Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni – Cronica dimineții

1. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Cîciu, a declarat că deficitul bugetar va ajunge la 5 – 5,5% până la finalul anului şi se poată discuţii cu Comisia Europeană ca ajungerea la un deficit de 3% să se realizeze la finalul anului 2025, nu în 2024. Dacă s-ar forţa revenirea în ţinta de deficit de 3% anul viitor, Câciu crede că s-ar ajung la recesiune, pe care România a reuşit să o evite până acum. (News.ro)

2. Ministerul Finanțelor va face verificări la instituțiile statului care au depășiri de costuri de peste 20%. (Hotnews)

3. Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că a avut ”discuții informale în weekendul trecut” pe tema veto-ului Austriei față de intrarea României și Bulgariei în Schengen. Oficialul european a mai spus că subiectul ar putea fi discutat în marja reuniunii informale a Consiliului European de la Granada (Spania) din 6 octombrie. (G4Media)

4. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat că membrii partidului pro-rus ŞOR pot participa la alegerile locale de luna viitoare, o decizie care vine la mai puţin de patru luni după ce aceeaşi instanţă a scos formaţiunea în afara legii. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Cunoscutul chitarist american Al Di Meola, care săptămâna trecută a făcut infract în timpul unui concert susținut la București, a anunțat că a fost externat de la Spitalul „Bagdasar-Arșeni”, spunând că medicii de acolo i-au salvat viața.

5. Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni. În total, pe parcursul ultimelor trei şedinţe de tranzacţionare, cotaţiile la gaze naturale au scăzut cu peste 10%. (Hotnews)

6. Preţurile locuinţelor au scăzut cu 1,7% în zona euro şi cu 1,1% în UE, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022. Este prima scădere anuală din primul trimestru din 2014. (G4Media)

7. Republicanul Kevin McCarthy a devenit primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din istoria SUA care este forţat să părăsească postul. Votul pentru demitere a fost organizat în urma unei rebeliuni a republicanilor de extremă dreaptă, după acordul dintre McCarthy și președintele Biden pentru evitarea intrării guvernului în incapacitate de plată. (TheGuardian)

8. „Serbia a început să-şi retragă trupele” desfăşurate la graniţa cu Kosovo, a anunțat Casa Albă, la câteva zile după ce a avertizat cu privire la o desfăşurare puternică militară sârbă în regiune. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Campioana la baschet masculin ”U” Banca Transilvania va avea modificări pe banca tehnică. Astfel, clubul s-a despărţit de comun acord de antrenorul secund Srđan Flajs, care va fi înlocuit de către Dean Medan. 

9. Europa ar trebui să-și reducă dependența de SUA și să consolideze pilonul european al NATO, a declarat marți președintele ceh Petr Pavel. „Reducerea dependenței de SUA și dezvoltarea factorilor strategici europeni trebuie văzută ca o contribuție a noastră la parteneriatul nostru transatlantic. Foarte probabil, va trebui să depășim cheltuielile de 2% pentru apărare”, a menționat Pavel. (Politico)

10. În cadrul Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU, de la Geneva, delegația Rusiei a acuzat România că încalcă drepturile unor minorități și a votat împotriva raportului privind drepturile omului în România. “Avem în continuare îngrijorări serioase cu privire la discriminarea minorităților naționale din România, dintre care cele mai vulnerabile sunt romii, maghiarii și rutenii transcarpatici.” (Adevarul)

Fotografia dimineții – Fostul președinte Donald Trump și avocații săi în sala tribunalului din NYC unde este judecat pentru frauda fiscală. Seth Wenig/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Maratonul de Vaccinare – Ediţia de Bucureşti începe astăzi după-amiază, la Biblioteca Naţională şi la Sala Palatului – Cronica dimineții
Azi ajung în România primele doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău