Primele contre publice între premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că „în perioade de instabilitate nu este sănătos şi responsabil să te joci cu sistemul fiscal” şi a subliniat că PNL nu va susţine nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri (News.ro). Marcel Ciolacu susține că actualul sistem fiscal românesc seamănă cu „indulgențele papale din Evul Mediu” și afirmă că se va „bate în continuare pentru principiile și valorile” în care crede, chiar „cu riscul de a deranja anumiți lideri politici”. (Digi24)

2. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că Rusia nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. “Uniunea Europeană nu este un bloc militar-politic, spre deosebire de NATO, drept urmare noi am spus mereu şi eu am spus mereu că poziţia noastră este constantă, de înţeles, nu avem nimic împotrivă”, a spus Putin. (News.ro)

3. Președintele rus Vladimir Putin a transmis că țara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar ”dacă este necesar” pentru a-și apăra suveranitatea. (Profit.ro)

4. Ucraina producea, în fiecare an, cereale suficiente pentru a asigura hrană a 400 milioane de persoane, a declarat un oficial ONU. Mai multe țări riscă proteste, revolte și acțiuni violente anul acesta din cauza prețurilor în creștere al alimentelor, a avertizat acesta. (TheGuardian)

Din Cronica de Divertisment: Cei mici pot urmări la cinema animația “Lightyear”, în care personajul principal este Buzz Lightyear, cunoscut din franciza Toy Story. Animația prezintă o călătorie fabuloasă pe care trebuie să o facă Buzz, iar vocea sa este asigurată de actorul Chris Evans.

5. Forțele ruse din Siria au întreprins mai multe acțiuni, în ultima perioadă, împotriva coaliției conduse de Statele Unite, inclusiv în această săptămână, când a fost vizată o bază militară din sudul țării, conform unor oficiali militari americani. Astfel de acțiuni riscă să genereze un conflict neintenționat între forțele ruse și cele americane din Siria, au avertizat sursele americane. (WSJ)

6. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „absolut necesar” ca „anumiți” lideri să vorbească direct cu președintele rus Vladimir Putin în încercarea de a pune capăt războiului. (Hotnews)

7. Oficialii Rezervei Federale (Fed) au adoptat vineri un limbaj puternic pentru a descrie abordarea lor faţă de inflaţie, promiţând un efort total pentru a restabili stabilitatea preţurilor. În raportul său anual privind politica monetară, care este un precursor al apariţiei preşedintelui Jerome Powell în faţa Congresului săptămâna viitoare, banca centrală a promis că va depune un efort total pentru a reduce presiunile inflaţioniste care se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. (News.ro)

8. Priti Patel, ministrul britanic de Interne, a calificat drept “scandaloasă” decizia CEDO de a bloca primul transfer către Rwanda al migranților ilegali din Marea Britanie. Guvernul britanic a inițiat un program de transfer în țara africană a cerut intrați ilegal în Regat. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 36 WTA şi favorită 6, s-a calificat în semifinale trecând de croata Donna Vekic, locul 92 WTA, scor 5-7, 6-3, 6-4. Cîrstea va juca în penultimul act cu Shuai Zhang (China, 54 WTA şi favorită 8).

Simona Halep a trecut de britanica Katie Boulter, locul 141 WTA, scor 6-4, 6-1, într-o oră şi 14 minute. În penultimul act, fostul lider WTA o va întâlni pe brazilianca Beatriz Haddad Maia, locul 32 WTA.

9. O persoană anonimă a licitat până la $19+ milioane pentru un prânz cu Warren Buffett. Suma este de patru ori mai mare decât cea plătită în 2019, ultimul an în care Buffett a scos la licitație, în scopuri caritabile, un prânz cu el. (Bloomberg)

10. Marea majoritate a adulților din SUA cred în Dumnezeu, dar procentul actual, de 81%, este în scădere cu șase puncte procentuale față de 2017 și este cel mai scăzut din măsurătorile efectuate de Gallup. Între 1944 și 2011, mai mult de 90% dintre americani credeau în Dumnezeu. (G4Media)

Fotografia dimineții – Simba, o capră din Pakistan, are cele mai lungi urechi din lume, din rândul caprelor, de 46 de cm. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Facebook a plătit minori pentru a le monitoriza telefoanele
Opt judeţe din ţară au înregistrat zero cazuri noi de infectare cu noul coronavirus la ultima raportare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău