China vrea să folosească un dispozitiv zburător pentru a cerceta craterele de la Polul Sud al Lunii – Cronica Spațială

1. Cercetarorii francezi au publicat un studiu potrivit căruia este posibil ca vulcanul Olyumpus Mons de pe Marte să fi fost înconjurat de un ocean în trecutul geologic. Studiul are la bază mai multe similarități morfologice între Olympus Mons și o serie de vulcani de pe Pământ, despre care se știe că au fost înconjurați de oceane în trecutul geologic. Olympus Mons este cel mai mare vulcan din sistemul solar: are o înălțime de 22 de kilometri și o lățime de aproximativ 600 de kilometri. (Earth Sky)

2. Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat primele imagini transmise de telescopul spațial Euclid, care va studia materia neagră și energia neagră. Telescopul a ajuns pe orbita de destinație, iar primele imagini sunt unele de test, realizate în timpul calibrării instrumentelor. De aceea, imaginile nu sunt considerate reprezentative, însă arată deja potențialul pe care îl are noul instrument spațial. (Science Alert)

3. O echipă internațională de astronomi a publicat imagini spectaculoase cu ultimul stadiu de viață al unei stele. Imaginile surprind o regiune gazoasă numită Ring Nebula, situată la 2.600 de ani-lumină distanță de Pământ, care s-a format atunci când o stea aflată pe moarte a eliberat în spațiu o mare parte din materia sa. (The Guardian)

4. Cercetătorii chinezi au publicat un studiu despre misiunea spațială Chang’e 7, care va fi lansată în 2026 și își propune să studieze craterele de pe partea întunecată a Lunii. Misiunea va include o sondă spațială, un lander și un dispozitiv zburător care va fi capabil să zboare din regiunile luminate de la Polul Sud în interiorul craterelor unde nu ajunge niciodată lumina. Dispozitivul zburător va include un braț mecanic, un instrument de foraj și un fel de cuptor care va încălzi apa sub formă de gheață din interiorul craterelor pentru a putea fi studiată mai bine. (Universe Today)

5. Un studiu publicat în Astronomy and Astrophysics arată că noua misiune spațială a Agenției Europene pentru studiul planetelor, care va purta numele PLATO și va fi lansată în 2026, are potențialul de a descoperi zeci de mii de planete. În funcție de parametri utilizați, autorii estimează că misiunea va descoperi cel puțin 500 de planete asemănătoare cu Pământul, dintre care aproximativ 10 se vor afla la o distanță potrivită de steaua pe care o orbitează pentru a oferi condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții. (Universe Today)

6. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au folosit un nou algoritm pentru a descoperi asteroizi posibil periculoși pentru Pământ. În timpul testelor efectuate, noul algoritm a identificat cu succes un asteroid cu lungimea de numai 183 de metri. Astfel de asteroizi sunt de regulă dificil de identificat, din cauza dimensiunilor foarte reduse raportate la distanțele din spațiul cosmic. (ZME Science)

7. Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a analiza roiul de galaxii El Gordo, situat la 10,6 miliarde de ani-lumină de Pământ. Datorită caracteristicilor sale tehnice, telescopul a fost capabil să detecteze o stea gigantică roșie și o serie de distorsiuni gravitaționale. Până acum, roiul de galaxii a fost studiat doar cu telescopul spațial Hubble, care nu putea detecta astfel de corpuri cerești la o distanță atât de mare. (Space)

8. Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a analiza o galaxie vecină cu Calea Lactee situată la circa 1,5 milioane de ani-lumină de Pământ. Cercetătorii sunt interesați de această galaxie pentru că nu are în compoziție elemente mai grele decât hidrogenul și heliul, la fel ca și galaxiile din prima parte a Universului. Cu alte cuvinte, cercetarea acestei galaxii apropiate în termeni astronomici permite astronomilor să înțeleagă mai bine cum erau galaxiile din prima parte a Universului, situate la distanțe semnificativ mai mari. (Space)

9. Capsula spațială Cygnus NG-19 cu echipamente tehnice și alimente a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională la începutul lunii august. Printre echipamente se numără și un experiment al Universității Purdue care își propune să analizeze modul în care funcționează fenomene fizice precum condensarea și fierberea în gravitație scăzută. Obiectivul experimentului este să identifice cum ar trebui să funcționeze aparatele de aer condiționat în cadrul misiunilor cu echipaj uman pe Lună sau Marte, acolo unde gravitația este mai mică decât cea de pe Pământ. (Space)

10. NASA va lansa până la sfârșitul acestui an serviciul de streaming NASA Plus, care va oferi transmisiuni în direct de lansări spațiale și documentare. Serviciul va fi oferit gratuit și fără reclame și face parte din strategia NASA de a extinde conținutul digital pentru a fi mai aproape de noile generații. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit una dintre cele mai rare stele din galaxia Calea Lactee – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit cea mai mare cometă din istorie – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău