Prețul lemnului utilizat pentru încălzire va fi plafonat pentru o perioadă de șase luni – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Prețul lemnului utilizat pentru încălzire va fi plafonat pentru o perioadă de șase luni, a anunțat Ministerul Mediului, precizând că pregătește un act normativ în acest sens după ce decizia a fost luată în ședința de joi a Coaliției de guvernare. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. (Hotnews)

2. Ministrul Bogdan Aurescu a anunţat lansarea, la Odesa, a Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, la nivel de miniştri de Externe. Conform lui Aurescu, „acest moment istoric al consolidării parteneriatului” celor trei ţări a fost dedicat securităţii energetice. (Digi24)

3. DNA investighează modul în care PSD a cheltuit banii din subvenția de la stat în 2019, sub suspiciunea comiterii mai multor infracțiuni de corupție, se arată într-un document publicat de site-ul de investigații captura.ro, format din mai mulți jurnaliști care au lucrat la Rise Project. (Link)

4. Cele mai multe insolvențe deschise în primul semestru al anului curent au fost înregistrate în sectorul construcțiilor (710), urmat de comerțul cu amănuntul (467) și comerțul cu ridicată și distribuție (407), relevă studiul privind situația insolvențelor din România realizat de Coface. Per total, în primul semestru din anul 2022 s-au deschis 3.510 proceduri noi de insolvență, în creștere cu 16% față de aceeași perioadă a anului anterior și cu 6% peste nivelul anterior pandemiei. (Cursdeguvernare)

5. Creșterea simultană a ratelor dobânzilor de către băncile centrale pentru a combate inflația crește riscul unei recesiuni globale în 2023, a declarat Banca Mondială, argumentând totodată necesitatea de a limita creșterea prețurilor. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 9 WTA a anunţat că nu va mai juca în acest an, ea subliniind că va reveni pe teren în 2023, deoarece mai are multe obiective de îndeplinit. Reacția integrală poate fi citită aici.

6. Primarul general al capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că e „foarte posibil” ca în 2024 PNL şi USR să susţină un candidat unic la Primăria Capitalei, el adăugând că actuala majoritate are responsabilitatea de a nu aduce PSD la putere în Bucureşti.

7. CNAIR anunță că se reiau lucrările la podurile dunărene de pe Autostrada Soarelui, fiind impuse restricții de trafic, până în 22 decembrie. ”În perioada 19.09.2022 – 22.12.2022, în vederea continuării lucrărilor de reabilitare, se vor institui restricții de circulație pe podul de la Cernavodă și pe podul peste Brațul Borcea”. (Profit.ro)

8. RTE, compania care operează rețeaua de electricitate din Franța, a anunțat populația să se pregătească pentru posibila raționalizare a energiei electrice în iarnă care urmează. În funcție de vreme, penele de curent controlate vor dura maxim două ore, în intervalele 8 – 13 și 17:30 – 20:30. (Link)

9. Votul Parlamentului European care decide că Ungaria nu mai este o adevărată democraţie este ”o insultă” la adresa ungurilor, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto. ”Consider că este jignitor pentru unguri faptul că abilitatea Ungariei de a fi o democraţie este pusă la îndoială”, a declarat Peter Szijjarto. Într-o rezoluţie susţinută de 81% dintre deputaţii prezenţi la vot, Parlamentul European a decis că Ungaria a devenit un ”regim hibrid al autocraţiei electorale”, invocând o degradare a democraţiei, a drepturilor fundamentale şi a statului de drept. (News.ro)

10. Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist. Monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României. “Ei sunt nu numai eroii de pe «frontul nevăzut», dar și eroii «tăcuți», ei au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”. (G4Media)

Fotografia dimineții – Papa Francisc înconjurat de măicuțe la finalul vizitei de trei zile efectuate în Kazakhstan. Alexander Zemlianichenko/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Datoria statului a trecut, pentru prima oară, de 700 de miliarde de lei – Cronica dimineții
Analiză: România, Ungaria și Cehia vor plăti o factură anuală la energie echivalentă cu aproximativ 15% din PIB – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău