Primele gaze noi din Marea Neagră vor intra în rețeaua românească de transport în data de 28 iunie – Cronica dimineții

1. Primele gaze noi din Marea Neagră, cele extrase de Black Sea Oil Ad Gas, vor intra în rețeaua românească de transport în data de 28 iunie, iar momentul va fi marcat de o ceremonie la malul mării, potrivit unor surse din piața de energie. (Economica)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare şi dintr-o dată trebuie să plătească mai mult”. Președintele a precizat ca nu există „o decizie politică pe creşterea impozitului sau a taxării şi Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce aşa va rămâne”. (News.ro)

3. Liderii UE au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, se precizează într-un comunicat oficial, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Pachetul va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă. Preşedintele Consiliului European a afirmat că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis. (News.ro)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împoriva Rusiei, însă este un subiect foarte complicat pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime. (News.ro)

5. Instituțiile publice și organele de specialitate ale administraliei publice locale și centrale vor avea intedicția de a mai solicita persoanelor fizice, în cadrul formularelor utilizate de acestea, alte date de identificare decât numele și prenumele și codul numeric personal. În cazul firmelor se vor putea solicita numai informațiile legate de denumire, forma de organizare (asociație, SRL, SA etc.), respectiv codul unic de identificare fiscală și adresa sediului social. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ adoptat de Senat, care mai trebuie acum adoptat și de Camera Deputaților. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Tenismenul spaniol Rafael Nadal, locul 5 ATP, de 13 ori câştigător al turneului de la Roland Garros, a declarat că meciul cu sârbul Novak Djokovici, locul I ATP, din sferturile de finală, ar putea fi ultimul din cariera lui la French Open. News.ro

6. Prețul petrolului a crescut după decizia UE de a interzice importurile din Rusia. În această dimineață, pe piață asiatică, barilul de petrol american era cotat la aproape $118, în timp ce barilul de petrol Brent a depășit $122. (CNBC)

7. Liderii celor 27 de state membre ale UE, reuniți luni la summitul de la Bruxelles, au convenit să acorde guvernului ucrainean 9 miliarde de euro pentru a acoperi nevoile imediate de numerar pentru a menține economia în funcțiune. (Hotnews)

8. Victoria Ucrainei împotriva Rusiei este „puțin probabilă” dacă Statele Unite nu livrează sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune, a declarat luni Oleksii Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimit Zelenski. Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia. (Digi24)

9. Numărul cazurilor zilnice de infectare a scăzut, în China, sub 100, pentru prima oară din martie. (Bloomberg)

10. Ministrul rus de Externe, Lavrov, a declarat, în presa franceză, că “operațiunea militară” din Ucraina este justificată de interzicerea limbii ruse. “Ce ar face Franța dacă Belgia ar interzice limba franceză? Ce ar face Anglia, dacă Irlanda ar interzice limba engleză?” (LeSoir)

Fotografia dimineții – Un bărbat deghizat într-o femeie în vârstă a aruncat o prăjitură pe tabloul Mona Lisa, la Luvru:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană vrea să le permită guvernelor naţionale să pompeze în economie cât de mulţi bani este nevoie pentru a depăși criza – Cronica dimineții
Azi: Alegeri prezidențiale în Franța și alegerea lui Ciucă la conducerea PNL – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău