceză şi să recâştige lucrătorii cu venituri mici dezamăgiţi de stânga. (News.ro)

9. Prețul peștelui pe piața din China a crescut cu aproape 50% comparativ cu anul trecut. Peștele, care era cea mai ieftină sursă de proteine în China, costă acum mai mult de carnea de pui sau de porc. (Reuters)

10. Un spital din New York a anunțat că nu va mai putea oferi servicii medicale femeilor care trebuie să nască, din 25 septembrie, deoarece mai mulți angajați și-au dat demisia, refuzând să se vaccineze împotriva Covid-19. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – Emma Raducanu cu trofeul de la US Open. John G Mabanglo/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Producția de energie electrică din România a atins cel mai redus nivel din istoria modernă – Cronica dimineții
Economia Chinei a scăzut cu 6,8% în primul trimestru – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău