Primul fost procuror DNA reținut de procurorii Secției pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – Cronica dimineții

1. Guvernul a adoptat, miercuri seară, hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 17 iulie, după ce reprezentanţii Executivului anunţaseră că nu vor fi noi restricţii, dar nici noi măsuri de relaxare. Astfel, rămâne obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise, magazine, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, dar se menţin şi restricţiile privind restaurantele în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi unele evenimente. (News.ro)

2. Comisia Juridică a Senatului a decis că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate. (Link)

3. Economia Chinei este prima, din cele ale marilor puteri ale lumii, care își revine după pandemie. Chinezii au anunțat o creștere economică de 3,2% pe trimestrul 2, comparativ cu perioada similară a anului trecut. (CNBC)

Una din Cronica de Business: Omul de afaceri Ion Țiriac a fost autorizat să construiască 198 de apartamente în continuarea complexului Stejarii din nordul Bucureștiului, definitivat acum un deceniu. Noua investiție ar putea depăși €100 milioane. (Profit.ro)

4. Fostul procuror Mircea Negulescu, în prezent exclus din magistratură, a fost reţinut miercuri de procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în legătură cu dosarul Tony Blair, în care este implicat şi Victor Ponta. Alături de Negulescu, a fost reţinut şi un fost ofiţer de poliţie judiciară, care l-ar fi ajutat pe acesta. Fostul premier Victor Ponta afirmă că fostul magistrat a influenţat direct decizii strict politice şi persoane publice din judeţul Prahova şi acuză că PNL se luptă să desfiinţeze Secţia Specială ”ca să îi protejeze pe infractorii care au fabricat dosare adversarilor politici”. (News.ro)

5. Cifra de afaceri a pieței locale de construcții (construcții de clădiri, inginerie civilă și lucrări speciale de construcții) a crescut cu 17% față de 2017 și a depășit cu aproape 30% nivelul din 2014, ajungând la peste 84,4 miliarde de lei în 2018. Pentru anul 2019 se estimează un avans considerabil, la nivelul de 89 miliarde de lei, iar pentru 2020 este anticipată o continuare a tendinței de creștere, deși într-un ritm mai temperat, la aproximativ 90 de miliarde de lei. (Profit.ro)

6. Președintele Donald Trump a luat o decizie surprinzătoare înlocuindu-l pe managerul campaniei sale de realegere, Brad Parscale, cu Bill Stepien. Parscale, care a fost și în România, prezent la Antena3, e considerat artizanul câștigării alegerilor din 2016, coordonând atunci campania digitală. Decizia vine după ce rezultatele unui sondaj arată o diferență de 15 procente între Joe Biden (52%) și Donald Trump (37%). (CNN)

7. Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut miercuri demisiiile miniştrilor Finanţelor, Economiei şi Internelor, pe fondul protestelor naţionale anti-corupţie care au zguduit Bulgaria în ultima săptămână. Borisov, care se află la putere în Bulgaria aproape neîntrerupt din 2009, a anunţat că va decide până la sfârşitul acestei săptămâni dacă cel de-al treilea guvern pe care îl conduce va rămâne în funcţie până la alegerile din primăvara anului viitor. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Germania rămâne la poziția sa inițială, de a nu exclude furnizorul de rețele chinez Huawei de la construcția rețelei sale 5G. ”Nimic nu s-a schimbat în poziția noastră”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german în Berlin, după ce a fost întrebat dacă Germania va urma decizia Marii Britanii de a exclude Huawei din rețeaua britanică de 5G. (Reuters)

8. Conturile de Twitter a mai multor personalități – Barack Obama, Joe Biden, Jeff Bezos, Warren Buffett, Bill Gates, Elon Musk, Kanye West – dar și ale unor companii, Uber sau Apple, au fost sparte de hackeri pentru o promova o schemă de dublare a banilor investind în bitcoin. (Bloomberg). Acest lucru a fost posibil după ce hackerii au spart conturile mai multor angajați Twitter. (Link)

9. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost confirmat din nou pozitiv la testul pentru coronavirus, ceea ce sugerează că liderul populist de dreapta nu s-a recuperat încă după diagnosticul inițial de infecție cu virusul SARS-CoV-2 anunțat în urmă cu o săptămână. (Hotnews)

10. Pentru prima oară, Netflix a prezentat top 10 filme, produse de companie, după audiență generată. Pe prima poziție se află “Extraction“, cu Chris Hemsworth. (Link)

Fotografia dimineții – Coperta ediției următoare a revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Summitul informal al liderilor țărilor UE are loc astăzi la Sibiu
Uber a pierdut $1,2 miliarde pe trimestrul al treilea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău