Primele clipuri video și imagini cu roverul indian de la Polul Sud al Lunii – Cronica Spațială

1. Agenția spațială indiană (ISRO) a publicat primele clipuri video și imagini cu roverul Pragyan, care a coborât din lander pe suprafața lunară de la Polul Sud și a parcurs circa 8 metri. În plus, landerul a introdus o probă până la 8 centimetri adâncime și a măsurat apoi diferențele de temperatură între suprafața lunară și adâncimea de 8 metri. Datele arată o variație puternică de la 40 de grade Celsius la suprafață la -10 grade Celsius la adâncimea de 8 centimetri. (The Verge)

2. După ce a devenit prima țară care a ajuns la Polul Sud al Lunii, India se pregătește pentru lansarea sondei spațiale Aditya-L1, care va avea loc în 2 septembrie. Sonda va fi plasată în punctul Lagrange L1, situat la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, și va avea misiunea de a studia Soarele cu ajutorul a șapte instrumente științifice. Acestea vor analiza, printre altele, vântul solar, fotosfera, cronosfera și coroana Soarelui. (Hotnews)

3. Astronomii de la Caltech au analizat o serie de date de la telescopul spațial Kepler și au descoperit că în jurul stelelor de la marginea galaxiei Calea Lactee există un număr mai mic de planete dintre cele comune în interiorul galaxiei. Descoperirea sugerează astfel că procesul de formare a planetelor ar putea fi diferit de la un sistem stelar la altul. (NASA Exoplanets)

4. Astronomii au obținut cu ajutorul telescopului spațial James Webb cea mai detaliată imagine de până acum cu Nebuloasa Inelară, un nor de gaze interstelar care nu emite lumină. Datele arată că inelul interior conține circa 20.000 de globule dense bogate în hidrogen, în timp ce regiunea interioară conține emisii de la molecule bazate pe carbon. (Astrobiology)

5. Astronomii de la mai multe centre de cercetare din lume au obținut o imagine detaliată cu ceea ce ar putea fi o stea situată într-o galaxie care apare așa cum era în realitate cu 12,5 miliarde de ani-lumină în urmă, adică la numai 1,2 miliarde de ani de la formarea Universului. Imaginea a fost obținută cu telescopul spațial James Webb. (Universe Today)

6. Astronomii de la MIT au descoperit un sistem stelar rar situat la 815 ani-lumină distanță de Pământ cu două planete care au orbite foarte lungi în jurul stelei gazdă, de 82 de zile și 482 de zile. Până acum, peste 80% dintre exoplanetele descoperite au orbite mai scurte de 50 de zile. Datele au fost obținute cu instrumentul Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). (MIT)

7. Cercetătorii au calculat că viteza maximă pe care o pot atinge două găuri negre supermasive care intră în coliziune este de 102 milioane de kilometri pe oră, adică aproximativ 10% din viteza luminii. Această viteză poate fi atinsă teoretic atunci când două găuri negre fuzionează. Dacă vor fi confirmate, datele ar putea produce schimbări în unele legi ale fizicii. (Space)

8. Patru astronauți au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale după ce au fost lansați la bordul unei navete spațiale Dragon-Crew cu o rachetă Falcon 9 a companiei private SpaceX. Unul dintre obiectivele noului echipaj care va petrece 6 luni la bordul ISS este să realizeze o serie de experimente pentru a înțelege efectele călătoriei în spațiu pentru corpul uman pe termen lung. (NASA)

9. Agenția spațială japoneză a amânat lansarea satelitului XRISM (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission) programată inițial pentru 28 august, din cauza vântului prea puternic din zona centrului spațial Tanegashima din Japonia. Noua dată pentru lansare nu a fost comunica încă. Satelitul va studia razele X din Univers și a fost dezvoltat împreună cu NASA și ESA. (JAXA)

10. NASA a anunțat că intenționează să încheie misiunea sondei New Horizons în 30 septembrie 2024, conform planificării inițiale, în ciuda faptului că sonda funcționează în continuare excelent. Sonda a avut scopul de a studia planeta pitică Pluto și satelitul acesteia Charon, iar în prezent analizează centura de asteroizi Kuiper. Comunitatea științifică a lansat o serie de proteste la adresa deciziei, care vine pe fondul reducerii bugetului anual al NASA. (Universe Today)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit dune de nisip aproape circulare pe Marte – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit în premieră ioni negativi pe suprafața Lunii – Cronica Spațială