Israel se îndreaptă spre noi alegeri anticipate – Cronica Externă

Europa

1.Președintele ales al Moldovei, Maia Sandu a cerut trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, de la granița cu Ucraina, să fie înlocuite cu monitori civili. Kremlinul a respins propunerea. (BBC)

2. Un raport comandat de NATO, anunțat pentru lansare marți, recomandă o serie de schimbări în următorul deceniu pentru a răspunde mai bine Chinei și Rusiei, inclusiv prin crearea unui for consultativ pentru coordonarea politicii față de China. (NYTimes)

SUA

3. Oficialii din sănătate au avertizat americanii să stea acasă de sărbători și să își facă testări, dacă sunt obligați să călătorească. (AP)

Orientul Mijlociu

4. Guvernul israelian a livrat peste $1.14 miliarde constând în venituri din taxe către Autoritatea Palestiniană, un semn al încălzirii relațiilor. Transferul, care de obicei are loc lunar, a fost primul din iunie, după ce Autoritatea Palestiniană l-a respins din cauza planurilor, acum suspendate, ale Israelului de a anexa părți din Cisiordania. (Reuters)

Bonus : Israel a decis miercuri să facă un pas crucial înainte pentru organizarea celei de-a patra runde de alegeri naționale din ultimii doi ani, după ce legislativul israelian, sprijinit de coaliția parteneră la guvernul premierului Benjamin Netanyahu, a trecut o propunere preliminară de dizolvare a parlamentului, cu un vot de 61-54. Criza vine în urma neînțelegerilor dintre partenerii de guvernare Benjamin Netanyahu și Benny Gantz. (AP)

5. Președintele iranian Hassan Rouhani a respins un proiect de lege, aprobat de parlament, care ar fi suspendat inspecțiile internaționale în facilitățile nucleare ale Iranului și ar fi crescut îmbogățirile cu uraniu. Rouhani a declarat că legea, trecută ca reacție la uciderea unui important om de știință responsabil cu programul nuclear iranian, va vătăma eforturile diplomatice de a restabili acordul nuclear din 2015 și de a încheia sancțiunile SUA. (AP)

Asia

6. Naveta spațială Chang’e-5 a Chinei a aterizat pe Lună, conform mediei de stat chineze. Este a treia misiune spațială fără personal a Chinei din 2013. Chang’e-5 va petrece două zile colectând mostre, înainte de a se întoarce pe Terra. (NYTimes)

7. O instanță britanică a înghețat bunuri de $5 miliarde legate de un presupus furt dintr-o bancă din Kazakhstan. (WSJ)

Africa

8. Națiunile Unite au declarat că au ajuns la un acord cu guvernul etiopian pentru a permite transporturi de alimente, medicamente și alte ajutoare umanitare în regiunea nordică Tigray, unde forțele federale și regionale s-au confruntat în ultimele săptămâni. (WashingtonPost)

America Latină

9. Guvernul mexican va semna un contract cu Pfizer pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de companie. Adjunctul ministrului de sănătate a declarat că va ajuta cu procesul de vaccinare. (Reuters)

10. Zeci de bărbați înarmați au invadat orașul Criciuma, din sudul Braziliei, au luat mai mulți ostatici și au jefuit o bancă. (Link)

Global

Bonus : Interpol a avertizat că vaccinurile împotriva COVID-19 pot deveni ținta rețelelor de crimă organizată. (Reuters)

Bonus : Despăduririle din pădurea amazoniană a Braziliei au atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste zece ani, conform unui nou raport lansat luni de guvern. (Link)

Bonus: Națiunile Unite au provocat liderii globali să facă din 2021 anul în care umanitatea încheie ”războiul asupra naturii” și se angajează pentru un viitor eliberat de poluarea cu carbon și încălzirea planetei. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Franța a anunțat că a descoperit o ”campanie de intruziune” care penetrat ”câteva entități franceze” – Cronica Externă
Prim-ministrul rus Mikhail Mishustin a fost testat pozitiv cu COVID-19 – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău