Preţurile alimentelor au înregistrat, luna trecută, cea mai mare creștere din ultimii şase ani la nivel mondial – Cronica serii

1. Automobile Dacia rămâne compania cu cele mai mari venituri din Europa de Sud-Est. Producătorul auto român conduce topul celor mai mari companii din regiune pentru al șaselea an la rând. Hidroelectrica și-a recâștigat titlul de cea mai profitabilă companie, iar CE Oltenia a rămas compania cu cele mai mari pierderi. (Profit.ro)

2. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că, potrivit informațiilor de la echipa ce conduce campania de vaccinare, personalul medical vrea să se vaccineze anti-Covid în proporție de peste 80%. Iohannis a spus, într-o declarație de presă de la Romexpo, unde va fi organizat un punct de vaccinare, că în prima tranșă, de circa un milion de doze, va fi vaccinat personalul medical și persoane din grupe de risc. (G4Media)

3. Băncile din Europa Centrală și de Est vor simți pandemia COVID-19 din 2021, estimează un raport al agenției de rating Moody’s. “Rentabilitatea va scădea sub nivelurile istorice, întrucât băncile se confruntă cu rate ale dobânzii mai mici, o creștere mai lentă a creditelor și cu provizioane ridicate”, arată Moody’s. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: Oficialii din sănătate au avertizat americanii să stea acasă de sărbători și să își facă testări, dacă sunt obligați să călătorească. (AP)

4. Rata șomajului s-a menținut la 7,6% în Uniunea Europeană în octombrie și a scăzut la 8,4% în zona euro, de la 8,5% luna precedentă. Printre țările cu cele mai scăzute rate ale șomajului se află și România, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

5. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna noiembrie, pentru a şasea lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2014, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. (Link)

6. Republicanii care încearcă să invalideze victoria președintelui ales Joe Biden în statul Pennsylvania au cerut marți Curții Supreme a Statelor Unite (SCOTUS) să le audieze plângerea. Cererea acestora a fost formulată la trei zile după ce cazul a fost respins de cea mai înaltă instanță din Pennsylvania, unul din statele cheie pierdute de președintele republican Donald Trump. (Hotnews)

7. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele zece luni ale anului față de perioada similară din 2019, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2%, respectiv cu 1,9%, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Apple a publicat topul celor mai bune aplicații ale anului. Wakeout! a fost desemnată cea mai bună aplicație de iPhone, Zoom de iPad, Fantastical de Mac și Disney+ de Apple TV. Endel, o aplicație de relaxare și somn, a fost numită cea mai bună aplicație de Apple Watch, iar Genshin Impact a fost desemnat jocul anului pe iPhone. (Profit.ro)

8. Restricţiile impuse în Germania în lupta împotriva covid-19 – între care închiderea restaurantelor şi locurilor de cultură – rămân în vigoare până la 10 ianuarie, a anunţat cancelarul Angela Merkel în urma unei reuniuni cu miniştrii-preşedinţi ai landurilor. (News.ro)

9. Iranul îşi va respecta din nou obligaţiile în cadrul Acordului de Viena din 2015, în dosarul nuclear iranian, dacă Statele Unite reintră în acord, a anunţat joi ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. (News.ro)

10. Majoritatea imigranților din Germania vin în Germania dintr-o altă țară europeană, potrivit unui raport oficial pe 2019 citat de Deutsche Welle. Principala țară de origine a migranților a fost România, cu o pondere de aproximativ 15 procente. Urmează Polonia, Bulgaria, Italia, Turcia, Croația, Ungaria și Serbia. India și SUA sunt, de asemenea, pe listă. (G4Media)

Fotografia serii – Pinguinii de la grădina zoologică din Copenhaga au fost vaccinați împotriva gripei. Ritzau Scanpix/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu Regina Maria: Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare – Cronica serii
40% dintre testele pentru Covid-19 din raportarea de azi au fost făcute la cerere – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău