Primele imagini de la telescopul spațial James Webb – Cronica Spațială

1. NASA a publicat în această săptămână primele imagini realizate de telescopul spațial James Webb. Pe lângă cea mai profundă imagine a Universului de până acum, agenția americană a prezentat și imagini cu o nebuloasă situată la 2.000 de ani-lumină de Pământ, un grup de 5 galaxii foarte apropiate sau o nebuloasă în care se formează stele. Plus o imagine spectrală a exoplanetei WASP-96b, despre care datele colectate de James Webb indică prezența apei. (NASA)

2. Astronomii de la MIT și de la mai multe universități din Statele Unite și Canada au detectat un semnal radio ciudat și regulat de la o galaxie îndepărtată. Astfel de semnale radio ar trebui să aibă o durată de numai câteva milisecunde, însă cel detectat acum durează până la 3 secunde și se repetă la fiecare 0.2 secunde. Principala ipoteză este că semnalul provine de la o stea neutronică. (MIT)

3. Astronomii au descoperit cel mai puternic câmp magnetic de până acum. Acesta este generat de o stea situată la 22.000 de ani-lumină de Pământ și are o putere de 1.6 miliarde de Tesla. Pentru comparație, câmpul magnetic generat de un frigider este de 0.001 Tesla, în timp ce câmpul magnetic al unui scanner cu rezonanță magnetică folosit în medicină este de circa 3 Tesla. (Science Alert)

4. Agenția Spațială Europeană a efectuat cu succes prima lansare a noii rachete Vega-C, care va înlocui racheta Vega utilizată din 2012. Racheta Vega-C are două trepte noi (prima și a doua), iar a patra treaptă a fost îmbunătățită. Racheta Vega-C poate trimite pe orbita polară la 700 de kilometri altitudine echipamente cu o masă totală de 2.2 tone, comparativ cu masa totală de 1.5 tone permisă de racheta Vega. România a fost implicată în dezvoltarea rachetei Vega-C printr-o serie de teste aerodinamice și acustice, verificări și validări ale sistemului de navigație, precum și integrarea și validarea unor sisteme pentru vehiculul spațial Space Rider care va zbura cu Vega-C. (Agenția Spațială Română – ROSA)

5. Un amplu studiu realizat în ultimii 50 de ani de cercetătorii de la Jodrell Bank Observatory pe 800 de pulsari a scos în evidență faptul că șansele ca exoplanetele de dimensiunea Pământului să supraviețuiască după “moartea” stelei din sistemul solar respectiv sunt mult mai mici decât se credea anterior. În acest context, descoperirea exoplanetei PSR B1257+12B din 1992, care orbitează un pulsar, ar putea reprezenta o raritate în lumea astronomiei. (Space)

6. Un studiu realizat de cercetătorii misiunii OSIRIS-REx, care a prelevat probe de rocă de pe asteroidul Bennu în octombrie 2020, a evidențiat că locul de aterizare nu a fost nici pe departe atât de rigid pe cât se așteptau aceștia. Astfel, deși studiile anterioare indicau o suprafață asemănătoare cu pietrișul, misiunea a aterizat pe asteroid într-o zonă în care terenul nu a opus niciun fel de rezistență. Cercetătorii se așteptau ca vehiculul spațial să creeze un crater cu diametrul de 30 de centimetri, însă au descoperit de fapt un crater cu diametrul de 20 de metri și numeroase bucăți din vehiculul spațial împrăștiate în jur. (LiveScience)

7. Sonda spațială Tianwen-1 trimisă de China pe orbita lui Marte a finalizat misiunea de a realiza imagini cu întreaga suprafață a planetei, după o muncă de mai bine de un an. Imaginile au fost realizate pe parcursul unui număr total de 1.344 de orbite, ceea ce a permis realizarea de fotografii din toate unghiurile. (Science Alert)

8. SpaceX a înregistrat o explozie neașteptată de carburant în timpul unui test static de motor cu Booster 7, un prototip pentru Super Heavy, prima treaptă a sistemului de transport Starship cu care compania privată vrea să trimită oameni pe Lună și Marte. Explozia a avut loc la uzina Starbase din Boca Chica, Texas, și cel mai probabil va avea ca efect o amânare a planului inițial de a efectua un prim test orbital cu Starship în luna iulie. (EarthSky)

9. NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte nu va mai efectua niciun zbor până în luna august. Decizia a fost luată pentru că panourile solare ale elicopterului sunt pline de praf, iar cantitatea de energie solară recepționată este oricum scăzută din cauza anotimpului rece. (NASA JPL)

10. NASA a anunțat că rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a început să caute cele mai potrivite locuri pentru sosirea unei eventuale misiuni care să preia probe de rocă pentru a le transporta pe Pământ. Misiunea respectivă se numește Mars Sample Return (MSR) și este dezvoltată în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA), însă pentru moment nu se știe în ce an va avea loc. Recent, Perseverance a prelevat prima probă de rocă din delta craterului Jezero, unul dintre cele mai bune locuri de pe Marte pentru căutarea unor dovezi că pe planetă a existat viața în trecutul geologic. (Universe Today)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cele mai vechi galaxii și cea mai mare gaură neagră din istorie – Cronica Spațială
O nouă ipoteză despre originea apei pe Pământ – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău