Prețul materiilor prime a înregistrat cea mai mai mare creștere săptămânală din 1974 – Cronica de Business

1. Prețurile mărfurilor continuă să crească, pe măsură ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continuă să afecteze piețele globale și să alimenteze temerile în ceea ce privește o criză a ofertei. Prețurile de la petrol la aluminiu și grâu au crescut, în condițiile în care materiile prime înregistrează cea mai mai mare creștere săptămânală din 1974, de la criza petrolului. (Bloomberg)

2. JPMorgan a anunțat că se așteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 35% în al doilea trimestru și cu 7% în 2022. Scăderea PIB-ului va fi comparabilă cu criza din 1998, când Rusia a intrat în default. (Reuters)

3. Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacţionarea a 27 de companii care au legătură cu Rusia, inclusiv cea mai mare bancă, Sberbank, şi gigantul energetic Gazprom. (News.ro)

4. Banca franceză Societe Generale a anunţat că lucrează pentru a-şi reduce riscurile în Rusia, temându-se de o reacţie neplăcută din partea Moscovei la sancţiunile occidentale. Mai multe companii, de la producătorul de vodcă Diageo la IKEA, şi-au suspendat activităţile în această ţară după invadarea Ucrainei. (News.ro)

5. Inflaţia din Turcia a ajuns la 54,44% în februarie, în ritm anual. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. (CNBC)

Din Cronica diminetii:  Gigantul petrolier Lukoil, numărul doi în acest sector rus, a îndeamnat la o ”oprire rapidă” a războiului în Ucraina, devenind astfel prima mare companie care se opune invaziei Ucrainei. (Profit.ro)

6. Prețul grâului a crescut cu ~ 30% de când a început invazia Ucrainei de către Rusia. De la începutul anului creșterea este de 72%. Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. (Link)

7. Fondul Suveran de Pensii al Norvegiei și-a sporit investițiile pe piața bursieră din România în 2021 și a ajuns la plasamente de 97 milioane de dolari, de la 92,5 milioane de dolari în 2020, potrivit datelor publicate de administratorul fondului, Norges Bank Investment Management. La finele anului trecut, fondul Norvegiei era acționar la nouă companii listate la Bursa de la București, cu două mai multe față de 2020. (Profit.ro)

8. Pentru prima dată, în toate stațiile de alimentare ale unui oraș din SUA, prețul benzinei a atins $5 per galon. San Francisco devine astfel primul oraș american unde locuitorii trebuie să plătească această sumă pentru ~ 3,8 litri de benzină. (Link)

9. Marea Britanie a înregistrat o creștere a cererii pentru toate locurile de muncă, în ultima săptămână a lunii februarie. Numărul de anunțuri de angajare active a crescut cu peste 40%, ritm lunar. Aproximativ 1,82 milioane de posturi vacante au fost anunțate, potrivit unui sondaj publicat vineri de Recruitment & Employment Confederation. (Bloomberg)

10. Livrările pentru Aito M5, prima mașină cu sistemul de operare HarmonyOS de la Huawei, urmează să înceapă sâmbătă, la Shanghai. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Airbus ar putea renunţa la fabrica de elicoptere din Braşov – Cronica de Business
Braiconf Brăila închide majoritatea magazinelor – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău