Panică pe piețele financiare după anunțul din Rusia – Cronica de Business

1. Bundesbank, banca centrală a Germaniei, avertizează, într-un raport publicat luni, că cea mai mare economie europeană ar putea intra în recesiune, pentru a doua oară în pandemie. Bundesbank consideră că PIB-ul Germaniei se va constracta în primul trimestru din acest an, după ce a înregistrat o scădere de 0,7% în ultimul trimestru al anului trecut. (Bloomberg)

2. Prețurile de producător din Germania au crescut cu peste 25%, ritm anual, în ianuarie.Este cea mai mare creștere înregistrată de la începutul statisticilor, din 1949. Creștere a fost determinată în principal de prețurile la energie, dar chiar și excluzând energia, prețurile de producător au crescut cu 12% față de anul trecut. (Link)

3. Prețul petrolului a crescut, în această dimineață, pe piețele din Asia, după anunțul de aseară al președintelui rus. Barilul de petrol american a crescut cu 3,22% până la $94, în timp ce barilul de petrol Brent a crescut cu 1,5% până la aproape $97. (CNBC)

4. Deși închisă ieri și bursa americană a reacționat la anunțul din Rusia. Cotațiile future au dus Dow Jones Industrial mai jos cu 1,59%, S&P 500 cu 1,83%, iar Nasdaq cu 2,46%. (CNBC)

5. Rubla rusească s-a depreciat, în această dimineață, la minimul ultimelor 15 luni, pe fondul tensiunilor generate de recunoașterea de către Rusia a celor două republici separatiste din Ucraina. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii: Toți producătorii de energie electrică din România, nu doar companiile de stat din domeniu, vor fi obligați să-și vândă minimum 40% din producția anuală prin contracte pe termen lung cu livrare în viitor, adică în afara piețelor spot, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat și pentru care camera decizională este cea a Deputaților. (Profit.ro)

6. Dacia a reușit să facă rost de semiconductori, astfel că a fost nevoită să cheme de acasă muncitorii fabricii din Mioveni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Aceștia au lucrat în ziua de sâmbătă în două schimburi, recuperând parțial pierderile de producție înregistrate în ultimele luni. (Profit.ro)

7. Banca rusească VTB a raportat, pentru 2021, un profit record de $4,1 miliarde. (Reuters)

8. Acțiunile companiilor de tehnologie din China au avut cele mai mari scăderi din iulie anul trecut, pe fondul temerilor că autoritățile de la Beijing vor impune noi restricții. Acțiunile Tencent, cea mai valoaroasă companie chineză, au scăzut ieri cu 5,2% (Bloomberg). Autoritățile chineze le-au cerut băncilor de stat să raporteze expunerea pe care o au pe compania financiară Ant, din holdilngul Alibaba, fondat de Jack Mă. Acțiunile Alibaba au scăzut cu 5,1% la bursa din Hong Kong. (Bloomberg)

9. Principalul grup politic din Parlamentul European a cerut luni o evaluare a practicilor bancare ale Elveţiei şi posibila includere a ţării pe lista neagră de bani murdari a UE, după apariţia unor documente legate de practicile de afaceri ale Credit Suisse. (News.ro)

10. Comisia Europeană a decis că Ungaria a blocat fără drept vânzarea subsidiarelor locale ale Aegon către asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), în cadrul unei tranzacții transfrontaliere, ce vizează inclusiv piața din România, și a ordonat autorităților maghiare să își retragă votul negativ, pentru a evita un eventual proces la Curtea de Justiție. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Pro­prietarii Dedeman, investiţii de €200 milioane la BVB – Cronica de Business
Cronica de business: Tesla vrea să împrumute până la $2.3 miliarde
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău