Primele imagini cu impactul unei sonde spațiale cu un asteroid – Cronica Spațială

1. NASA a retras în hangar racheta Space Launch System (SLS) din cadrul misiunii Artemis I ca urmare a uraganului Ian și a confirmat că rampa de lansare nu a suferit niciun fel de defecțiune tehnică. Prin urmare, NASA intenționează să profite de următoarea fereastră disponibilă din intervalul 12-27 noiembrie pentru lansarea rachetei cu o capsulă Orion fără echipaj uman spre Lună. (NASA)

2. Sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) s-a prăbușit pe micul asteroid Dimorphos în 26 septembrie ca parte a unui test prin care NASA încearcă să găsească soluții pentru a devia traiectoria unui asteroid, în cazul în care un astfel de corp ceresc va amenința la un moment dat planeta. Evenimentul a fost surprins simultan în imagini de telescopul spațial James Webb și telescopul spațial Hubble. (NASA)

3. NASA și SpaceX vor studia posibilitatea de a muta telescopul spațial Hubble pe o orbită mai înaltă a Pământului cu ajutorul unei navete spațiale Dragon. Proiectul are ca scop identificarea unor posibile oportunități de natură comercială de a muta un dispozitiv hardware pe o altă orbită, fără să existe un plan concret ca un astfel de proiect să fie pus în practică. (NASA)

4. Cercetătorii au studiat unul dintre cei mai îndepărtați quasari cunoscuți și bănuiesc că au descoperit urme de material de la explozia unei stele de prima generație. Stelele de prima generație sunt cele care au apărut la numai 100 de milioane de ani de la Big Bang, iar cercetătorii au identificat material stelar care are un raport între cantitatea de fier și magneziu de 10 ori mai mare decât Soarele nostru. (Phys)

5. O echipă internațională de cercetători a descoperit o stea asemănătoare cu Soarele cu caracteristici ciudate ale orbitei, pe baza datelor realizate de Observatorul Gaia operat de Agenția Spațială Europeană. Pe baza acestor caracteristici, cercetătorii au ajuns la concluzia că steaua face de fapt parte dintr-un sistem binar împreună cu o gaură neagră. Dacă informația va fi confirmată, înseamnă că oamenii de știință au detectat cea mai apropiată gaură neagră de Sistemul Solar și că în galaxia noastră există numeroase găuri negre ce nu au fost încă descoperite. (Science Alert)

6. Sonda spațială Juno a trimis primele imagini cu satelitul Europa al planetei Jupiter după ce a trecut la o distanță de numai 352 de kilometri de acesta. Sonda a fotografiat o zonă de la ecuator numită Annwn Regio. Aceasta a devenit a treia cea mai apropiată trecere a unei sonde de Europa din istorie și cea mai apropiată din ultimele două decenii. (NASA)

7. Astronomii au descoperit un val de căldură uriaș în atmosfera planetei Jupiter. Valul de căldură are o lungime de 130,000 de kilometri și este astfel de 10 ori mai mare decât Pământul, iar temperaturile ajung la 700 de grade Celsius. De asemenea, valul de căldură călătorește prin atmosfera planetei cu o viteză de până la 2,400 de metri pe secundă. Descoperirea va ajuta cercetătorii să înțeleagă de ce planeta Jupiter este mult mai caldă decât predicțiile computerizate pentru planete gazoase aflate la o astfel de distanța de o stea. (Science Alert)

8. Cercetătorii au analizat aproape 60,000 de imagini cu planeta Mercur realizate de sonda spațială Messenger în perioada 2010-2015 și au ajuns la concluzia că suprafața celei mai apropiate planete de Soare se modifică într-un mod mult mai alert decât în cazul celorlalte planete asemănătoare cu Pământul din Sistemul Solar. Cel mai probabil, acest aspect va fi analizat în amănunt cu ajutorul sondei BepiColombo labsata de Agenția Spațială Europeană, care în prezent se află în drum spre Mercur. (Phys)

9. Un studiu realizat de cercetători de la NASA a demonstrat că cei doi poli ai Lunii se aflau într-o altă zonă geografică cu 4,25 de miliarde de ani în urmă. Concluzia a apărut pe baza unor simulări computerizate și a luat în calcul faptul că la vremea respectivă Luna avea mult mai puține cratere. Pe parcursul timpului, impacturule cu asteroizi au mutat latitudinile celor doi poli cu circa 10 grade. (Earth Sky)

10. SpaceX va lansa luni, 3 octombrie, o capsulă Dragon-Crew spre Stația Spațială Internațională. La bordul capsulei se va afla și cosmonautul rus Anna Kikina, ceea ce marchează o premieră pentru o lansare SpaceX. Anterior, în 21 septembrie, astronautul american Frank Rubio a călătorit spre ISS cu o capsulă rusească Soyuz. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Sonda Juno a trecut la numai 1000 de kilometri de satelitul Ganymede al planetei Jupiter – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit o structură cosmică ce ar putea schimba teoriile despre Univers – Cronica Spațială