Prigojin: Cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume – Cronica dimineții

1. Simion Hăncescu a fost întrebat dacă există riscul ca greva din educaţie să se prelungească pe mai multe săptămâni. ”Nu este exclus, dacă guvernul vine cu astfel de propuneri aşa cum s-a întâmplat până acum, este evident că riscul e major şi este într-adevăr într-un moment nedorit.” Preşedintele FSLI a precizat că ”până în momentul de faţă nu s-a conturat nimic acceptabil de către oameni”. (News.ro)

2. Guvernul vrea să reglementeze miercuri prin Ordonanță de urgență înmatricularea și radierea online a mașinilor, proces care ar reduce deplasările către mai multe autorități, dar și volumul de hârtie utilizat: aproximativ 31 hectare de pădure ar putea fi salvate anual, prin eliminarea copiilor documentelor necesare în acest proces. (Hotnews)

3. Rata de ocupare a hotelurilor din București a fost de 62% în primul trimestru, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut, și se află la doar 5% sub nivelul din 2019, an premergător pandemiei. Raportat la regiune, Bucureștiul a înregistrat a doua cea mai mare rată de ocupare a hotelurilor, imediat în urma Varșoviei, dar peste cele din Budapesta, Bratislava, Praga și Sofia. (Profit.ro)

4. Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) vor trebui să împrumute anul acesta în jur de $13.000 de miliarde pentru a putea susține proiectele menite să tempereze efectele negative ale pandemiei și cele ale războiului din Ucraina, relevă o analiză OECD. Statele membre OECD (statut la care aspiră și România, aflată în plin proces de negocieri pe capitole) formează peste 60% din Produsul Intern Brut la nivel mondial și generează circa 70% din comerțul internațional. (Economica)

5. Franța a rămas cel mai mare exportator de grâu moale din UE în sezonul 2022-2023, care a început la 1 iulie 2022, cu 9,6 milioane de tone exportate până la data de 21 mai anul curent, urmată de România cu 3,96 milioane de tone. Pe locurile următoare se situează, în ordine, Germania cu 3,53 milioane de tone de grâu exportate, şi Polonia cu 2,85 milioane de tone de grâu exportate. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Sepsi Sfântu Gheorghe și Universitatea Cluj se vor confrunta miercuri în finala Cupei României, la Sibiu. Partida începe de la ora 20:30.

6. Țările Uniunii Europene au furnizat 220.000 de proiectile de artilerie Ucrainei în cadrul unui program lansat în urmă cu două luni pentru a spori livrările de muniție către Kiev în vederea combaterii invaziei Rusiei, a declarat șeful politicii externe a UE. (G4Media)

7. Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi sunt cei mai puternici luptători, dar a recunoscut că armata ucraineană a dus, de asemenea, o luptă aprigă, în special în Bakhmut. “Astăzi PMC Wagner este cea mai bună armată din lume, iar, după ea, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă pentru a fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume”, a declarat Prigojin. (News.ro)

8. Guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, își va anunța candidatura pentru președinția Statelor Unite în timpul unei discuții cu Elon Musk, pe Twitter, care va avea loc miercuri seara. (TheGuardian)

9. 451 de reprezentanți ai bisericii Catolice din Illinois au abuzat sexual aproape 2000 de copii în ultimele șapte decenii, a anunțat biroul procurorului general din acest stat. Numărul e de patru ori mai mare decât cel comunicat de biserică înainte de 2018, când a început investigația. (NYTimes)

10. Utilizatorii din România care partajează contul de Netflix cu alte persoane vor trebui să plătească o taxă lunară de 3 euro pe lună pentru fiecare utilizator suplimentar. Netflix a început să trimită notificări utilizatorilor din România prin care îi anunţă pe aceştia că intră în vigoare aşa-numită taxă de account sharing. (News.ro)

Fotografia dimineții – Leonardo DiCaprio este fotografiat la Cannes, înaintea proiecției filmului “Killers of the Flower Moon”. Patrícia de Melo Moreira/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Azi va fi inaugurată magistrala de metrou M5 din cartierul Drumul Taberei – Cronica dimineții
Preşedintele Parlamentului European: Voi face tot ce pot să ajut România să intre în Schengen – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău