Prețul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni – Cronica de Business

1. Economiștii intervievați de WSJ estimează probabilitatea unei recesiuni în următoarele 12 luni la 63%, în creștere față de 49%, cât era procentul în iulie. Este prima dată când procentul este mai mare de 50% din iulie 2020. (WSJ)

2. Fondul Proprietatea (FP), acționarul minoritar al companei de stat Hidroelectrica, și-a revizuit în scădere, pentru prima dată după mult timp, evaluarea deținerii sale, de aproape 20%, la cel mai mare producător de energie electrică din România. Astfel, la 30 septembrie 2022, FP estimează valoarea participației sale la Hidroelectrica la 12,115 miliarde lei, în scădere cu 444,3 milioane lei (circa 3,5%) față evaluarea făcută pentru data de 30 iunie 2022 (12,559 miliarde lei). (Profit.ro)

3. Criza de pe piața semiconductorilor îi trimite, din nou, pe angajații Ford Craiova în șomaj tehnic. Săptămâna aceasta, vor sta acasă și vor fi plătiți cu 78 la sută din salariu. Va lucra doar personalul indispensabil. (Digi24)

4. Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut, într-un moment în care Uniunea Europeană se pregătește să adepte noi măsuri destinate să reducă volatilitatea pe cea mai importantă piață, în încercarea de a contracara criza energetică. În jurul orei 10:10, la Bursa de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 5,7% până la 133,89 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai scăzut nivel intraday înregistrat după data de 29 iunie. (Profit.ro)

5. Inflația la nivel global a crescut la 10,2%, în ritm anual, pentru prima oară de când statistica urmărește acest indicator. (Link)

6. CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, spune că investitorii ar trebui să se aştepte la mai multe turbulenţe pe pieţele financiare, după ce o prăbuşire a obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit a provocat luna trecută probleme mari pentru sute de fonduri de pensii ale acestei ţări. (News.ro)

7. Marea Britanie va intra, cel mai probrabil, anul viitor, într-o recesiune mai profundă decât se aștepta anterior, în timp ce ratele dobânzilor și inflația vor fi mai mici decât cele prognozate, potrivit analizei revizuite a celor de la Goldman Sachs. Banca de investiții americană și-a retrogradat perspectivele pentru Marea Britanie, într-o analiză publicată duminică, estimând că economia Marii Britanii se va micșora cu 1% anul viitor, în scădere față de estimarea anterioară, care estimă contracția la 0,4%. (TheGuardian)

8. Peste 5 milioane de gospodării din Marea Britanie vor trebui să suporte costuri suplimentare pentru plățile ipotecare de 5.100 lire sterline, în medie, până la sfârșitul anului 2024, ca urmare a inflației ridicate și a schimbărilor apărute de piața financiară britanică. Peste 1 milion de gospodării cu un credit ipotecar cu rată variabilă se confruntă deja cu rate mai mari, după tulburările de pe piața financiară apărute în urma schimbărilor anunțate de fostul ministrul britanic de Finanțe. (FT)

9. Șeful sucursalei din Atlanta a Rezervei Federale Americane a încălcat regulile și restricțiile de tranzacționare ale băncii centrale americane, a anunțat consiliul de administrație al băncii regionale. Mai multe tranzacții au fost făcute în numele lui Raphael Bostic, care a ocupat funcția de președinte al Fed-ului din Atlanta din 2017, în perioada de intedicție, în care activitatea de tranzacționare este interzisă înaintea întâlnirilor în care este stabilită politică monetară. (FT)

10. Un juriu federal din New York l-a condamnat, Trevor Milton, fondatorul Nikola, pentru fraudă cu valorile mobiliare. Procurorii l-au acuzat pe Milton pentru ceea minciunile sale repetate cu privire la dezvoltarea camioanelor și a tehnologiei cu emisii zero. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
BMW a vândut 2,52 milioane BMW, Mini și Rolls-Royce – Cronica de Business
Ministerul Turismului intenționează să apeleze la influenceri pentru publicitate în online – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău