Studiu: Poluarea aerului crește rata deceselor în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus – Cronica dimineții

1. Pacienții infectați cu noul virus din zonele cu un nivel ridicat de poluare în aer au un risc mai mare să moară decat cei care trăiesc în orașe cu poluare mai redusă. Datele apar într-un studiu național făcut la nivelul SUA de cercetătorii de la Harvard. Aceștia au descoperit că un nivel ridicat de particule PM 2.5 în aer generează o rată mai mare a deceselor. (NYTimes)

2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu se poate vorbi deocamdată de o relaxare a măsurilor luate de autorităţi deoarece nu am atins încă vârful pandemiei de coronavirus, afirmând că acesta ar putea fi în a doua jumătate a lunii aprilie. El crede că de-abia după jumătatea lunii mai s-ar putea vorbi de o relaxare. (News.ro)

3. China a ridicat carantina din Wuhan, orașul de unde a pornit pandemia, după 76 de zile în care cei 11 milioane de locuitori nu au avut voie să iasă din oraș. (Reuters)

4. Guvernul pregătește o nouă ordonanță militară, a opta de la instituirea stării de urgență în România din cauza coronavirusului. Obligativitatea ca piețele să rămână deschise va fi inclusă, printre altele, în această nouă ordonanţă militară, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Kia a reînceput construcția de mașini la uzina sa de la Zilina (Slovacia), după două săptămâni în care totul a fost oprit din cauza crizei sanitare. Producția este reluată la un nivel mai scăzut și cu măsuri speciale de siguranță, dar este un semn că lucrurile își vor reveni. (Hotnews)

5. Un număr de 994.407 contracte individuale de muncă au fost suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgență (16 martie), până în prezent, potrivit cifrelor Inspecției Muncii. (Profit.ro)

6. Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice a scăzut în primele două luni din 2020 cu 27,17%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 21.106, din care 14.982 (71%) SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

7. Preşedintele american Donald Trump a criticat dur Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acuzând faptul că s-a ocupat mai mult de China şi că a dat sfaturi „greşite” în timpul crizei de coronavirus. (News.ro)

8. Firmele din Franţa au solicitat plasarea în şomaj parţial a 5,8 milioane de angajaţi. Costurile generate de acest număr ridicat ar ajunge la 19,7 miliarde de euro, conform ministrului francez al Muncii, Muriel Penicaud. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Planul armatei americane pentru continuitatea guvernului american, în cazul în care pandemia COVID-19 ar afecta factorii de decizie a fost dezvăluit exclusiv de Newsweek SUA. (Newsweek)

9. Companiile aeriene globale nu-și pot permite să restituie costul biletelor anulate din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, a declarat directorul Asociației Internaționale de Transportat Aerian (IATA), Alexandre de Juniac. Operatorii aerieni emit în schimb vouchere, deoarece își prezervă numerarul pentru a nu da faliment. (Profit.ro)

10. Statul Texas a câștigat apelul în care a cerut suspendarea procedurilor de avort în perioada pandemiei pentru a salva resursele medicale. Este primul stat american care câștigă în instanță suspendarea avorturilor motivând situația generată de pandemie. (WSJ)

Fotografia dimineții – Un alegător din Wisconsin protestează în timp ce stă la coadă pentru a vota. Statul american nu a amânat alegerile locale.

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul accelerează digitalizarea României. Cetățenii vor putea să depună online solicitări către toate instituţiile publice – Cronica dimineții
Buletinul ar putea fi eliberat de la 12 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău